A Vodafone Alapítvány Big Datát használva szállna szembe a járványokkal

forrás: Prím Online, 2018. március 1. 08:17

A Vodafone Alapítvány egy úttörő program (Big Data for Good) indulását jelentette be Ghánában, amelynek keretében a vállalat összevont, anonimizált adatok felhasználásával segíti a kormányt a járványok nyomonkövetésében, ezzel elejét véve a tömegjárványok kialakulásának.

A program – amely globálisan is az egyik első ilyen jellegű projekt – összevont, anonimizált adatok segítségével, valós időben fogja követni a népességmozgás trendjeit.  Ezt követően az adatok elemzésével életmentő megfigyeléseket fogalmaz meg olyan tömegjárványok idején, mint amilyen például a 2014-es nyugat-afrikai ebola járvány – a valaha látott legnagyobb epidémia – is volt. A Vodafone Alapítvány programja jó példa arra, hogy miként használható fel a ’big data’ értékes információk összegyűjtéséhez, amelyeket aztán a ghánai kormány több egészségügyi és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos program kapcsán fel tud használni, végső soron pedig életeket menthet és az emberek életkörülményeit javíthatja az adatok segítségével.

 

A kormányzati szervek a jövőben hatékonyabban tudják elosztani az erőforrásaikat, és képesek lesznek meghatározni azokat a területeket, ahol az újabb járványkitörés veszélye magasabb. Az egyes mobilantennák körzetében mérhető aktivitási szint egyfajta ’hőtérképet’ képes felrajzolni az emberek tartózkodási helyéről és arról, milyen messzire távolodnak el a járvány ideje alatt; míg az összevont, anonimizált adatok több területen is felhasználhatók a döntéshozatal támogatásához, úgymint az egészségügyi, agrár- és közlekedési szektorban.

 

Az Afrikában úttörőnek számító programot a Vodafone Alapítvány és a William and Flora Hewlett Alapítvány – az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb filantróp alapítványa – támogatja. A Flowminder civil szervezet adattudós csapatának munkájához fognak finanszírozást biztosítani. A Flowminder – a Ghánai Statisztikai Szolgálattal (GSS) és a Vodafone Ghánával szoros együttműködésben – névtelen forrású mobiladatot fog gyűjteni, összevonni, integrálni és elemezni, összhangban a Vodafone bizalmas kezelésre vonatkozó globális irányelveivel, a GSMA adatvédelmi irányelveivel, valamint a ghánai adatvédelmi szabályokkal.  Az év második felében induló projekt végső soron a ghánai kormánynak nyújtott részletes, friss megfigyelések segítségével ment életeket. A jövőbeli egészségügyi kihívások sikeres kezelésének támogatásához mobil- és járványügyi adatokat használnak fel.

 

Joakim Reiter, a Vodafone Csoport külkapcsolati igazgatója így fogalmazott: „A mobiltechnológia az emberi viselkedést leíró összevont, anonimizált adatok széles köréhez tud hozzáférés biztosítani, valamint lehetőséget nyújt a teljes lakosság mobilitásának megfigyelésére. Mivel már képesek vagyunk az emberek mozgását mérni, a fertőzések terjedésének modellezése is lehetővé vált. Ennek segítségével potenciálisan emberéletek ezrei menthetők meg.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05