A Codecool képviseli Magyarországot az Európai Szakképzési Héten

forrás: Prím Online, 2017. november 14. 09:27

A nem hagyományos programozói képzéssel foglalkozó Codecool magyar cég képviseli hazánkat a 2017. november 20-24. között megrendezésre kerülő Európai Szakképzési Héten. 

„A mai digitális kor legkeresettebb szakmáinak fele még nem létezett 10 éve, ahogy ma még nem léteznek azok a szakmák sem, amik 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Ez azt mutatja, hogy az életünk végéig tartó önálló tanulás képessége segít minket abban, hogy értékes és szakmailag elismert szakemberekké váljunk. A Codecool-nál megcáfoljuk azt a tévhitet, hogy csak az arra született csodagyerekek képesek megtanulni programozni, hiszen megfelelő hozzáállással, tanulni akarással és fejlődési szemlélettel bárki át tudja magát képezni. Ezért bátran biztatok mindenkit, hogy ha megrekedt a karrierje, vagy váltani szeretne, akkor merjen lépni, hiszen rengeteg lehetőség áll rendelkezésére ahhoz, hogy tanulással jobb irányba terelje életét” – mondta Beöthy Miklós, a Codecool mentora.

 

Az Európai Bizottság által szervezett Európai Szakképzési Hét több száz rendezvényt foglal magában szerte az Európai Unióban, amelyek célja, hogy minden korosztály számára bemutassa a szakoktatás és szakképzés, valamint a szakmai gyakorlatok előnyeit. 

 

A „Találj rá a benned rejlő lehetőségre” mottóval futó kampány keretében a Codecool szeretné megmutatni az érdeklődőknek, hogy a szakképzés és a szakmai gyakorlat olyan okos választás, amely elősegítheti a színvonalas munkahelyek megteremtését és növekvő foglalkoztatást eredményezhet.

 

 

A Codecool egyike a különböző uniós tagállamok nagyköveteinek, akik önként jelentkeztek, hogy párbeszédet folytassanak a szakképzésről hazájukban. A Codecool-t inspiráló jellege miatt választották erre a kiemelkedő feladatra.

 

"Az Európai Szakképzési Hét célja, hogy az emberek elsődleges választásként – és ne másodlagos lehetőségként – gondoljanak a szakképzésre és a szakmai tréningekre ” – mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, készségekért és munkaerő-mobilitásért felelős EU-biztos.

 

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, növekedésért, befektetésekért és versenyképességért felelős alelnöke hozzátette: "Azok a legversenyképesebb országok az EU-ban és a világon, akik a legtöbbet fektetnek a készségek fejlesztésébe."

 

Tavaly közel 1 000 rendezvényre került sor Európa szerte az Európai Szakképzési Hét keretében, amely közel 800 000 érdeklődőt ért el. A 2017-es rendezvény résztvevőinek száma a várakozások szerint még magasabb lesz.

 

HÁTTÉR

Szakképzési statisztikák Magyarországon:

  • A középiskolai hallgatók 23,2% -a vesz részt a középfokú szakképzésben (2015)
  • A legutóbb végzett* szakképzett diákok foglalkoztatási aránya Magyarországon 84,4% (2016)
  • A felsőfokú szakképzésben résztvevők 100% -a vesz részt munkaalapú oktatásban**  (2015)
  • Az alacsony képesítésű felnőttek***  aránya 16,6% (2016) 
  • A népesség 6,3% -a részt vesz a felnőttoktatásban (2016)

Forrás: Vocational Education and Training Statistics, Eurostat 

 

Szakképzési statisztikák Európában:

  • A szakoktatási és szakképzési programok növelik elhelyezkedés esélyét: az EU-ban a szakoktatást elvégzettek (akik más oktatásban vagy továbbképzésben nem vesznek részt) foglalkoztatási aránya 73% (DG EAC, Education and Training Monitor 2016)
  • A 28 tagállamban****, több mint 30 millió felnőtt részesült oktatásban vagy továbbképzésben 2016-ban (Eurostat, élethosszig tartó tanulási statisztikák).
  • Európában négyből egy ember esik az alacsony végzettség csapdájába, ezért nem tud elhelyezkedni, vagy képtelen előrelépni karrierjében. A szakképzés erre kínál kiutat, ráadásul számos előnnyel jár mind a munkaadók, mind az egyének számára. (OECD and EC, The Survey of Adult Skills PIAAC 2016).

 

______________ 

* 20-34 éves kor között, Eurostat

** A munkaalapú oktatások közé tartoznak a gyakornoki programok, a vállalatokon belüli munkahelyi képzések és az iskolai programokba beépülő munkaalapú oktatások. Európai Bizottság (2013)

*** Az alapfokúnál alacsonyabb szintű, az alapfokú és az alsó középfokú oktatás, Eurostat

**** 2016-ban az EU 28 tagállamban oktatásban vagy képzésben résztvevő 25-64 évesek aránya 10,8% volt. Az oktatásban és képzésben való részvételre vonatkozó referencia-időszak az interjú előtti négy hét, a munkaerő-felmérésben megszokott módon.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon nyolcszor annyit kell dolgozni a legdrágább IPhonért, mint Svájcban

A Picodi adatelemző csapata górcső alá vette, hogy hány napot kell egy átlagos (KSH adatai alapján, további 41 országhoz viszonyítva) egy orosznak, írne, svájcinak vagy épp magyarnak dolgoznia ahhoz, hogy megvehesse magának az Apple új csodáját. (Az utóbbi kettőt összehasonlítva az - a nem épp meglepő eredmény - jött ki, hogy egy magyarnak többet, majdnem nyolcszor annyit, mint egy svájcinak.)
 

2018. szeptember 20. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18

A drón vagy a Tesla gyorsul jobban?

2018. szeptember 18. 14:04

Nemzetközi online vásárlási trendek

2018. szeptember 12. 11:54

Hogyan védjük meg céges értékeinket a kiberbűnözőktől?

2018. szeptember 10. 14:57
cloudappsportal.com