A jövő munkahelye: Robotként vagy velük együtt fogunk dolgozni?

forrás: Prím Online, 2017. november 2. 10:57

A magyar ipar óriási lehetőséget fog kihagyni, ha a hazai gyártók továbbra is ragaszkodnak az idejétmúlt, „robotok az emberek ellen” alapelvhez. A jövő ugyanis azoké a vállalatoké, amelyek képesek az emberek és robotok együttműködésében gondolkozni.

Az iparosodás kezdete óta az emberi munkaerő szinte egyenlő volt egy gyártósori gép alkatrészével. A feladatok egyhangúak és bénítóak, a munka unalmas, mintha emberi robotokról beszélnénk. Az iparosodás fő ismérvei a hatékonyság, az állandóság, a megbízhatóság és a pontosság. Ezek nem mellékesen a gépek jellemzői is, amelyekkel az embereket szembeállítják: ki a jobb, gyorsabb, pontosabb és kitartóbb? A társadalom mára elhagyta e korszakot, és eljutott a tudáson alapuló digitalizálásig.  Az ipari közösség hatékonyságot és egységességet megkövetelő kívánalmai bizonyos mértékben továbbra is érvényben maradnak, ha egy vállalat versenyképes szeretne lenni. Ez azonban ma kevésnek bizonyul. A vásárlói kereslet egyre inkább a személyre szabott termékekre és megoldásokra irányul. 

 

Ebből kifolyólag a gyártó cégeknek új kihívásokkal kell szembenézniük. Már nem elég az, ha egy hatékony gyártóüzemmel rendelkeznek, amely napról napra nagy mennyiségben állítja elő az egyforma termékeket. Az üzemeknek rugalmassá kell válniuk, tudniuk kell alkalmazkodni az új dolgokhoz, mint például a kisebb volumenű sorozatgyártás vagy a változó vásárlói szükségletek. Fontos, hogy nemcsak az üzem, hanem a folyamatban résztvevő emberi szerep is hasonlóan igazodjon.

 

Az amerikai Scott Fetzer Electrical Group egyik legnagyobb kihívása pontosan ez volt: megőrizni versenyképességét úgy, hogy változatos termékeit különböző folyamatok által, jellemzően kis mennyiségben gyártja. (Számos gyártósoruk például nem is működik állandóan.) A megoldást a Universal Robots együttműködő robotjaiban találták meg, amelyek készenlétben állnak a dolgozók számára: a reggeli eligazítást követően az alkalmazottak az adott napi munkaállomáson az épp aktuális feladatra programozzák be őket, egyszerűen, rövid idő alatt.

 

 

„Szükség van arra, hogy elfelejtsük az embert és a robotot egymással szembeállító, régimódi szemléletet, és e helyett az emberek és a robotok együttműködésében gondolkodjunk. Jelenleg még csak a jéghegy csúcsát látjuk, amikor az emberek és a robotok közti együttműködés megszámlálhatatlan lehetőségeinek kiaknázásáról beszélünk. Ez a két tényező együtt egy erős csapatot alkot, amely hatalmas előnyt képes adni azoknak a gyártóknak, akik úgy döntenek, hogy kihasználják ezeket a lehetőségeket.” – mondta Slavoj Musilek, a piacevezető kobot gyártó vállalat, a Universal Robots közép-kelet-európai igazgatója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05