Védje adatait, hogy ne kelljen sírnia!

forrás: Prím Online, 2017. május 17. 16:03

Az elmúlt időszakban a sajtó a WannaCry vírustól volt hangos, ami szokatlanul gyorsan és nagy területen terjedt el. 

A cybertámadás, amely egy Microsoft termékeit érintő sérülékenységet használ ki, május 12-én indult, első célpontja a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS volt, amely informatikai rendszerét 46 angliai és skóciai körzetben állította le a kártevő. A vírus csak az első három órában 11 országban csapott le, mostanra pedig már több mint 200 ezer áldozatot szedett, és 150 országot érint. A legtöbb támadás Spanyolországot, Oroszországot és Nagy-Britanniát érte, de magyar cégek hálózatát is elérte (pl. Telenor).

 

Ez a mostani eset is jól mutatja, hogy sokkal többen vagyunk kitéve ilyen támadásoknak, mint gondolnánk. Elég, ha egy munkatársunk megnéz egy cuki videót vagy megnyit egy fertőzött Powerpoint prezentációt, ráadásul a kártevő sokszor hetekig, hónapokig rejtőzködik hálózatunkban, mielőtt működésbe lép, és zárolja a számítógépen, hálózaton tárolt adatainkat. A WannaCry első körben 85-170 000 forint váltságdíjat követel áldozataitól. Nyaralás, elektronikai kütyü, a Kis herceg első kiadása vagy rendszerfejlesztés? Ön melyikre költené el szívesebben ezt az összeget, mint adatai visszaszerzésére?

 

De mit tehetünk annak érdekében, hogy egy, a WannaCry-hoz hasonló zsarolóvírus ne szerezhesse meg a családi fotóinkat, a kedvenc állatos videógyűjteményünket, vagy a vállalatunk teljes pénzügyi elszámolását és banki adatait? Ha előrelátóak szeretnénk lenni, két adatvédelmi megoldás is a rendelkezésünkre áll:

 

Az első az adatmentés (backup), amely 100%-os védelmet garantál a zsarolóvírusokkal szemben. Az ACE Telecom egymástól független mentési megoldási rendszere a legszigorúbb előírásoknak (pl. az MNB követelményeinek) is megfelel. A kérdés csak az, milyen gyakran szeretné menteni adatait? Naponta? Óránként? Az adatmentés funkcióval egy fertőzés esetén a fájlok maradéktalanul visszaállíthatóak a legutolsó mentett verzióra, így a zsarolóvírusnak esélye sincs, hiszen a felhőben tárolt backup adatainkhoz nem tud hozzáférni.

 

A másik megoldás egy hasonló támadás ellen a telephelyi védelem, amely 70-90%-os védelmet biztosít. Ebben az esetben az UTM tűzfalak minden, a rendszeren áthaladó fájlt megvizsgálnak, és ha veszélyesnek találják, nem engedik a letöltését. Amennyiben a szerverünket egy ilyen tűzfal védi, biztonságban érezhetjük az adatainkat, hiszen a nagy szolgáltatók sokszor már nulladik napi védelmet is garantálnak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50