Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat és Innovációs Díjakat

forrás: Prím Online, 2018. április 1. 10:37

A 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további öt innovációs díj került átadásra az Országházban. 

A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő, sőt az utóbbi évek talán legjelentősebb innovációs teljesítményeit.

 

A 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a Richter Gedeon Nyrt. kapta a cariprazine (Vraylar/Reagila), egy új originális magyar gyógyszer kifejlesztéséért.

 

Ennek a termék innovációnak a legfontosabb jellemzője, hogy ez az első és egyetlen olyan originális, hazai kutató és fejlesztő szakemberek által feltalált, a későbbiekben partner bevonásával kifejlesztett, majd döntően hazánkban gyártott gyógyszer, amely a világ gyógyszerpiacának több, mint 70%-án forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik. A cariprazine gyártmány több mint 40 éve az első eredeti magyar originális készítmény, amit a Richter Gedeon Nyrt. valósított meg a tudományos kutatástól a fejlesztésen és gyártáson át az értékesítésig bezárólag. Ezzel a példátlan magas színvonalú innovációval és az így létrejött termékkel a hazai gazdaság és a hazai gyógyszeripar szempontjából is kiemelt jelentőségű eredményt ért el a Richter Gedeon Nyrt. A díjat Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke adta át Bogsch Erik elnöknek. 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. évi Ipari Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült az XXL Diesel - speciális, csökkentett emissziójú üzemanyag kifejlesztéséért a nehéz gépjárművek számára. Az XXL Diesel nagyméretű dízelmotorokban történő felhasználásakor akár 2-4%-os üzemanyag megtakarítás érhető el, amely ugyanekkora mértékben csökkenti a gépjárművek CO2-kibocsátását a hagyományos gázolajhoz viszonyítva. A MOL Nyrt. 2017-ben az XXL Diesel értékesítéséből elért árbevétele több mint 46 milliárd forint, többletbevétele pedig 562 millió forint volt.

 

 

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült az időjárás független starter trágyázási rendszerért.

 

A cég 2012-ben kezdte meg egy saját rendszer fejlesztését, amely megoldást nyújt azon gazdálkodók részére, akik új vetőgép-beruházás következtében mikrogranulátum-szóró adapter hiányával állnak szemben. 5 év átlagában elmondható, hogy átlagos időjárási körülmények között 3-5%-al, száraz tavasz esetén 8-12%-al haladja meg a hagyományos mikrogranulált starter műtrágyák hatékonyságát

 

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Gremon Systems Zrt. részesült a Trutina - növény súlymérésen alapuló, növény aktivitást valós időben megmutató, technológiai döntéstámogató rendszerért. 

 

A rendszer segítségével nyert információk egyedülálló lehetőséget biztosítanak a növényházi termelésben dolgozók számára, hogy valós időben lássák a növény viselkedését az adott körülmények között. A Trutina rendszer felhasználói vizet, energiát, műtrágyát takaríthatnak meg, javítani tudják a megtermelt termékek minőségét és növelni tudják a hozamot.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2017. évi Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült a gyártástechnológiájában és csomagolásában innovatív sajtkrém és tejalapú élelmiszerkészítmény kifejlesztéséért és nemzetközi piacra történő sikeres bevezetéséért.

 

Az innováció lényegi eleme egy olyan ultraszűréses eljáráson alapuló krémsajt (friss sajt) alapanyag előállítása volt, mely lehetővé teszi a közvetlen tejből való friss sajt gyártáson alapuló ömlesztett sajt és készítmény folyamatos gyártását. Jelenleg a terméket már 8 országban értékesítik. A új termékcsaládból a 2017-es bevezetés évében 1715 tonna mennyiséget értékesítettek, mely több mint 1,5 milliárd forintos árbevételt jelentett a vállalat számára.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Startup Innovációs Díjában a Shapr3D Zrt. részesült a Shapr3D, 3D tervező alkalmazásért. A Shapr3D (shapr3d.com) által fejlesztett 3D tervező és modellező alkalmazás az egyetlen és első 3D modellező, amelyet kifejezetten a legújabb generációs Apple tabletre, az iPad Pro-ra terveztek és optimalizáltak. A terméket jelenleg a világ közel 180 országában használják. Köztük olyan nagy cégek használják a munkájukhoz, mint a Jaguar Land Rover, a PIXAR, a BOSE vagy épp az Apple. De ezen kívül használják építészek, designerek, mérnökök, az autóipar és egy nagy repülőgéptervező cég is. A 2017-es évben MRR szerint 300% növekedést ért el a cég. A díjat Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke és Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, az Innovációs Nagydíj pályázat szervezőbizottságának elnöke adta át.

 

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesítette a „Phylazonit Technológia” c. innovációért az Agrova Kft.-t.

 

A XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 29 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 19 innovációt ismert el sikeres, 2017-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 20 milliárd Ft többlet nyereséget értek el (melynek jelentős hányada exportból származik) és 350-400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, stb. nyomán további több 10 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.

 

A 26. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05