Oracle-tanulmány a felhő alapú infrastruktúráról

A vállalatok közel fele tervezi, hogy három éven belül felhő alapú infrastruktúrán keresztül bonyolítja üzleti tevékenységeit

forrás: Prím Online, 2017. július 11. 13:19

Az Oracle új tanulmánya kimutatta, hogy a teljesítmény és az innováció növelése érdekében a vállalatok gyors ütemben térnek át az infrastruktúra szolgáltatásra (IaaS, Infrastructure as a Service) használatára. 

Bár a biztonsággal, az összetettséggel és az irányítás elvesztésével kapcsolatos negatív feltételezések továbbra is hátráltatják az IaaS megoldások bevezetését, a már átállt felhasználók sokkal pozitívabb, valós tapasztalatai rendre azt bizonyítják, hogy ezek a félelmek mára csupán elavult tévhitekből táplálkoznak.

 

Az IaaS megoldásokat valamilyen mértékben már alkalmazó vállalatok kétharmada (66 százaléka) azt nyilatkozta, hogy a technológia megkönnyíti az innovációt. Ugyanilyen arányban állították azt, hogy az IaaS megoldásokra való áttérés jelentős mértékben lerövidítette az új alkalmazások és szolgáltatások bevezetéséhez szükséges időt. 64 százalékuk szerint az IaaS számottevően csökkentette a folyamatos karbantartás költségeit, és az összes válaszadó 59 százaléka úgy véli, hogy azok a vállalatok, amelyek nem ruháznak be valamilyen IaaS megoldásba, egyre nehezebben lesznek képesek lépést tartani az áttért versenytársaikkal.

 

A kutatás azt is kiderítette, hogy a tapasztalt felhasználók a technológiát be nem vezető vállalatokhoz képest közel kétszer akkora valószínűséggel gondolják azt, hogy az IaaS világszínvonalú működési hatékonyságot tud nyújtani a rendelkezésre állás, illetve a szolgáltatások folyamatos biztosítása és gyorsasága terén. Bár néhányan tartanak az IaaS megoldásokra való átállás bonyolultságától, az e téren tapasztalattal rendelkező felhasználók 64 százaléka szerint a technológia bevezetése egyszerűbb volt a vártnál.

 

 

A válaszadók többsége egyetért abban, hogy az IaaS három éven belül szerephez jut üzleti tevékenységeiben, míg 44 százalékuk azon a véleményen van, hogy akkorra a vállalat üzleti informatikai infrastruktúrájának túlnyomó része – vagy teljes egésze – IaaS megoldáson fog alapulni. A válaszadók mindössze 10 százaléka gondolja úgy, hogy az IaaS három év múlva is elhanyagolható szerepet fog játszani, vagy éppenséggel egyáltalán nem lesz jelen az üzleti tevékenységeiben.

 

James Stanbridge, az Oracle IaaS termékmenedzsmentért felelős alelnöke a következőt nyilatkozta: „A felhőmegoldások bevezetése kapcsán az az általános tapasztalat, hogy az előzetes feltevések jóval le vannak maradva a valóság mögött. Sok vállalat szemében a felhőtechnológia még mindig viszonylag új jelenségnek számít, amellyel szemben továbbra is makacsul tartja magát néhány idejétmúlt elképzelés. Manapság szemtanúi lehetünk, amint a felhőalapú infrastruktúrának köszönhetően költséghatékony, egyszerűbb megoldásokat és izgalmas innovációkat megvalósító vállalatok a legnagyobb megelégedésükre kimagasló eredményeket érnek el. Az átállással szemben ellenérzéseket tápláló vállalatoknak túl kell lépniük a fenntartásaikon, mert minél tovább várnak, annál inkább elhúznak mellettük a versenytársaik.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05