Tulajdonosváltás az Invitel Csoportnál

A Matel B.V. adásvételi szerződést kötött a China-CEE Fund-dal

forrás: Prím Online, 2017. január 14. 11:07

Az Invitel Csoport többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Fund-dal, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners. A tranzakció a szükséges részvényesi és versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul.

Az Invitel Csoportnak két zászlóshajója van, a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati IT és telco piacon tevékenykedő Invitech Solutions Zrt.

 

Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona.

 

A vevő egy 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója.  Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén  megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

 

Az Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja  14 milliárd forint.  A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg.  Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben – a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően – történhet meg.

 

 

A vevő képviseletében Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója kiemelte: „Az Invitel Csoport, a hazai telekommunikációs piac egyik meghatarázó szereplője, kitűnően illeszkedik konzervatív, de jó megtérülést célzó stratégiánkba. Az Invitel elmúlt években követett üzletpolitikája igen sikeres – optikai fejlesztések a lakossági szegmensben, konvergált informatikai és telekommunikációs megoldások a vállalati piacon.  Támogatjuk a cégcsoport menedzsmentjét üzleti céljaik teljesítésében.”

 

Az Invitel Csoport vezetését David Blunck látja el.  „Köszönöm a támogatást, amit eddig a Mid Europa Partners-től kaptunk.  Az Invitel Csoport menedzsmentje és csapata örömmel veszi, hogy egy új befektető bizalmat szavazott a csoport piaci eredményeinek, akivel közösen fogunk dolgozni azért, hogy Magyarország távközlési és IT infrastruktúrája továbbfejlődjön és ügyfeleink még jobb kiszolgálást kapjanak. ” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38