„Bárki lehet hős” – Scott Nicholson a szabadulószoba játékokra felkészülésről

forrás: Prím Online, 2017. március 23. 12:28

Budapest már készen áll arra, hogy otthont adjon Földünk első szabadulószoba világbajnokságának. A napokban ideérkeznek távoli kontinensek és szomszéd országok legjobbjai egyaránt, hogy megmérettessenek a speciálisan az alkalomra kialakított szabadulószobában. 

22 csapat jön fővárosunkba március 23-án és 24-én, hogy a március 25-e, szombati napon megrendezendő döntőn bebizonyítsa, ő a legjobb escaper. Scott Nicholson, a Syracuse Egyetem informatika professzora és a Because Play Matters játéklabor igazgatója mondja el, mit gondol a szabadulószobákról, segítségként a felkészüléshez az utolsó napokra a játékosoknak és a szabadulószoba játékokért rajongó, lelkes nézőknek egyaránt.

 

Egy jó szabadulószoba-művész látásmódját, statégiai gondolkodását és logikai képességeit egyaránt próbára teszik a szabadulószobák, így Scott Nicholson szerint jóval többre képesek ezek a játékok, mint pusztán a szabadidő eltöltésére. Érdemes szerinte úgy tekinteni a játékokra, mint felkészítőre a való élethez: “A játékok segítenek nekünk felfedezni a világot. Egy igazán tehetséges gamer a való életben is jobban megtalálja az útját. Számos mindennapi képességünk, amelyet az évek során elsajátítottunk, gyakorlatilag a játékokból származik. Felnőttként viszont sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni a játékok erejét” – mondta Mr. Nicholson. 

 

“A szabadulószobák mind társas tevékenységek és legfőképpen a kommunikációról szólnak. Egy kis csapat komplex feladatok és rejtvények széles skáláját oldja meg, miközben egy közös térbe zárva a kijutásért dolgozik. Az együttműködés nélkülözhetetlen, hiszen akár nyernek, akár veszítenek, mindkettőt egy csapatként, nem egyénként teszik. Egy jól felépített szoba a logikai, vizuális és stratégiai képességeken túl még az ügyességet, a gyors gondolkodást és a vezetői kvalitásokat is aláveti a próbának. Így általában a legkülönbözőbb személyiségű emberek is szeretik a szabadulószobákat, ezeknél az okoknál fogva. De a legfontosabb, hogy minden játékos hőssé válhat a csapatban a másik szemében, saját legjobb tulajdonságának köszönhetően” – tette hozzá Scott Nicholson.

 

A felkészüléshez a professzor szerint hasznos lehet, ha a legváltozatosabb játékokat is végiggyakorolják a szabadulásra hangolódók: bár a szabadulószobák a XXI. században indultak világ körüli hódító útjukra, elődeik közé olyan játékokat sorolhatunk, amelyek akár többezer éves múltra tekintenek vissza, és mindegyikben való jártasság az escape roomokban jártasságunkat erősíti. 

 

A Go nevű, többezer éves kínai szórakoztatási forma talán a legősibb, társas együttműködést igénylő területfoglaló táblajáték. A második legrégebbi játék, amelyet a szabadulószobák elődjének tekinthetünk, a sakk, melyet a VII. évszázadban találtak fel és főleg a logikai képességeken, stratégiai gondolkodáson alapul. Utána robbant be a köztudatba a kézügyességet és kitartást is fejlesztő dominó 1232-ben, 1760-tól pedig már puzzle-t is választhatták szabadidejük eltöltésére azok a vállalkozó kedvű játékosok, akik kitartásukat és vizuális érzéküket szívesen fejlesztik a kirakós játékkal.  

 

A XX. század egyik legnagyobb találmánya kétségkívül a magyarok büszkesége, a Rubik kocka. Rubik Ernő remekműve 1974 óta töretlenül hódít nemcsak hazánkban, de az egész világon, és olyan, szintén világhírű találmányok, mint az 1984-ben útjára indított Tetris, vagy az 1987-ben megálmodott Where’s Wally sem állhattak sikere útjába. A digitális eszközöknek köszönhetően 1997-ben már a Snake is bekerült az ügyességi játékokat kedvelők hobbijai közé.  Gyakorlatilag mindezeknek a régóta népszerű játéknak az ötvözése, továbbgondolása és feltuningolása a mai értelmében vett szabadulószoba, amely idén már egy világbajnokságot is magáénak tudhat, köszönhetően a Red Bull Mind Gamers szervezésének. 

 

A Red Bull TV exkluzív élő adásán keresztül mindannyian drukkolhatunk majd hazánk legjobbjainak 2017. március 25-én, a szabadulószoba világbajnokság napján. 

 

 

Menetrend:

A Mission: Unlock Világbajnokság az elődöntőkkel kezdődik 2017. március 23-24-én csütörtökön és pénteken. A két nyertes team csap össze a világbajnoki címért március 25-én szombaton.

 

Közvetítés:

A Mission: Unlock Enoch Világbajnokságot élőben közvetíti a Red Bull TV 2017. március 25-én szombaton este 8 órakor. A közvetítés ezeken az eszközökön keresztül lesz megtekinthető: http://www.redbull.tv/apps  

 

Résztvevő országok: 

Magyarország, Ausztria, Azerbajdzsán, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Oman, Norvégia, Románia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok

 

További részletek: 

www.redbullmindgamers.com, www.facebook.com/redbullmindgamers, www.twitter.com/redbullmindgame

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás