Közös fellépés a kibertámadások ellen

Együttműködés a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Magyar Telekom között

forrás: Prím Online, 2017. január 5. 15:36

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Magyar Telekom együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy az NKI a Magyar Telekom közreműködésével Magyarország hosszú távú kiberbiztonsági célkitűzései mentén – az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényben és az elektronikus hírközlésről szóló törvényben foglaltak szerint – a lakosság biztonságos internethasználatát támogassa, válaszul a globálisan egyre inkább növekvő tendenciát mutató internet-biztonsági kihívásokra. 

Az együttműködés keretében a Magyar Telekom 2017. január 10-től tájékoztató e-mailt küld minden olyan mobil vagy vezetékes internet előfizetéssel rendelkező ügyfelének, akinek eszközét internetes támadás érte (és erről az NKI a Telekomot értesítette), feltéve, hogy az ügyfél az e-mail címét megadta a cégnek.

 

Az együttműködés alapján az NKI rendszeresen értesíti a Magyar Telekomot a tudomására jutott biztonsági eseményekben érintett, ilyet okozó, vagy ilyennel fenyegetett eszközök IP címéről, a cég pedig a megküldött technikai adatok alapján – legfeljebb kéthavonta egyszer – e-mailben tájékoztatja az érintett előfizetőket.* A folyamat során ügyfelei kilétét a Magyar Telekom az NKI részére nem fedi fel, így az NKI nem értesül arról, hogy melyik ügyfél eszközét érte támadás.

 

A biztonságos internethasználat kapcsán egy aloldal is elindításra kerül a telekom.hu-n (a http://telekom.hu/internet_biztonsag címen), amely gyakorlati tudnivalókkal segíti az ügyfeleket abban, hogy milyen konkrét lépéseket tegyenek saját eszközeik védelme érdekében, illetve abban, hogy az azonnali vírusirtásról, valamint hosszabb távon a megfelelő vírusvédelemről miként gondoskodhatnak.

 

* A Magyar Telekom az NKI instrukciója alapján, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 92/B. § (3) bekezdése szerinti jogszabályi kötelezettségnek megfelelően küld e-mailt ügyfeleinek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05