Büntethetik a szolárparkokat, ha hiányzik az okos hálózatfelügyelet

forrás: Prím Online, 2017. október 21. 08:23

Az 50 kW feletti teljesítménnyel rendelkező szolárparkok esetében is elvárás a villamosenergia-hálózat távfelügyeleti rendszerébe történő integrálása. 

Mindez elképzelhetetlen az olyan hibakeresési intelligencia nélkül, melyet a Phoenix Contact az ELMŰ számára épített ki mintegy 2 500 000 fogyasztót érintő szolgáltatásában. Ennek köszönhetően tavaly több mint 700 000 ügyfélnél sikerült a jelentkező hiba beavatkozási idejét 3 perc alá szorítani. 

 

Szerencsére inkább már csak régi emlékként él a fogyasztókban, hogy olykor akár órákra is „elment” az áram. A kényszerű szünet kiiktatása azért volt lassú, mert a zárlatot vagy üzemzavart a szolgáltató szakembereinek manuálisan kellett megtalálnia, majd a helyszínre történő kiszállással elhárítania. A villamosenergia-hálózatokba épített korszerű eszközök révén azonban a hiba helyének meghatározása ma már gyakorlatilag azonnalivá és automatikussá vált. 

 

Az ELMŰ-nél 2010-ben indult az a projekt, melynek eredményeként a hálózaton jelentkező hiba beavatkozási idejét 30 percről 3 perc alá sikerült szorítani. „Az alkalmazott megoldás lelke a mintegy 1250 állomásba beépített Phoenix Contact ILC 150 GSM/GPRS vezérlő. Lényegében ezzel a szolgáltató képessé vált a hálózat állapotának teljes körű felügyeletére és szükség esetén annak módosítására is. Probléma esetén a műszaki csapat már nem hosszas hibakeresésre, hanem gyors elhárításra indul, míg a központban a probléma helyének meghatározása révén azonnal visszakapcsolhatók a zárlatmentes szakaszok. Így a kiesés nagyságrendekkel kevesebb fogyasztót érint, ráadásul őket is rövidebb ideig” – avat be a korszerű villamosenergia-hálózat üzemeltetésébe Pálos Gábor, a Phoenix Contact magyarországi képviseletének vezetője.

 

A megoldás persze nemcsak a fogyasztóknak kedvez, az ilyen hálózat alacsonyabb költséggel üzemeltethető, a maximális hibaelhárítási idők teljesítésével elkerült bírságokról már nem is beszélve. Ez utóbbi kapcsán ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal – az Európai Uniós szabályozással összhangban – kötelező „szintidőket” ír elő, ezek teljesítése pedig elképzelhetetlen az ELMŰ-nél is bevezetett rendszerek nélkül.

 

 

A naperőműves hálózatoknak is kötelező az automatikus hibajelzés

A napelemek árának csökkenése és az ehhez társuló támogatások az elkövetkezendő években jelentősen növelhetik a megújuló energia alkalmazását Magyarországon. A házi erőművek mellett a társasházi fejlesztések esetében is egyre gyakoribb a napelemrendszerek telepítése. Ezen kiserőműveknél a teljesítmény gyakran már 50 kW feletti, azaz ilyen esetekben a naperőmű parkot már középfeszültségű villamos hálózatra kell csatlakoztatni, ami extra technológiai elvárásokat támaszt a projekt tervezőivel, illetve kivitelezőivel szemben. 

 

„Lényegében az 50 kW feletti teljesítményre képes szolár erőművek esetében szintén kötelező kiépíteni a hálózat állapotának intelligens felügyeletét biztosító megoldást. Enélkül ugyanis lehetetlen az áramszolgáltatói rendszert a mindenkori üzemállapotnak megfelelően, optimálisan üzemeltetni. Ráadásul az áramszolgáltatók maguk is a csatlakozás feltételeként szabják meg az okos távfelügyetelet” – tette hozzá Pálos Gábor. Hiába tehát a jogszabályban is megfogalmazott kötelező átvétel rendszere, a szolgáltatók megtagadhatják a szolárpark csatlakozását, ha az a beruházás keretében nem biztosítja a távfelügyeleti rendszerébe történő integrálását.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták Magyarország eddigi legkorszerűbb adatközpontját

Az Invitech Solutions-höz tartozó „DC10” adatközpontpark bővítésének tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó igen szigorú nemzetközi előírásoknak és szabványoknak mindenben megfelelő, a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítményt valósítsanak meg. 

2017. november 23. 10:04

Milyen napelemet finanszíroznak szívesen a bankok?

A Bloomberg osztályozási rendszere segít abban, hogy a napelemek megbízhatósága és ne (kizárólag) a beruházó és üzleti terve alapján döntsön a bank a finanszírozásról.

2017. november 22. 19:57

Mit tegyünk, ha időben szeretnénk megkapni az online rendelt karácsonyi ajándékot?

Hamarosan indul az ünnepi szezon, az online boltok egy része már a hivatalos fekete péntek előtt meghirdette nagy karácsonyi akcióit. Azt gondolnánk, aki ilyenkor rendeli meg az ajándékot, nemcsak jól jár, de még az ünnepek előtt biztosan meg is kapja a csomagját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban erre nincs garancia, főleg ha rendeléskor a hagyományos kiszállítási megoldásokat választjuk.

2017. november 22. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com