A Kaspersky Lab legújabb jelentése rávilágít a digitális káosz következményeire

Napi 22MB adatfogalmat bonyolíthat a készülékünk a tudtunk nélkül

forrás: Prím Online, 2017. március 17. 10:25

Az alkalmazások robbanásszerű megjelenésével és a telefonok tárolókapacitásának növekedésével egyre nagyobb körülöttünk a digitális zűrzavar. A Kaspersky Lab új tanulmánya rávilágít az elektronikus káosz globális problémáira az internet felhasználók között. 

A tanulmány megállapította, hogy az Andoridos felhasználók általában 12 új alkalmazást telepítenek havonta, ugyanakkor csupán 10-et törölnek, azaz havonta két újabb alkalmazással terhelik eszközeiket. Minél több telepített alkalmazással rendelkezünk, annál fontosabb, hogy azok kezeléséről is gondoskodjunk. A felmérést kitöltők válaszaiból ugyanakkor kiderül, hogy a felhasználók csupán fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát és törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait. 

 

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentésének részét képezik, amelynek címe a „Digitális rendetlenség és veszélyei”. A tanulmány alapja egy egyedülálló kombinációja az online felmérésnek, amelyet 17 országban végeztek, köztük Magyarországon is, valamint a statisztikai elemzésnek, amely a Kaspersky Security Network (KSN) és a Kaspersky Lab belső tesztelőinek segítségével készült. 

 

Kép forrása: https://blog.kaspersky.com

 

Az alkalmazások „takarítása” és frissítése most fontosabb, mint valaha annak érdekében, hogy eredményesen lehessen harcolni az olyan kártékony programok ellen, amelyek az applikációk sérülékenységét használják ki. A felmérés megállapította, hogy a felhasználók 28%-a csak akkor frissíti alkalmazásait, ha az már nagyon szükséges, ill. 10%-a egyáltalán nem is frissíti azokat.

 

Az egyik fő veszélye a „takarítás” hiányának, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a felhasználók adatait. A Kaspersky Lab műszaki jellegű megállapításai azt mutatják, hogy az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas felhasználói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és SMS-eket küldhetnek.

 

További észrevételei a kutatásnak, hogy az alkalmazások a felhasználók engedélye nélkül is működhetnek. Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít az Androidos készülékére. Kiderült, hogy a legnépszerűbb 66 alkalmazásból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy a felhasználó a készülékéhez ért volna és ilyen módon napi 22MB adatforgalmat bonyolított felhasználói interakció nélkül. 

 

Az alkalmazások beállításai lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy az adott alkalmazás hozzáférését és működését szigorítsuk és ezáltal ellenőrzés alatt tartsuk.  A felmérés azonban kimutatta, hogy a felhasználók csak 40%-a él ezzel a lehetőséggel. Továbbá az emberek csupán 32%-a tagadja meg a telepítést, amennyiben nem ért egyet a telepítési szerződéssel. 

 

"A felhasználók saját maguk veszélyeztetik az eszközeiket és az azokon tárolt adataikat azáltal, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a készülékeik karbantartására valamint az alkalmazások frissítéseire és a nem használtak törlésére. A készülékek elhanyagolása további veszélyekhez vezethet, úm. az akkumulátor élettartamának csökkenése vagy kártékony programok megjelenése. Számos alkalmazásnak van hozzáférése a személyes adatokhoz és tapasztalataink szerint a felhasználók gyakran nincsenek tudatában, hogy milyen adatokat osztottak meg, ezért szorgalmazzuk, hogy  teremtsék meg a digitális rendet." – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője. 

 

Annak érdekében, hogy csökkentsék a digitális rendetlenséget, és ezáltal a személyes adataik védelmét növeljék, az alábbiakat tanácsolják a kibertanácsadó cég szakemberei a felhasználóknak:

  • Rendszerezés: szánjon egy kis időt arra, hogy rendszerezi a készülékeken tárolt adatokat (melyik alkalmazás – milyen adatot tárol)
  • Takarítás: törölje a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat
  • Frissítés: rendszeresen frissítse az alkalmazásokat és a szoftvert 
  • Megbízhatóság: megbízható forrásból töltsön le alkalmazásokat valamint szoftvereket. Ha nem tudja, mi a megbízható forrás, használjon szoftvertisztító programokat, mint például a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai, amelyek átvizsgálják az összes telepített alkalmazást a készüléken, és jelöli a készülékére potenciális kockázatot jelentő, vagy a ritkán használt alkalmazásokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05