A Cisco új hálózati technológiákat jelentett be

Az IDC felmérése szerint a vállalkozások közel 45%-a tervez a digitális hálózatokkal kapcsolatos beruházásokat

forrás: Prím Online, 2017. március 20. 11:13

Az IDC felmérése szerint az elkövetkező két évben világszerte komoly előrelépés várható a modern, automatizált hálózatok bevezetésében. Ennek oka, hogy ezek a hálózatok adják a digitalizációs folyamatok, mint például az ipar 4.0 vagy az okos városok infrastruktúrális hátterét.

A változás közel tíz éve az adatközpontokban kezdődött: annak érdekében, hogy minél jobban kihasználhassák a virtuális, illetve felhő alapú rendszerek előnyeit, az IT szakemberek újragondolták az adatközpontok fejlesztésének és telepítésének folyamatát. Hasonló átalakulás figyelhető meg napjainkban a vállalati hálózatok esetében. A hálózatok tervezésénél korábban elsősorban a gyors és megbízható elérés volt a cél. Ezek a hagyományos hálózatok ugyanakkor nehezen birkóznak meg a kifinomult kibertámadásokkal, illetve a mobil munkatársak, az IoT eszközök és a felhő alapú alkalmazások támasztotta igényekkel. Ezért hozta létre a Cisco a Digital Network Architecture (DNA) architektúrát. A hardverek és szoftverek egymástól való függetlenítésével a Cisco DNA gyorsabb és rugalmasabb működést tesz lehetővé. 

 

A Digital Network Architecture (DNA) bevezetésével a Cisco olyan új hardveres megoldást, illetve virtuális hálózati szolgáltatásokat nyújt, amelyek kiterjesztik a virtualizáció lehetőségét a fióktelepekre, továbbá lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy virtualizálják a peremhálózataikat és kiterjesszék azokat a kollokációs szolgáltatások felé is. Mindezen felül a Cisco elsőként állt elő olyan szoftver alapú megoldással, amely a teljes hálózatot átfogó szegmentálásra képes, a végpontoktól egészen a felhőig.

 

 

Az architektúra részeként a Cisco új technológiákat jelentett be a hálózati virtualizáció és a biztonság területén. A virtualizáció tekintetében a mostani bejelentéssel a Cisco két fő területre összpontosít: 

  • Enterprise Network Functions Virtualization (NFV) Platform: a Cisco Enterprise Network Compute System (ENCS 5400 Series) bevezetésével a Cisco olyan új platformot hozott létre, amely gyorsítja az Enterprise NFV megoldás telepítését. Az ENCS platform olyan területeken nyújt hatékony megoldást, mint a routing, biztonság, WAN optimalizáció, vagy a fiókirodák hálózati szolgáltatásai.
  • Peremhálózatok virtualizálása: az új Cisco Secure Agile Exchange megoldás a peremhálózatok virtualizálására szolgál, illetve összeköttetést biztosít a kollokációs központokhoz. Ennek köszönhetően a szervezetek on-demand, virtuális hálózati szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek, munkatársaiknak és partnereiknek.

 

Védelem az intelligens fenyegetések ellen

A hálózat, mint védelmi eszköz átláthatóvá teszi a forgalmi mintákat, és képes felismerni a fenyegetéseket. A Cisco DNA segítségével a hálózatok gyorsan azonosítják az esetleges kiberbiztonsági kockázatokat, és automatikusan el is hárítják azokat.

  • Újdonságok: Átláthatóság és irányítás: a Cisco Identity Services Engine (ISE) széleskörű rálátást és ellenőrzést biztosít a hálózati eszközökre és a felhasználókra. Az ISE 2.2 révén pedig még részletesebb képet kaphatunk az egyes alkalmazásokról a végpontokon, ide értve a rendellenes felhasználói viselkedést is.
  • Szoftveralapú szegmentálás: a Cisco TrustSec szoftvervezérelt szegmentálási megoldásával izolálhatók a támadások és megakadályozható a fenyegetések terjedése a hálózatokban. A dinamikus szegmentálás révén a hagyományos módszerekhez képest 98%-kal gyorsabban végrehajthatók a biztonsági szabályozások, ezzel párhuzamosan pedig 80%-kal csökkenthető a működtetésbe fektetett energia. A TrustSec 6.1 mostantól a Cisco teljes vállalati portfóliójában elérhető, és a Cisco ACI megoldásába is integrálható.

 

A digitális hálózatok kiépítésének támogatására a Cisco új szolgáltatásokat is kínál. A hálózatfelmérési eszközök segítségével a felhasználók nyomon követhetik, hogy hol tartanak a hálózataik fejlesztésében, előre felvázolt ütemtervet követve építhetik azokat, továbbá az üzleti haszon alakulását is végigkísérhetik. Emellett a Cisco új DNA Advisory Services szolgáltatásával tanácsadást biztosít ügyfeleinek, hogy egyedi stratégiák mentén fejleszthessék digitális törekvéseiket.

 

 

Az IDC felmérésének főbb megállapításai

A Cisco megbízásából készített IDC felmérés 10 országban több mint kétezer közepes- és nagyvállalat hálózatait vizsgálta.  (A felmérésben szereplő országok: Ausztrália, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó és Németország.)

  • A szervezetek felismerték a hálózatok fejlesztésének szükségességét: A következő két évben várhatóan 45% szeretné felkészíteni hálózatát a digitális átállásra. Ez a jelenlegi állapothoz képest háromszoros növekedést jelent.
  • A modern hálózatok valós, kézzel fogható hasznot termelnek: Azok a vállalkozások, amelyek modern hálózati fejlesztésekbe fektettek, kétszeres-háromszoros növekedést tapasztalhattak a az ügyfélmegtartás, valamint a bevétel és a nyereségesség terén. 
  • A felmérésből az is kiderült, hogy a hálózatok fejlettségi szintje nagyjából független a piaci szegmensektől, és minimális eltérést mutat a közép- (500-999 fő) és nagyvállalatok (1000+ fő) között.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09