A Fujitsu vizsgálata szerint nagyobb mértékben kell automatizálni az IT-működést

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 8. 10:37

Az IT-működés automatizálásával a munkatársak felszabadulnak az rutinszerű rendszergazdai feladatok alól, így több figyelmet fordíthatnak az értékteremtő tevékenységre, és reagálhatnak az üzleti követelmények változására. 

A Fujitsu megbízásából nemrég készített és most közzétett IT- vezetői felmérés eredményei szerint ez ma már széles körben elfogadott tény. Míg a szervezetek többsége egyetért azzal, hogy az erősödő nyomás kezelése és az üzleti értékteremtés érdekében automatizálnia kell az informatikát, sokan elismerik, hogy ezen a téren még hosszú út áll előttük. 

 

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az IT-infrastruktúrára és az operatív folyamatokra, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a trend hamarosan megváltozna. A Fujitsu megbízásából a Freeform Dynamics kutatócég által végzett felmérés válaszadóinak több mint háromnegyede „gyors ütemben” és „folyamatosan” erősödő nyomásról számolt be. Az IT-részlegek egy része nehezen boldogul ebben a helyzetben. Az IT vezetők 14%-a elismerte hogy szervezete „rosszul” vagy „nagyon rosszul” támogatja az új és változó üzleti igényeket, míg közel 10% küzd az IT-vonatkozású kockázatok kézben tartásával. 

 

Sok IT-részleg nehezen tart lépést a változások ütemével, és hajtja végre a szükséges fejlesztéseket a rutinfeladatok jelentette nagy munkaterhelés mellett. Sokan több időt töltenek az infrastruktúrához és a platformokhoz fűződő rendszergazdai és felügyeleti feladatokkal, mint a problémák kivizsgálásával vagy a fejlesztések megtervezésével. A megkérdezettek egyharmada (32%) egyetértett azzal, hogy egy ideális világban az üzemeltetőik kevesebb vagy sokkal kevesebb időt töltenének adminisztratív feladatokkal. Ezek helyett a szakemberek több mint fele (56%) szívesebben fordítana több időt a fejlesztések megtervezésére, 50%-uk pedig a másokkal folytatott egyeztetésekre és csoportmunkára az IT-infrastruktúrák és folyamatok hatékonyságának javítása érdekében. 

 

A működés terén jelentkező kihívások hátterében többféle tényező áll. Leginkább az eszközök (68%), valamint az infrastruktúra és a platformok (76%) komplexitása hátráltatja a működést, de sok szervezet a szakemberhiánytól (61%) vagy a manuális folyamatoktól és egyéni szkriptírástól való túlzott függéstől (61%) is szenved. E tényezők miatt az IT-csapatoknál komoly erőforrásproblémák jelentkeznek. Egyötödük (21%) nyilatkozott úgy, hogy komoly nehézséget jelent számára a problémák elhárítása, és hasonló arányban küzdenek az új alkalmazások és szolgáltatások bevezetésével (19%), valamint a frissítések és újrakonfigurálások végrehajtásával (18%) is. 

 

 

Egyértelműen koherensebb szemléletre és nagyobb fokú automatizációra van szükség az IT-működés terén 

A kutatás eredményei alátámasztják, hogy az IT-működés terén az informatikai részlegre nehezedő nyomás enyhítése érdekében koherensebb szemléletre és nagyobb fokú automatizációra van szükség. A válaszadók többsége szerint az automatizáció „nagyon értékes” vagy „hasznos” a működés minden területén az induló üzembe állítástól kezdve a rutinműködésen át a folyamatos változáskezelés támogatásáig. Ennek ellenére kevesen rendelkeznek megfelelő automatizációs képességekkel. Jelenleg csak 21% folytat teljesen automatizált, szabályalapú erőforráskiosztást, és 17%-nál működik automatikus élő terhelésátvétel. A szervezetek 12%-ánál alkalmaznak automatizált öndiagnosztikát és önjavítást. 

 

Elsősorban a komplexitás, valamint a költségvetési és az időbeni korlátok akadályozzák az IT-automatizációban rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázását. A megkérdezettek 38%-a panaszkodott a költségvetés és a megfelelő prioritások hiányára, és 29%-ukat aggasztja a rendszerek kialakításának és kiépítésének bonyolultsága. Másrészt viszont sok szervezet már felismerte, milyen értékes segítséget jelent az integrált, szoftveralapú adatközpont (SDDC) használata az automatizációs stratégia megvalósítása szempontjából. Közel egynegyedük (24%) már megkezdte az SDDC-koncepció bevezetését, ugyanennyinél (24%) tervben van a bevezetés. A válaszadók túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az előintegrált, kulcsrakész rendszerek segíthetnek minimumra szorítani a bevezetés időigényét, költségeit és kockázatát. 

 

„Egyértelműen határozott összefüggés áll fenn az IT-szervezet automatizációjának szintje és a nyújtott szolgáltatások minősége között. Nagyobb fokú automatizáció esetén a csapatok az alkalmazásokra és az üzleti igényekre összpontosíthatnak a rendszerszintű rutinfeladatok helyett, ami kritikus tényező a digitalizáció sikere szempontjából. A szoftveralapú szemlélettel teljesen integrált, dinamikus, virtualizált környezet hozható létre, fejlett automatizációs képességekkel. Bár az előnyökkel sok szervezet tisztában van, egyelőre vonakodnak átállni a szoftveralapú környezetre. A Fujitsu PRIMEFLEX integrált rendszerek portfóliójának előintegrált megoldásai megkönnyítik a szoftveralapú adatközpont gyors bevezetését” – mutatott rá Olivier Delachepelle, az adatközponti termékkategória felelőse a Fujitsu EMEIA nagyvállalati üzletágánál.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05