IDC: a mesterséges intelligencia lesz a következő technológiai forradalom középpontjában

forrás: Prím Online, 2017. december 6. 17:15

A mesterséges intelligencia (AI) a technológiai forradalom küszöbén áll, az AI elterjedése pedig alapvetően változtatja meg a társadalmunkat – áll az IDC piackutató intézet legfrissebb előrejelzésében. 

A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd – a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig –, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban. Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont. 

 

Az IDC (International Data Corporation) most publikált jelentésében (White Paper) azt vizsgálta, hogyan változtatja meg az okostelefonok jövőjét a mobil mesterséges intelligencia és miként hat majd a technológia a felhasználók mindennapi életére. A kutatócég előrejelzését a mesterséges intelligencia megoldások szállításában és a technológia kutatás-fejlesztésében meghatározó iparági szereplőkkel folytatott interjúkra, kutatásokra és egyéb forrásokra alapozta. 

 

A jelentés szerint az iparág szereplői a technológia fejlődés új, korszakalkotó irányának tartják a mesterséges intelligenciát (AI), az AI technológia elterjedésében pedig döntő szerepet kapnak az okostelefonok, amelyek az elmúlt években a világ legnagyobb számítástechnikai platformjává nőtték ki magukat. Az előrejelzés szerint 2017 végére a világ lakosságának fele fog okostelefont használni, és a következő négy évben 8,1 milliárd okostelefont szállítanak le világszerte. Az okostelefonok globális penetrációjának növekedése magával hozza a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedését és felhasználását is. Eközben az okostelefonok intelligens készülékekké válnak, amelyek megjósolják majd a felhasználó következő lépését, és cselekedni is fognak helyette. 

 

Szimbiózis felhő és készülék között

Az IDC szerint az okostelefon iparág jövője a „mobil” mesterséges intelligencián múlik, azaz, azon, hogy a felhő és a készülékek mesterséges intelligenciája (cloud AI és on-device AI) megfelelően tud-e együttműködni. Az AI által használt óriási, strukturálatlan adathalmaz feldolgozása jelenti ugyanis a fejlesztések legnagyobb nehézségét, az adatok megfelelő értelmezéséhez elengedhetetlen a felhő technológiája. A felhő ereje tanítja majd a hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatokat kezelő AI algoritmusokat; a készülékekbe épített AI chipkészlet pedig biztosítja a készülék számára, hogy alkalmazza azt, amit az AI algoritmus megtanult. Összegezve: a felhő technológia segítségével a készülékek megtanulják a szükséges funkciókat, és képessé válnak értelmezni az általuk feldolgozott komplex adatokat.

 

A chipkészletek segítségével a mobilkészülékek jobban megértik majd a felhasználót, és automatikusan személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanakkor egy ilyen teljesítményű chipkészlet megtervezése nagy kihívás, tekintve az okostelefon mérete, a tápegység és a fogyasztás által szabott korlátokat. A mobilgyártók közül elsőként a Huawei alkalmazta legújabb Mate 10 Pro készülékben új, neurális számítási egységet tartalmazó HiAI chipkészletet – Kirin 970 –, de ezek a kutatóintézet szerint hamarosan a legtöbb prémium okostelefonban is elérhetők lesznek. Az IDC szerint mindez alapvetően megváltoztatja az okostelefonok jövőjét, és olyan új felhasználói élményt és képességeket biztosítanak, amelyet ma még el sem tudunk képzelni. 

 

 

A fejlődés új iránya

A kutatóintézet előrejelzése alapján az AI-nak köszönhetően az elkövetkezendő tíz évben megoldás születik a hatalmas információtömegek strukturált, biztonságos feldolgozására és tárolására, amelyet a szerkezetek többek között a felhasználói viselkedés megfigyelésekor és lemodellezésekor, vagy a környezeti elemek vizsgálatakor halmoznak fel. A mobil mesterséges intelligencia olyan területeken hozhat érdemi fejlődést, mint a fotózás, az egészségügy, a közlekedéslogisztika és az információbiztonság.

 

Az intelligens készülékek megvizsgálják és megjegyzik, hogy tulajdonosuk milyen alkalmazásokat használ és ezt a nap melyik szakában teszi. A Machine Learning, azaz gépi tanulás segítségével a szerkezetek önmaguktól képesek az adatbázisok kezelésére anélkül, hogy erre külön utasítani kellene őket. Az okostelefonok esetében jellemzően a beszédfelismerésért, az ujjlenyomat leolvasásért és az akkumulátor energiagazdálkodásáért felelős terület kiegészül az úgynevezett Deep Learning-gel. A funkció a lineáris feldolgozás helyett hierarchikus sorendben, rétegről rétegre hasznosítja az adatokat, ezzel újabb és újabb kiegészítő információkat szerez és bonyolultabb műveleteket képes végrehajtani. A Deep Learningnek köszönhetően olyan tevékenységek valósíthatók meg, mint a kamera általi tárgy-, és képfelismerés, vagy akár az egészségi állapot diagnosztizálása.

 

Jönnek az intelligens készülékek

Az IDC előrejelzése szerint az intelligens készülékek hamarosan képesek lesznek a különböző forrásból érkező információk komplex értelmezésére és a felhasználó nevében való cselekvésre. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a szerkezetek megértik az ember kognitív, motoros és kommunikációs képességeit, illetve előre tervezhető cselekvési módokat modelleznek a környezeti tényezőkre, szituációkra adott emberi reakciók függvényében. A telefonok kamerája az orvosi diagnosztika és a kiterjesztett valóság (AR) területén is jelentősebb szerepet kaphat. A készülékek olyan, ma még nem is létező alkalmazásokban használják majd ezeket a funkciókat, amelyek felismerik a betegségeket, monitorozzák az egészségügyi állapotot és az eredményeket továbbítják az illető orvosa felé, vagy 3D modelleket állítanak elő belsőépítészeti alkalmazásokhoz. 

 

Éveken belül a mobil és felhő alapú MI kombinációjának köszönhetően megbízható, intelligens készülékek kerülhetnek az emberiség több mint felének birtokába, ami új perspektívákat nyit az információtechnológia területén. Az IDC szerint 2021-re a világszerte kognitív és mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztésekre fordított összeg elérheti akár az 57,6 milliárd dollárt is. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05