Bemutatkozott az IBM Z

Az IBM új mainframe minden korábbinál fejlettebb titkosítási technológiával érkezik

Henger Attila, 2017. július 18. 15:37

Az IBM bemutatta új mainframe-jét, az IBM Z-t, amely a világ legnagyobb teljesítményű tranzakciós rendszerének új generációját képviseli. Az IBM Z napi több mint 12 milliárd tranzakciót képes lebonyolítani, és olyan titkosítási motort kapott, amely a világon elsőként egyszerre képes titkosítani bármilyen alkalmazásból, felhőszolgáltatásból vagy adatbázisból származó adatot – beleértve a Blockchain rendszereket is.

2013 óta napjainkig több mint 9 milliárd adatnak veszett nyoma, ami jórészt az egyre aktívabb kiberbűnözésnek tulajdonítható. Nem csoda: e hatalmas adatmennyiségnek csupán 4 százaléka volt titkosítva. Szakértők szerint 2022-ben a kiberbűnözés már akár 8 000 milliárd dollárnyi kárt okozhat a globális gazdaságnak. A legkorszerűbb titkosítási megoldásokkal felvértezett új mainframe-mel az IBM éppen az ilyen, járványszerűen terjedő globális adatlopások és biztonsági incidensek ellen veszi fel a harcot. 

 

 

IBM Z a pénzügyi szektortól, a kiskereskedelmen át az egészségügyi és kormányzati szektorig minden üzleti szereplő számára fontos támogatást nyújt adataik védelméhez. Az új mainframe a titkosítás következő területein hozhat jelentős áttörést: 

  • Átfogó és folyamatos adattitkosítás: Ez az első olyan rendszer, amellyel a szervezetek minden alkalmazásukra, felhőszolgáltatásukra és adatbázisukra egyetlen kattintással terjeszthetik ki a teljes titkosítást. Az IBM Z-vel a folyamat 18-szor gyorsabb és jelentősen olcsóbb, mint az x86-os rendszerekkel.
  • „Tamper-responding” titkosítási kulcsok: A titkosítási kulcsok védelme az egyik legérzékenyebb kérdés a vállalatok számra, hiszen a hackertámadások gyakran közvetlenül ezekre irányulnak. Kizárólag az IBM Z képes arra, hogy a titkosítási kulcsok millióit megvédje – nemcsak felhasználásuk pillanatában, de létrehozásuk és újrafelhasználásuk folyamatában is. Erről a “tamper respond” hardver kezeskedik, amely azt jelenti, hogy támadó fizikai hozzáférés esetén sem megszerezhetők a kulcsok, mert a hardver felnyitás vagy rongálás esetén megsemmisíti őket.
  • Titkosított API-k: Az IBM z/OS Connect technológiák segítségével a felhő fejlesztők bármilyen IBM Z applikációt vagy adatot lehívhatnak a felhőből. Az IBM Z-vel a vállalatok ezeket az API-kat 3-szor gyorsabban tudják titkosítani, mint az x86 alapú megoldások.
  • Az IBM Z mindezek mellett fejlett titkosítási technológiájával támogatja a biztonságos Blockchain rendszerek, mikro szolgáltatások, appok és online fizetési folyamatok fejlesztését.

 

 

Jövő év májusától lép életbe az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR, amely a cégek, szervezetek számára minden korábbinál szigorúbb adatvédelmi követelményeket fogalmaz meg, akár 20 millió eurós büntetés terhe mellett. Az IBM új mainframe-je minden olyan cég számára komoly segítség lehet az új feltételeknek való megfelelésben, amely érzékeny adatokat kezelése miatt a szabályozás hatálya alá esik.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB automata pantográffal bővítette az e-busztöltési portfólióját

Az ABB – kiegészítve a fenntartható tömegközlekedést szolgáló, átfogó töltési megoldásait - piacra dobta rugalmas, automata áramszedőjét, amellyel az e-buszflották hatékonyan üzemeltethetők. 

2019. június 17. 14:22

Magyar szebészeti világújdonság

Bemutatkozott a Sanat Akadémia, mert a Sanatmetal hisz abban, hogy a legkiválóbb orvostechnikai eszközök a magas szinten kiképzett orvosok kezében lesznek igazán hatékonyak. Ezt szemléltette a Sanat Akadémia bemutatkozása a Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekcióján 2019. június 13-án, Szegeden.

2019. június 17. 12:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás