Feltörték az Ubert! Veszélyben az adataink?

forrás: Prím Online, 2017. november 22. 16:34

Az Uber meghekkelése és a felhasználói adatok ilyen nagymértékű érintettsége – 57 millió felhasználót, valamint járművezetőt érint a behatolás világszerte – rávilágít az átláthatóság és az elszámoltathatóság fontosságára a vállalkozásoknál. 

Az utóbbi években számos olyan jogsértő visszaélésről hallhattunk, amely létrehívta a felhasználói adatok védelmének szabályozását, azaz a GDPR-t (General Data Protection Regulation – Általános Adatvédelmi Szabályozás), ami jövő év májusában lép hatályba. Remélhetőleg ez egyrészt hatékonyan ösztönzi a vállalatokat, hogy gondoskodjanak ügyfeleik szenzitív adatainak biztonságáról, másrészt a jogsértések időben történő kezeléséről. 

 

 

Kép forrása: https://www.kaspersky.com/blog/

 

Az ügyfelek óriási bizalomról tesznek tanúbizonyságot, amikor egy vállalkozás számára elérhetővé teszik privát adataikat. Azonban, ha ilyen behatolás történik, az nemcsak pénzügyi veszteséget, hanem hatalmas reputációs károkat is okoz a cégeknek. 

 

„Az Uber reakciója a támadásra felelőtlen, hiszen veszélyes precedenst teremt azzal, hogy fizet a bűnözőknek, mivel ez más kiberbűnözői csoportokat is ösztönözhet hasonló tevékenységekre. A GDPR bírság éves díjának növelése csak további bűncselekményeket idézhet elő, hiszen a vállalatok megpróbálják eltussolni a rendszer-feltöréseket, a bírság kifizetésének elkerülése érdekében.” – nyilatkozta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09