Az ESET összeállította 2017-re vonatkozó biztonsági előrejelzését

2017 a Ransomware of Things (RoT) éve lesz

forrás: Prím Online, 2016. december 23. 12:35

Az ESET közzétette éves, Trends 2017: Security held ransom című biztonsági előrejelzését a 2017-es esztendőre vonatkozóan. Az ESET kutatói által összeállított jelentés a legfontosabb, mind a vállalkozásokat, mind az átlagfelhasználókat érintő legújabb kiberbiztonsági trendeket mutatja be.

Az ESET Research Laboratories a világ minden tájáról gyűjtött adatokat, amelyek alapján a 2017-es esztendő még hangsúlyosabban a „zsarolóvírusok éve” lesz.

 

„Egy új trend megjelenését látjuk, ez a Ransomware of Things (RoT), ami azt jelenti, hogy a kiberbűnözők feltörik eszközeinket, majd váltságdíjat követelnek az eszközök blokkolásának feloldásáért” – olvasható a jelentésben. 

 

Ez a bűnözés új formáját fogja jelenteni: az IoT (Internet of Things) révén összekapcsolt eszközök bármelyikét blokkolhatják a hackerek. Ez lehet akár egy autó „lezárása” is, ha az össze van kapcsolva a telefonon lévő applikációval, ehhez ugyanis hozzáférhetnek a bűnözők és megakadályozhatják az autó indítását. Majd sms-ben követelik a váltságdíj összegét, aminek kifizetéséhez kötik a telefon és az autó feletti kontroll visszaadását.

 

Mivel a kiberbűnözéssel kapcsolatos kiadások 200 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben, az ESET a jelentés elkészítésével nemcsak a vállalkozásoknak, hanem az átlagfelhasználóknak is segít megérteni a kiberbűnözők speciális módszereit, és igyekszik mindenkit felkészíteni a jövő évben megjelenő fenyegetésekre. Figyelembe véve a kiberbűnözés hírnévromboló és kedvezőtlen pénzügyi hatásait, fontos, hogy minden felhasználó tisztában legyen az őt fenyegető támadással. A jelentés kiemeli a folyamatos tanulás és tájékozódás fontosságát is, amit az online biztonság egyik alapkövének tart, valamint egyszerű lépéseket is kínál az olvasóinak arra, hogy növelni tudják tudatosságukat.

 

A jelentés kitér az idén a BBB Institute által készített kutatásra, ami meglepő adatokat eredményezett. Bár azt gondolnánk, a digitális bennszülötteknek nevezett fiatalabb korosztály kevésbé van veszélyben az online térben, a vizsgálat szerint éppen a 25 és 34 év közöttiek hajlamosak leginkább bedőlni a csalásoknak. Más tanulmányok is megállapították, hogy a legfiatalabb felhasználók viselkedése jár a legnagyobb kockázatokkal az interneten: rosszul biztosított Wi-Fi hálózatokhoz csatlakoznak, olyan USB eszközöket használnak ellenőrzés nélkül, amiket másoktól kaptak, illetve más korosztályoknál alacsonyabb számban alkalmaznak biztonsági megoldásokat eszközeiken.

 

Az előrejelzésben külön fejezet foglalkozik a videojátékokhoz kapcsolódó veszélyekkel. A videojátékok piaca 2016-ban közel 100 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, és a szegmens 8,5 százalékos növekedést produkál évente.

 

A játékkonzolok összekapcsolása a számítógépekkel egyre növekvő tendenciát mutat, és ennek jelentős információbiztonsági hatása is lehet. Az egyik oldalon a már most is nagyszámban elérhető hardverek kínálnak lehetőséget a hackereknek, a másik oldalon a számítógépekkel összekötött konzolok, mint például az Xbox, amely a Windows-zal való kapcsolódáskor osztja meg a belépési adatokat, újabb támadófelületet kínálva a bűnözőknek. A PC-s játékpiac a bevételek harmadát termelte a gyártóknak, és számos visszaéléssel találkozhattunk már eddig is (feltört vírusos telepítők, PokemonGO visszaélések, fiókok feltörése, az online játékokban termelt értékek ellopása stb.), és ez a trend a jövő évben is folytatódni fog. Mindenképpen meg kell említeni a mobiljátékok piacát is, amely rengeteg új, alkalmi játékost vonz, és számos platformon érhető el.  

 

A játékos platformok és eszközök integrációja nagy lehetőséget jelent majd a kiberbűnözőknek, és komoly kihívásokat okoz a biztonsági szakembereknek. 

 

 

A Trends 2017: Security held ransom 9 fejezetből áll, amelyek közül mindegyik az informatikai biztonság egy-egy fontos szempontjára fókuszál. A legtöbb fejezet a fenyegetésekkel foglalkozik, legyen szó a típusukról (zsarolóprogramok, sérülékenységek, mobilos kártevők) vagy az iparágról (egészségügy, létfontosságú infrastruktúrák vagy szerencsejáték). 

 

A jelentésben olvashatunk a biztonsági iparág nagyobb fejlesztéseiről, amelyek az előrejelzések szerint nagyobb szerepet kapnak 2017-ben, valamint ez ESET véleményéről ezekkel a megoldásokkal kapcsolatban.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a 2017-es esztendő jelentős, növekvő számú kihívás elé fogja állítani mind az antivírus szakembereket, mind pedig a felhasználókat. A kiberbiztonság kérdése és a biztonságtudatosság kiemelt fontosságú lesz nem csak a vállalkozások, hanem a magánemberek számára egyaránt. A felgyorsult technikai fejlődés következtében a hagyományos számítástechnikai eszközökön - számítógép, tablet, okostelefon - felül egyre nagyobb jelentősége lesz a különféle IoT eszközök hatékony védelmének is, ugyanis a bűnözők egyre gyakrabban próbálgatják az új technológiák elleni támadásokat.

 

Az ESET jelentése itt érhető el, az egyszerűsített változatából pedig a Welivesecurity.com weboldalon tájékozódhat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50