Tudja, mIT adott nekünk 1997?

forrás: Prím Online, 2017. május 21. 09:01

Mára az Apple neve összenőtt Steve Jobséval, természetes, hogy a Netflixen nézzük a kedvenc sorozatunkat, és az is, hogy a sajtóinformációhoz csatolt infografika PNG-ben is elérhető. 1997-ben olyan fontos technológiai, kulturális és orvostudományi eseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek hozzátartoznak az alapműveltséghez, és alapvetően határozzák meg mai gondolkodásunkat.

 

IT:

 • 1997-ben Steve Jobs az Apple vezérigazgatója, Bill Gates pedig a világ leggazdagabb embere lett.
 • Az IBM által fejlesztett Deep Blue névre keresztelt számítógép szabályos hatjátszmás páros mérkőzésen legyőzte Garri Kaszparovot, a sakkozás akkori világbajnokát. Érdekesség, hogy a Deep Blue azóta az IBM hírességi listáján előkelőbb helyet foglal el, mint a vállalat hús-vér vezetői.
 • Elindult a Netflix, a világ legnépszerűbb internetes videótékája Amerikában. (Magyarországon csak tavaly óta érhető el a szórakoztató oldal.)
 • Január 10-én mutatták be a PNG fájlformátumot, amely veszteségmentes tömörítést tesz lehetővé.
 • Ekkor jelent meg a Winamp legelső változata is, amelyet az első években a könnyen kezelhető playlistek és a rendszerezhető médiakönyvtár tettek népszerűvé. Megjelenése után rövid időn belül 3 millióan töltötték le a programot, 2000-re pedig 25 milliós felhasználói bázisa lett.
 • Regisztrálták a Facebook.com domaint. Az oldalnak – amely 2004-ben indult el – ma már 1,28 billió napi aktív felhasználója van.
 • Megszületett az ACE Telecom. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalat az elmúlt 20 évben folyamatos növekedés mellett 21 300 kilométer vezeték nélküli hálózatot épített ki – ez a táv lefedné a fél egyenlítőt vagy közel tízszer Magyarország határvonalát –, 35 milliárd db DVD-nek megfelelő adatforgalmat bonyolított le, sávszélességét pedig 128 Kbps-ról 50 Gbps-ra növelte. A vállalat rendszerén 1997 óta – közel kétszázezer óra üzemidő alatt – 1242 exa bit haladt át az internet irányába, emellett 146 millió emailt továbbítottak és 117 évnyi telefonforgalmat bonyolítottak le.
  Az ACE Telecom tavaly az év legnagyobb beruházásaként kibővítette adatközponti infrastruktúráját, és megújította felhő alapú szolgáltatásporfólióját, idén pedig újabb nagy fejlesztésen van túl: a Cascade Zrt.-vel közösen Hosting City néven egy 550 négyzetméteres új adatközpontot nyitott.

 

Tudomány:

 • Az edinburghi Roslin kutatóintézet bemutatta Dolly-t, a világ első klónozott bárányát, akinek születése mérföldkő volt az orvostudományban, ám szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregedtek, ez pedig óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében.
 • 1997-ben érkezett meg a Marsra a Discovery-program második űrszondája, a Mars Pathfinder, amely a bolygó kutatásának legsikeresebb űrszondája volt: a leszálló egységgel 3 hónapig tartott aktív kapcsolatot a NASA.

 

 

Gazdaság, közélet:

 • Két fontos nőt is elvesztett a világ ebben az évben: elhunyt Diana hercegnő és Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya. Mindketten híresek voltak a szegények és az elesettek körében végzett áldozatos munkájukról. Teréz anyát 2016-ban szentté avatták.
 • Sokaknak a Postabank-pánik miatt lehet emlékezetes 1997. 20 éve terjedt el a hír, miszerint a Postabank hamarosan bedől, aminek köszönhetően országos méretűre dagadt a pánik, a betétesek pedig két hónap alatt a bank forrásainak egyhatodát, közel 25 milliárd forintot vettek ki a bankokból.

 

Popkultúra:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás