Bemutatkozott az IBM Z

Az IBM új mainframe minden korábbinál fejlettebb titkosítási technológiával érkezik

Henger Attila, 2017. július 18. 15:37

Az IBM bemutatta új mainframe-jét, az IBM Z-t, amely a világ legnagyobb teljesítményű tranzakciós rendszerének új generációját képviseli. Az IBM Z napi több mint 12 milliárd tranzakciót képes lebonyolítani, és olyan titkosítási motort kapott, amely a világon elsőként egyszerre képes titkosítani bármilyen alkalmazásból, felhőszolgáltatásból vagy adatbázisból származó adatot – beleértve a Blockchain rendszereket is.

2013 óta napjainkig több mint 9 milliárd adatnak veszett nyoma, ami jórészt az egyre aktívabb kiberbűnözésnek tulajdonítható. Nem csoda: e hatalmas adatmennyiségnek csupán 4 százaléka volt titkosítva. Szakértők szerint 2022-ben a kiberbűnözés már akár 8 000 milliárd dollárnyi kárt okozhat a globális gazdaságnak. A legkorszerűbb titkosítási megoldásokkal felvértezett új mainframe-mel az IBM éppen az ilyen, járványszerűen terjedő globális adatlopások és biztonsági incidensek ellen veszi fel a harcot. 

 

 

IBM Z a pénzügyi szektortól, a kiskereskedelmen át az egészségügyi és kormányzati szektorig minden üzleti szereplő számára fontos támogatást nyújt adataik védelméhez. Az új mainframe a titkosítás következő területein hozhat jelentős áttörést: 

  • Átfogó és folyamatos adattitkosítás: Ez az első olyan rendszer, amellyel a szervezetek minden alkalmazásukra, felhőszolgáltatásukra és adatbázisukra egyetlen kattintással terjeszthetik ki a teljes titkosítást. Az IBM Z-vel a folyamat 18-szor gyorsabb és jelentősen olcsóbb, mint az x86-os rendszerekkel.
  • „Tamper-responding” titkosítási kulcsok: A titkosítási kulcsok védelme az egyik legérzékenyebb kérdés a vállalatok számra, hiszen a hackertámadások gyakran közvetlenül ezekre irányulnak. Kizárólag az IBM Z képes arra, hogy a titkosítási kulcsok millióit megvédje – nemcsak felhasználásuk pillanatában, de létrehozásuk és újrafelhasználásuk folyamatában is. Erről a “tamper respond” hardver kezeskedik, amely azt jelenti, hogy támadó fizikai hozzáférés esetén sem megszerezhetők a kulcsok, mert a hardver felnyitás vagy rongálás esetén megsemmisíti őket.
  • Titkosított API-k: Az IBM z/OS Connect technológiák segítségével a felhő fejlesztők bármilyen IBM Z applikációt vagy adatot lehívhatnak a felhőből. Az IBM Z-vel a vállalatok ezeket az API-kat 3-szor gyorsabban tudják titkosítani, mint az x86 alapú megoldások.
  • Az IBM Z mindezek mellett fejlett titkosítási technológiájával támogatja a biztonságos Blockchain rendszerek, mikro szolgáltatások, appok és online fizetési folyamatok fejlesztését.

 

 

Jövő év májusától lép életbe az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR, amely a cégek, szervezetek számára minden korábbinál szigorúbb adatvédelmi követelményeket fogalmaz meg, akár 20 millió eurós büntetés terhe mellett. Az IBM új mainframe-je minden olyan cég számára komoly segítség lehet az új feltételeknek való megfelelésben, amely érzékeny adatokat kezelése miatt a szabályozás hatálya alá esik.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar tehetségek az EIT Health radarján

Rekordot döntött 2019-ben az EIT Health tréning- és accelerator programjaiba bekapcsolódó közép-, kelet- és dél-európai résztvevők száma. A szervezet tréning-, mentorálási és finanszírozási programjai révén több mint 1500 tehetség és 50 start-up kapott segítséget a további fejlődéshez az innovációs szempontból feltörekvő térségből. Az EIT Health pán-európai versenyein magyar start-upok, például az InSimu Patient és a Sineko is a döntőbe jutottak, felhívva magukra európai befektetők figyelmét. 2020-ban még több lehetőséghez jutnak az egészségügyi ötletgazdák.

2020. január 28. 15:04

Az Ingenico megkezdte a hűségprogramok Apple Pay támogatásának integrálását

Az egyszerű és biztonságos fizetések piacvezető szolgáltatója, az Ingenico Group bejelentette, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában megkezdte a hűség- és kuponprogramok Apple Pay támogatásának integrációját a fizetési terminálokba. Az integráció révén az Ingenico termékeket használó bármilyen méretű kereskedő kihasználhatja a hűség-, jutalom- és ajándékkártya és egyéb hozzáadott értéket képviselő szolgáltatás gyors és kényelmes elérését az Apple Wallet-ben az iPhone készülékeken.

2020. január 28. 10:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás