A WannaCry zsarolóvírus gyenge pontjai

Hogyan tudom visszaállítani az adataimat egy zsarolóvírusos támadás után?

forrás: Prím Online, 2017. június 7. 07:08

Néha a zsarolóvírus fejlesztők is hibákat vétenek a munkájukban, mint mindenki más. Ezek a hibák a megírt kódban most segíthetnek abban, hogy az áldozatok visszakapják az eredeti fájljaikat a zsarolóvírus fertőzése után. A Kaspersky Lab szakemberei ismertetik a WannaCry zsarolóvírus fejlesztői által készített kódban található számos hibát azért, hogy segítsenek az áldozatoknak feloldani titkosított fájljaikat.

 

Hibák a fájl-eltávolításban

Amikor a Wannacry titkosítja az áldozatok fájljait, akkor az eredeti fájlból olvas, majd titkosítja az adott  tartalmat, és egy ".WNCRYT" kiterjesztésű fájlba menti. A titkosítás után a ".WNCRYT" átkerül a ".WNCRY" fájlba majd törli az eredeti fájlt. Ez a törlési elv az áldozat fájljainak helyétől és tulajdonságaitól függően változhat.

 

Ha a fájlok a rendszermeghajtón találhatóak

Ha a fájl egy "fontos" mappában található (a kártékony programok fejlesztőinek szempontjából pl. az „Asztal” és/vagy „Dokumentumok” mappában), akkor az eltávolítás előtt az eredeti fájlt felülírják véletlenszerű adatokkal. Ilyen esetekben sajnos nem lehet visszaállítani az eredeti fájl tartalmát. 

 

 

  

Ha a fájlt a "fontos" mappákon kívül tárolják, akkor az eredeti fájlt áthelyezik: %TEMP%%d.WNCRYT (ahol a % számértéket jelöl). Ezek a fájlok tartalmazzák az eredeti adatokat, amik nincsenek felülírva és egyszerűen törlik a meghajtóról. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel visszaállíthatóak az eredeti fájlok egy adat-visszaállító szoftver segítségével.  

 

 

Olyan átnevezett eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak a % TEMP% mappából

 

Ha a fájlok más meghajtókon találhatóak

A zsarolóvírus létrehozza a "$RECYCLE" mappát, és rejtett rendszer tulajdonságokat állít be ehhez a mappához. Ez a művelet a mappát láthatatlanná teheti a Windows File Explorerben, ha az alapértelmezett konfigurációval rendelkezik. A kártevő szoftverek az eredeti fájlokat a titkosítás után áthelyezik ebbe a könyvtárba.

 

 

 A módszer, amely létrehozza az ideiglenes könyvtárat, amelyben az eltávolítás előtt tárolja az eredeti fájlokat

 

Ugyanakkor a zsarolóvírus-kód szinkronizálási hibái miatt sokszor az eredeti fájlok ugyanabban a könyvtárban maradnak, és nem kerülnek át $RECYCLE mappába. Az eredeti fájlokat nem törli biztonságosan és ez lehetővé teszi a törölt fájlok visszaállítását egy adat-visszaállító szoftver segítségével.   

 

 

Olyan eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak egy kiterjesztett partícióról

 

 

A módszer, amely az eredeti fájl ideiglenes elérési útját alkotja

  

 

A fenti eljárásokra felszólító kód részlete

 

 

Csak olvasható (read-only) fájlok feldolgozási hibái

A WannaCry elemzése során a Kaspersky Lab kutatói észlelték, hogy a zsarolóvírus kódja egy számítógépes programhibával (bug) rendelkezik a csak olvasható fájlok feldolgozásában. Ha vannak ilyen fájlok egy fertőzött gépen, akkor a zsarolóvírus szoftver egyáltalán nem titkosítja azokat. Csupán arra képes, hogy az eredeti fájlok titkosított példányát létrehozza, míg az eredeti fájlok csak "rejtett" attribútumot kapnak. Ha ez történik, akkor egyszerű megtalálni a fájlokat, és visszaállítani a tulajdonságaikat. 

 

 

Az eredeti, csak olvasható (read-only) fájlokat nem titkosítják, ezért elérési helyük változatlan

 

Következtetések

A zsarolóvírusról szóló mélyreható kutatásokból nyilvánvaló, hogy a fejlesztők sok hibát követtek el, és miként a fenti leírásban részleteztük, a kód minősége nagyon gyenge. 

 

Ha a készülékét vagy a számítógépét megfertőzték  a WannaCry vírussal, akkor úgy tűnik, van lehetőség arra, hogy az eredeti fájlokat visszakapjuk a fertőzött számítógépen. A fájlok visszaállításához használhat ingyenes adat-visszaállító segédprogramokat. Javasoljuk a szervezeteknek, hogy juttassák el ezeket az információkat a WannaCry zsarolóvírusról az IT részlegek felé, hogy mielőbb lehetőségük legyen visszaállítani az értékes adatokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05