Tovább bővül a hazai startup-paletta

forrás: Prím Online, 2017. április 6. 14:08

Sikeres hazai magánbefektetők támogatásával indul el a Studio 1 Preseed Befektetési Zrt., valamint a saját startup alapítására és vezetésére felkészítő Drukka Startup Academy – hozták nyilvánosságra a harmadik alkalommal megrendezett Drukka Progress Bar meetupon. Az eseményen az is kiderült, hogy múlt héten megszületett az első európai uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetési döntés a Hiventures Alapkezelő magvető tőkeprogramjában.

Világszerte egyre terjednek az ún. startup-stúdiók, más néven startup gyárak - azok a szervezetek amelyek belső erőforrásokból hoznak létre innovatív cégeket gyors egymásutánban. A modell a legtöbb olyan kihívásra receptet kínál, amellyel manapság a kezdeti fázisban lévő vállalkozásoknak szembe kell nézniük. A Magyarországon is egyre nagyobb ismertségnek örvendő stúdió-modell fontos szereplői most sikeres hazai magánbefektetők támogatásával elindítják a Studio 1 Preseed Befektetési Zrt-t, amelynek segítségével további startup cégek épülhetnek, jelentették be a Drukka szervezésében megvalósuló rendezvényen. 

 

A modell alapján az épülő startupok fő tulajdonosan a Studio 1 lesz, így a befektetők a megszokottól eltérően nem egy, hanem a portfólióba tartozó valamennyi startupra rálátást kapnak. A Studio 1 egyelőre 75 millió forinttal és négy befektetővel indul; az összeg és a befektetői kör azonban folyamatosan bővül. A Drukka számításai szerint 3-5 év alatt 30-40 új startup tud felépülni a Studio 1 támogatásával. 

 

„A Drukka indulása óta eddig kb. 18 startupot építettünk, és a célunk, hogy a Studio 1 indulásával még több céget indíthassunk útjára. Nem elég ugyanis a jó ötlet, megfelelő attitűd és gyakorlatias munkamódszer szükséges a sikeres építkezéshez. A feladatunk, hogy kineveljük a következő generációs startup-vezetőket. Jelenleg nagyjából 10 CEO-nk van, de ha a következő években még 30-40 startupot szeretnénk felépíteni, akkor ahhoz ugyanennyi CEO is kell” – mondta el Szigeti Attila, a Drukka Startup Studio operatív vezetője.

 

 

Ebben a küldetésben nagy szerepet játszik a jövőben a Drukka Startup Academy is, amelynek indulását szintén az eseményen jelentették be. A Startup Academy célja, hogy tapasztalt startup-vezetők, befektetők és szakemberek segítségével készítsen fel a saját startup alapítására és vezetésére. 

 

„Az elmúlt években sok olyan tudás halmozódott fel nálunk, amelyet kár lenne parlagon hagyni. Fontos, hogy a nagyvállalati vezetőket is elérjük, hiszen egyre több cég ismeri fel, hogy a „startup-os” módszerekkel lehet igazán áttörő, újszerű innovációkat életre kelteni. Ennek kiaknázására pedig a cégeknek szükségük lesz a megfelelő startup-szemlélettel rendelkező belső innovációs csapatokra” - mondta el Szigeti Attila, aki hozzátette, a Startup Academy első pilot programja április 21-én, a Startup Safary Budapest keretében indul. 

 

Megszületett az első európai uniós forrásból finanszírozott befektetési döntés

A hazai startupoknak számos lehetősége adódik arra, hogy forráshoz jussanak. A stúdiókon túl több angyalbefektető és alapkezelő segíti az induláskor a cégeket. A Hiventures Alapkezelőhöz eddig közel 450 befektetési igény érkezett – hangzott el a Drukka rendezvényén. 

 

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Alapkezelőnek összesen 50 + 6,5 milliárd forint áll rendelkezésére, hogy új alapokra helyezze az innovatív kkv-k finanszírozását, támogassa a hazai startup ökoszisztémát, vállalkozói kultúra fejlesztését és ezáltal növelje Magyarország versenyképességét. Ebből az összegből 30 milliárd forintot európai uniós forrásból, további 20 milliárd forintot pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. meglévő alapjaiból biztosítanak. Utóbbira vonatkozóan már tavaly megkezdődtek a kihelyezések: 2016 augusztusa óta összesen 2,2 milliárd forintról döntöttek, melyből 0,73 milliárd forint tőkeösszeget folyósítottak is. 

 

„Múlt héten megszületett a 2014-2020 fejlesztési időszak első európai uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetési döntés a magvető tőkeprogramunkban. A tőkeprogramok népszerűségét az is bizonyítja, hogy augusztus óta több mint 400 befektetési igény érkezett a Hiventures Alapkezelőhöz. Az eddigi tapasztalatok alapján számos hasznos tippet tudunk adni a hazai startup-közösségnek arról, hogy mely sikertényezők szükségesek egy eredményes befektetéshez” – mondta el Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese. 

 

 

A Drukka rendezvényén a hazai startup-szcéna meghatározó alakjai, Balogh Péter, a világ egyik legnépszerűbb navigációs rendszerének társalapítója, a rendszert fejlesztő cég korábbi tulajdonos-vezérigazgatója, valamint Faix Csaba, a Prezi regionális PR-vezetője is hangsúlyozták az első generációs startupperek támogató szerepét a most indulók sikerében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05