Hogyan lehetsz tudtodon kívül kriptobányász?

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 18. 15:25

A kiberbűnözők évek óta kihasználják a kriptovaluta bányászatban rejlő lehetőségeket, hogy profitra tegyenek szert. Általában kártevőkkel vagy nem kívánt alkalmazások telepítésével érik el céljaikat, azonban az ESET szakemberei most olyan speciális incidenst elemeztek ki, amelynek során a bányászat közvetlenül a felhasználó böngészőjében, a JavaScript program használatával történt. Az ESET kutatói összegyűjtötték, miként lehet védekezni az ilyen átverések ellen.

Annak tudatában, hogy a legtöbb böngésző alapértelmezett beállításaiban aktiválva van a JavaScript, a támadóknak csak be kell illeszteniük a bányász parancsállományt (szkriptet) a nagy forgalmat fogadó weboldalakba. „A weboldalak megfertőzésével egyszerűbben lehet sok felhasználót elérni, mint az áldozatok gépeit egyenként megfertőzni. Ebben az esetben a támadók szkripteket juttatnak be a nagy forgalmú weboldalakba, amelyek most leginkább az orosz, ukrán, fehérorosz, moldáv és kazah felhasználókat érintették” – mondta Matthieu Faou, az ESET malware kutatója.

 

A Feathercoin, Litecoin és Monero kriptovaluták bányászatához a támadók rosszindulatú JavaScriptet juttattak be videómegosztó, és böngészőben futó játékoldalakba. Ezeken a weboldalakon a felhasználók több időt töltenek, mint a hagyományos honlapokon, így ezek a bányász szkriptek több ideik futhatnak és több számítási erőforrást használhatnak fel. „Bár ez a bányászati módszer kevésbé hatékony, mivel 1,5- 2-szer lassabb, mint a hagyományos szoftverrel történő bányászat, azonban ezt ellensúlyozza az érintett felhasználók nagyobb száma” – tette hozzá a szakember.

 

Egyes hivatalos szabályozó testületek úgy tekintenek a kriptovaluták bányászatára, mint a felhasználók gépéhez való engedély nélküli, azaz illetéktelen hozzáférésre, így ezt a fejlesztőknek világosan jelezniük kellene, még a bányászat megkezdése előtt. A hirdetési kártevőket alkalmazó rendszerek esetében azonban nyilvánvalóan nem ez történik.

 

www.welivesecurity.com

 

Hogyan védekezhetünk a fenyegetés ellen:

  • Telepítsünk hirdetésblokkoló programot böngészőinkre, (pl. uBlock)
  • Tartsuk naprakészen internetbiztonsági szoftvereinket. Az ESET Internet Security legfrissebb kiadása itt található.
  • Engedélyezzük a veszélyes és kéretlen alkalmazások keresését az ESET Internet Security/ ESET NOD32 Antivirus / ESET Smart Security Premium programokban. A beállításhoz szükséges lépések itt tekinthetők meg.
  • Telepítsünk szkriptblokkolót, mint például a NoScript. Figyeljünk arra, hogy az ilyen szkript blokkoló telepítése automatikusan néhány hasznos weboldalfunkciót is letilthat a böngészőnkben, amelyeket manuálisan lehet újra engedélyezni.

 

A kriptovaluták bányászatáról további információ a Cryptocurrency web mining: in union there is profit című elemzésben olvasható.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50