„Bárki lehet hős” – Scott Nicholson a szabadulószoba játékokra felkészülésről

forrás: Prím Online, 2017. március 23. 12:28

Budapest már készen áll arra, hogy otthont adjon Földünk első szabadulószoba világbajnokságának. A napokban ideérkeznek távoli kontinensek és szomszéd országok legjobbjai egyaránt, hogy megmérettessenek a speciálisan az alkalomra kialakított szabadulószobában. 

22 csapat jön fővárosunkba március 23-án és 24-én, hogy a március 25-e, szombati napon megrendezendő döntőn bebizonyítsa, ő a legjobb escaper. Scott Nicholson, a Syracuse Egyetem informatika professzora és a Because Play Matters játéklabor igazgatója mondja el, mit gondol a szabadulószobákról, segítségként a felkészüléshez az utolsó napokra a játékosoknak és a szabadulószoba játékokért rajongó, lelkes nézőknek egyaránt.

 

Egy jó szabadulószoba-művész látásmódját, statégiai gondolkodását és logikai képességeit egyaránt próbára teszik a szabadulószobák, így Scott Nicholson szerint jóval többre képesek ezek a játékok, mint pusztán a szabadidő eltöltésére. Érdemes szerinte úgy tekinteni a játékokra, mint felkészítőre a való élethez: “A játékok segítenek nekünk felfedezni a világot. Egy igazán tehetséges gamer a való életben is jobban megtalálja az útját. Számos mindennapi képességünk, amelyet az évek során elsajátítottunk, gyakorlatilag a játékokból származik. Felnőttként viszont sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni a játékok erejét” – mondta Mr. Nicholson. 

 

“A szabadulószobák mind társas tevékenységek és legfőképpen a kommunikációról szólnak. Egy kis csapat komplex feladatok és rejtvények széles skáláját oldja meg, miközben egy közös térbe zárva a kijutásért dolgozik. Az együttműködés nélkülözhetetlen, hiszen akár nyernek, akár veszítenek, mindkettőt egy csapatként, nem egyénként teszik. Egy jól felépített szoba a logikai, vizuális és stratégiai képességeken túl még az ügyességet, a gyors gondolkodást és a vezetői kvalitásokat is aláveti a próbának. Így általában a legkülönbözőbb személyiségű emberek is szeretik a szabadulószobákat, ezeknél az okoknál fogva. De a legfontosabb, hogy minden játékos hőssé válhat a csapatban a másik szemében, saját legjobb tulajdonságának köszönhetően” – tette hozzá Scott Nicholson.

 

A felkészüléshez a professzor szerint hasznos lehet, ha a legváltozatosabb játékokat is végiggyakorolják a szabadulásra hangolódók: bár a szabadulószobák a XXI. században indultak világ körüli hódító útjukra, elődeik közé olyan játékokat sorolhatunk, amelyek akár többezer éves múltra tekintenek vissza, és mindegyikben való jártasság az escape roomokban jártasságunkat erősíti. 

 

A Go nevű, többezer éves kínai szórakoztatási forma talán a legősibb, társas együttműködést igénylő területfoglaló táblajáték. A második legrégebbi játék, amelyet a szabadulószobák elődjének tekinthetünk, a sakk, melyet a VII. évszázadban találtak fel és főleg a logikai képességeken, stratégiai gondolkodáson alapul. Utána robbant be a köztudatba a kézügyességet és kitartást is fejlesztő dominó 1232-ben, 1760-tól pedig már puzzle-t is választhatták szabadidejük eltöltésére azok a vállalkozó kedvű játékosok, akik kitartásukat és vizuális érzéküket szívesen fejlesztik a kirakós játékkal.  

 

A XX. század egyik legnagyobb találmánya kétségkívül a magyarok büszkesége, a Rubik kocka. Rubik Ernő remekműve 1974 óta töretlenül hódít nemcsak hazánkban, de az egész világon, és olyan, szintén világhírű találmányok, mint az 1984-ben útjára indított Tetris, vagy az 1987-ben megálmodott Where’s Wally sem állhattak sikere útjába. A digitális eszközöknek köszönhetően 1997-ben már a Snake is bekerült az ügyességi játékokat kedvelők hobbijai közé.  Gyakorlatilag mindezeknek a régóta népszerű játéknak az ötvözése, továbbgondolása és feltuningolása a mai értelmében vett szabadulószoba, amely idén már egy világbajnokságot is magáénak tudhat, köszönhetően a Red Bull Mind Gamers szervezésének. 

 

A Red Bull TV exkluzív élő adásán keresztül mindannyian drukkolhatunk majd hazánk legjobbjainak 2017. március 25-én, a szabadulószoba világbajnokság napján. 

 

 

Menetrend:

A Mission: Unlock Világbajnokság az elődöntőkkel kezdődik 2017. március 23-24-én csütörtökön és pénteken. A két nyertes team csap össze a világbajnoki címért március 25-én szombaton.

 

Közvetítés:

A Mission: Unlock Enoch Világbajnokságot élőben közvetíti a Red Bull TV 2017. március 25-én szombaton este 8 órakor. A közvetítés ezeken az eszközökön keresztül lesz megtekinthető: http://www.redbull.tv/apps  

 

Résztvevő országok: 

Magyarország, Ausztria, Azerbajdzsán, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Oman, Norvégia, Románia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok

 

További részletek: 

www.redbullmindgamers.com, www.facebook.com/redbullmindgamers, www.twitter.com/redbullmindgame

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fedezze fel Amerikát otthonról!

Mindig is egy nagy amerikai körutazásról álmodozott? Most itt a lehetőség! Persze nem azt mondjuk, hogy kezdjen csomagolni a koronavírus-járvány kellős közepén. Valójában az otthonából, de még a kanapéjáról sem kell kimozdulnia ahhoz, hogy virtuális sétát tegyen az USA legjelentősebb múzeumaiban vagy nemzeti parkjaiban. Ingyenes online túrát kínál például a Fehér Ház, a Disneyland és számos állatkert is. Sőt, a helyzetre való tekintettel jelenleg élő közvetítésekkel kedveskedik a közönségnek a New York-i Metropolitan Opera. A Discover America Hungary összegyűjtötte a legizgalmasabb, teljesen ingyenesen elérhető virtuális programlehetőségeket.

2020. április 7. 11:41

Április 5-én indul a ROAD MOVIE GUIDE – Tillával

Tavaly indult útjára a ROAD MOVIE sorozat, amely keretében a legnépszerűbb hazai előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos városokat, tájakat. Az első öt dal mindegyike siker lett azóta. Ezekhez mind készült egy-egy önálló riportfilm is, amelyekben Tilla a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A szobafogság idején itt az alkalom, hogy otthonunkból legalább virtuálisan körbejárjuk Magyarországot. A “ROAD MOVIE GUIDE Tillával” a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldalán április 5-én 18 órakor a Bagossy Brothers Company-val indul és öt héten át vasárnaponként jelentkezik majd.

2020. április 3. 19:35

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás