Két újabb digitális fejlesztést indított az OTP Bank

forrás: Prím Online, 2017. június 1. 15:17

Egy startup vállalat közreműködésével fejlesztette ki az OTP Bank azt a digitális aláírópadot, amely nem csupán hazánkban, de talán Európában is egyedülálló. 

Az eszköz a legmagasabb bank biztonsági követelményeknek is megfelel és hozzájárul a gyorsabb és kényelmesebb ügyfélkiszolgáláshoz. A dokumentumok elektronikusan rögzítik, így az aláírópadok működése környezetvédelmi szempontból is komoly előnyökkel jár. A digitális fejlesztési program részeként a hitelintézet új fejlesztésű bankautomatáját is bemutatta, amely a bankjegyek befizetését követően vissza is forgatja azokat, jelentősen csökkentve így a logisztikai költségeket. 

 

Az OTP Bank két újabb, a digitális fejlesztési programhoz kapcsolódó szolgáltatását mutatta be mai sajtóeseményén. Ezeken kívül a bankban több mint 50 hasonló fejlesztés előkészítése zajlik ma is. A hazai bankszektorban az OTP Bank az első hitelintézet, amely egy speciális digitális aláírópad használatával teszi lehetővé ügyfelei számára az ügyintézés során keletkező dokumentumok elolvasását és aláírását. A digitális aláírópad az ügyfelek számára egyszerű és biztonságos, a bank számára pedig fenntartható hitelesítési megoldást jelent.

 

A rendszer egyedülálló módon egy hagyományos kézi aláírásból állít elő egy rendkívül biztonságos elektronikus aláírást, amely megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is. Az aláírásokat egy szerver kezeli, azokhoz a bank alkalmazottai nem férnek hozzá és a banki környezetből sem kerülnek ki. A hatályos jogszabályoknak megfelelve minden elektronikusan aláírt dokumentum hiteles példánya az ügyfél bankszámlájához tartozó OTPdirekt internetbanki felületen érhető el. 

 

A startup cég bevonásával kifejlesztett megoldás egy sok éven át fejlesztett, gépi tanulást alkalmazó, díjnyertes technológián alapszik, amely egy aláírást több ezer szempont alapján vizsgál meg, és azonnali visszajelzést tud adni egy aláírás hitelességéről. Egy ember nem tud kétszer pontosan ugyanúgy aláírni, de az aláírások dinamikája mégis nagyon jellemző az egyénekre, és az aláírás hitelesítő technológia elsősorban ezeket az egyedi jellemzőket vizsgálja.

 

Az aláírópad segítségével jelenleg az ügyfelek saját számlájukat érintő tranzakciókat (befizetés, kifizetés, átutalás), a személyi kölcsön igénylést és az internetbanki szerződést intézhetik, de adatmódosító nyilatkozatokhoz sem lesz szükség papírra a továbbiakban. Az aláíró pad használatával az ügyintézés gördülékenyebbé válik, hiszen míg ma például egy prémium számlához kapcsolódó 150 oldalas papíralapú dokumentáció összerendezése akár fél órát is igénybe vehet, az eszköz segítségével ez az idő töredékére csökkenhet. Használata emellett kényelmes, hiszen a 10”-os kijelzőn látható elektronikus dokumentum a számítógépes megjelenítéshez hasonlóan görgethető. 

 

Az OTPdirekt internetbanki felületen megtekinthető aláírt dokumentum nagyítható, tartalma kereshető is, ami segíti a könnyebb olvasást. 

 

Az eszközök használata jelentős előrelépés környezetvédelmi szempontból is. Az aláírópadoknak köszönhetően 3 év alatt több mint 100 millió bizonylatot és több mint 50 millió oldal A4-es papírt nem kell kinyomtatni. A papírhasználat mérséklése bankcsoporti szinten is fontos törekvés mind az ügyintézés, mind pedig a belső munkafolyamatok terén. 

 

„Az OTP digitalizációs programjának keretében azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatásokat tegyünk elérhetővé, miközben továbbra is teljesítjük a magas szintű biztonsági követelményeket. A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy ügyfeleink értékelik, ha időt spórolunk nekik. Az eszköz használata egyszerű és gyors, ezért is könnyű megszokni használatát” – mondta el Kisfalvi Bence, az OTP Bank üzletfejlesztési igazgatója.

 

Az OTP Bank digitális fejlesztési programja keretében tavaly ősszel kezdte telepíteni azokat az új fejlesztésű bank automatákat, amelyek alkalmasak a készpénzbefizetésre, a befizetett az összeg azonnali jóváírására, illetve az összeg újbóli kifizetésére is. Az automaták segítségével a fióki nyitva tartástól függetlenül, a hét minden napján, a nap 24 órában elérhető az ügyfelek számára a pénzbefizetési lehetőség. Az új ATM-ek használatával a korábbi fióki befizetés idejének töredéke alatt az ügyfelek számlájára kerül a befizetett összeg. Az ATM sajátossága hogy a gép belsejében megvizsgálja a bankjegyeket valódiság és forgalomképesség szempontjából, a hamisgyanús bankjegyeket bevonja, és nem írja jóvá. A másik különlegessége, hogy a befizetett forgalomképes, nem selejt bankókat vissza is forgatja a készülék, így csökkennek a készpénz logisztikai költségek. 

 

Az OTP Bank 2017 végére 200 fiókot szerel fel a befizetésre is alkalmas ATM-ekkel. Jelenleg 60 ilyen készülék működik országszerte. A szolgáltatás iránti igényt jól jellemzi, hogy néhány hónap leforgása alatt a befizetések összértéke már meghaladta a 11 milliárd forintot.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A régió egyik legnagyobb social impact befektetését kapta a Green Fox Academy

450 millió forintos befektetést biztosít az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a Green Fox Academynek. Az Impact Ventures egy impact (társadalmi hasznosságú) befektetési alap, amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásoknak nyújt kockázati tőkét, amelyek az üzleti eredmények mellett pozitív társadalmi hatást fejtenek ki. A mostani befektetés az egyik legnagyobb régiós dedikált impact befektetés. 

2020. május 28. 19:13

A koronavírus elhozta az e-aláírás forradalmát

Globális robbanás zajlik az e-aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt - egyelőre ideiglenesen - változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

2020. május 28. 16:11

Microsoft DCP: digitális segítség a civileknek

Társadalmi szervezetek kapnak gyakorlati segítséget a Microsofttól a közösséget szolgáló civil tevékenység hatékonyságát növelő Office365 bevezetéséhez és használatához a Digitális Civil Program keretében. A támogatási lehetőség immár nyitva áll a civilek előtt, jelentkezni június 3-ig lehet.

2020. május 28. 10:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás