A pénzügyi vállalkozások akár 300 milliós veszteséggel is szembesülhetnek egy kibertámadás során

forrás: Prím Online, 2017. március 31. 13:35

A pénzügyi szektort érintő kibertámadásokhoz kapcsolódó költségek folyamatosan növekednek, ahogy egyre kifinomultabb fenyegetésekkel kell szembesülniük a szervezeteknek. A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös új kutatásának célja feltárni a pénzügyi cégeket érintő támadások mértékét és hatását. A kutatás szerint egy vállalat átlagosan 300 millió forint (926.000$) veszteséggel számolhat.

A megdöbbentő adat a „Pénzügyi Intézetek Biztonsági Kockázatai 2016” című jelentés részeként derült ki, amelyben a szakemberek összegezték a legfontosabb biztonsági kihívásokat és annak költségeit, amelyekkel a bankok és a pénzügyi szervezetek szembesülhettek világszerte tavaly. A pénzügyi szervezetek elleni rohamok legnagyobb kárait a POS (point-of-sale) rendszerek elleni támadások okozták, átlagosan 600 millió forint (2.086.000$) hiányt okozva. A második legnagyobb veszteséget a mobil eszközök elleni támadások okozták (1.641.000$ - kb. 470 millió forint), majd ezt követi a célzott támadások következtében fellépő károsodások (1.305.000$ - 370 millió forint).

 

A megfeleltetés a legfontosabb mozgatórugója a bankok és pénzintézetek ipari beruházásának.  Ugyanakkor a tanulmány megállapította, hogy a szervezetek 63%-a úgy véli, hogy ez nem elegendő a biztonsághoz. Minél bonyolultabb egy vállalkozás infrastruktúrája, annál nagyobb a jelentősége az informatikai biztonságnak. Például egy pénzügyi vállalkozás VDI-ket (Virtual Desktop Infrastructure - Virtuális Asztali Infrastruktúra) használ és mintegy 10.000 végfelhasználói készüléket kezel, amelynek a fele okostelefon és/vagy tablet. 

  

Desktop-Virtualization

 

Az elégtelen szakértelem, a helytelen felsővezetői utasítások és az üzleti terjeszkedés is a leggyakoribb okai a költségvetés növekedésének. Alapvetően elkerülhetetlen a befektetés a biztonsági részlegekbe, ezt támasztja alá a Kaspersky Lab felmérése is: a megkérdezett cégek 83%-a egyértelmű növekedést vár az informatikai biztonság költségvetésében. 

 

„Tekintettel a jelentős pénzügyi veszteségekre, amelyet a kibertámadások okoznak, nem meglepő, hogy a pénzügyi szervezetek a biztonsági kiadások növelésére törekszenek. Hisszük, hogy a sikeres biztonsági stratégiák alapja a sokféle megközelítés egyensúlya, amely nemcsak a kiadások növelésének teljesítéséről szól, hanem például a védelem és a tudatosság növeléséről is a célzott támadások esetében.” – fejtette ki Veniamin Levtsov, a Kaspersky Lab „Enterprise Business” részleg alelnöke. 

 

A tanulmány azt mutatja, hogy a pénzügyi vállalkozások 73%-a az informatikai biztonság kihívásaira megoldásként a gyakori biztonsági ellenőrzéseket és a kártékony-program kereső szolgáltatásokat tekinti. Ugyanakkor érdekes, hogy a pénzügyi szervezetek mindössze 53%-a tartja eredményes megoldásnak az informatikai biztonság kiszervezését alvállalkozók felé. 

 

 

 

A Kaspersky Lab szakértői az alábbi öt fontos szempontot javasolják egy pénzügyi szervezet biztonsági stratégiájának alapjaként:  

 

1. Vigyázni kell a célzott támadásokra

A célzott támadások egy pénzügyi szervezet életében várhatóan egy harmadik fél, vagy alvállalkozón keresztül érkezhet. Ezek a cégek gyakran gyengébb vagy nulla védelemmel rendelkeznek, és ilyen módon belépési pontként lehet használni a rosszindulatú vagy adathalász támadásokhoz.

 

2. Ne becsülje le a kevésbé kifinomult fenyegetéseket

A csalók akár a legegyszerűbb eszközökkel is képesek kárt okozni. A pszichológiai manipuláció (social engineering) a visszaélések 75%-áért felelős, míg a rosszindulatú programok csupán 17%-ért tehetők felelőssé. 

 

3. Védelem mindenekelőtt

Az éves költségvetést általában az elvi megfelelések szerint készítik el, de a biztonság megerősítése és új védelmi technológiák alkalmazása a források újragondolását és kiegyensúlyozottabb megközelítést igényel.

 

4. Rendszeres átható vizsgálat:

A láthatatlan biztonsági rések valójában létezőek. Kifinomult észlelési eszközök használatával és átható vizsgálattal a sérülékenységek láthatóvá válhatnak. Legyen résen és figyeljen minden gyengeségre és veszélyre mielőtt túl késő lenne.

 

5. Figyeljen a belső fenyegetésekre

Az alkalmazottakat kihasználhatják a bűnözők – vagy önként is segíthetik őket. A hatékony biztonsági stratégia képes észlelni a gyanús tevékenységet a szervezeteken belül is. 

 

Bővebb információt a pénzügyi szervezetek veszteségeiről és a hatékony biztonsági stratégiákról, valamint a tanulmány egyéb megállapításairól ezen a linken talál. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50