A világ vezető kiberbiztonsági jamboree-ja

Laszlo Horvath, 2018. április 22. 10:56
A héten rendezték meg az RSA 2018-at San Franciscoban, és bizony az esemény egyetlen napján sem volt megállása szegény hackereknek,  reggel 7-től este 10-ig egymást érték az események. A pergő stílusú konferencia minden évben 50 ezer (vagy annál is több) szakembert jutalmaz meg óriási tudassál és olyan személyes kapcsolatokkal, amiket nem lehet online megszerezni. 
Ezen a téren a tudás nem csak hatalom, hanem önvédelmi fegyver is a mai - kissé őrült - világunkban. És annyi minden történik olyan gyorsan, hogy sokat kell tanulni azért, hogy a kevés fontos dolgot megértsük. Erről szól ez a hihetetlen intellektuális találkozó. És arról, hogy ebben a kaotikus hírözönben (mert annyi baromságot harsognak az orwelli kormány- vagy pártpropagandisták, na meg az önjelölt önkéntes szajkózok) nagyon fontos információk tűnnek el, érvényesül (vagy nem?) Lenin tanítása arról, hogy aki a médiát uralja azé a hatalom.
 
Bizalom
 

Ha filozofikus kedvünkben vagyunk, akkor kijelenthetjük, hogy a hazudozás, a megtévesztés, a "spin" az életünk. Ez – mint tudjuk - az internetnek és a social médiának köszönhető, ahol a tények, mint illusztrációk szerepelnek, úgy beállítva, ahogy éppen a trolloknak (bocsánat, és tisztelet a kivételnek, de a mai "content mesterek" csak azt hallják, amit akarnak, és azt írjak amit akarnak - online meg különösen divat a hangosan üvöltött fél igazság) ez tetszik.
 
Mi köze is van ennek a kiberbiztonsághoz? Nagyon is sok: "follow the money", mondják a Sherlock Holmes tanítványai. Ha visszaköveted, hogy ki miért mit csinál, milyen érdekekből, akkor a link analyisis segítségével sokkal egyszerűbb a világ. Még akkor is ha szakmai zsargon és nagy szavak mögé bújik. Mert a fake news az nem más, mint az agy meghackelése. Ami új az az intézményes méretű, corporate és állami szintű - profi hírszolgáltatásnak tűnő – hazudozás, és a tények nagyon okos eltemetése. 
 
Van a vállalati szintű hazudozás (pl. a Volkswagen, amelynél éveken keresztül tucatjával hazudoztak a mérnökök a dízel kipufogógázok összetételéről), de ennél sokkal veszélyesebb, amikor a nemzeti kormányként hivalkodó bűnbanda szervezetek kezdik megmérgezni nemcsak a polgáriak agyat, hanem testét is (mondjuk rezzenéstelen arccal vádolva meg Nagy-Britanniát az orosz katonai mérgek bevetésével).
 
Hogy miért kell mindezt elmondani egy biztonságtechnikai konferencia kapcsán? Mert a múltheti konferencia épp erről szólt: a tényfeltáró újságírás ma már a kiberbiztonság része. Mert anélkül hiába "tudja mindenki" a tényeket, addig amig a tények "hivatalosan" nem tudottak, nem léteznek. Ennek a betegségnek nagy hagyományai vannak a kevésbé fejlett társadalmakban, ahol a hivatalos médián röhög az úgynevezett közvélemény, amelyik természetesen csak beszélni és kritizálni tud, ahhoz már nem ért, hogy tegyen is valamit, jó harmadik világbeli áldozat-szerepében tetszelegve vagy esetleg vicceket gyártva - lásd például a Zimbabwe-i demokráciát.
 

Ezért kell az RSA re jönni tanulni, mégpedig annyit, amennyit az ember feneke elbír – mert, ha a forráshoz sikerül eljutni, az itt megtanult eszközökkel, akkor átlátható lesz a rendszer: ki mit miért csinál, és ez ellen hogyan kell védekezni. Tanulni pedig van kitől, most éppen Dan Hubbard, a Lacework Chief Security Architect-je moderálja az Investigative Journalists fórumot, immár ötödik éve. Olyan hihetetlenül erős résztvevőkkel mint Nicole Pelroth, a New York Times-tól aki a Cambridge Analytica történetet tárta fel, valamint az FB whistle blower technológusa lemondásának a körülményeit, vagy a Daily Biest-től Keving Poulsen, a Guccifer orosz katonai hátterének a leleplezője, Joseph Menn, a Reuters-tól, aki a Google kevéssé őszinte működési titkait szellőztette meg, Joseph Cox, a Motherboard-tól, aki – egyebek mellett - a brit-orosz kémháború és az orosz katonai kémelhárítás (a notórius GRU) működését vizsgálja.
 
Nagyon nehéz odafigyelni arra, hogy mi a fontos ha egész nap annyi hírt kell feldolgozni, amit nem bír az ember igazából elemezni, csak kapkodjuk a fejünket. Olyan gyorsan történnek a hírek, hogy a technológia megértése és segítsége nélkül még elveszettebb az ember.
 
Nézzük egyetlen nap történéseit, híreit: a Reddit leleplezte ezer orosz "informatikai munkatárs" identitását, rögtön azután, miután a Zuckerberg kongresszusi meghallgatása véget ért. Az orosz troll farm leleplezését takargatták a menlo park-i Facebook reklámosok - érthetetlen okokból. Miért kell összevissza hazudozni arról, hogy "az oroszok mind a két elnökjelöltet támogatták"? Miért igyekeztek eltussolni az orosz ál-facebook reklámozók kilétet? Ezt még néhányan tanulmányozni fogják... A Guardian, az Observer és a New York Times egyre mélyebbre ás. Érdemes figyelmesen követni őket!
 
Arról nem is beszélve, hogy a Facebook letörli azt a content-et, amit az újságírók kritizálnak - melyik oldalon is állunk, döntésük el végre, hogy számít-e az igazság. Ez is az egyik oka annak, hogy a New York Times Newsgroup-ja igazából cyber security csoporttá alakult - ha nem is kimondva, de a kibernetikai tudás elengedhetetlen egy újságírónak ma.
 
A legkeményebb állás ma: CISO
 
CISO-k: az online biztonsági főnökök a mészárlásra váró bárányok... Borzalmas az életük, várják a csapást napi 24 órában, talán a legnehezebb technológusi munka ez, mert tudják, hogy olyan csapást kapnak, amire nem készültek még fel.
 
A Kaspersky Lab kitiltása az amerikai kormányrendszerekből az izraeli kémelhárítóknak köszönhető, ők találták meg a módszert, amivel kémkedtek. Ez az apró hír is eltűnt a napi hírforgatagban, ahogy a Cambridge Analytica történet is eltűnt 2014-ben, aztán újraszületett pár hete.
 
Régi módszerek, új áldozatok
 
Az ICO-k az egy nagyon szomorú történet: szegény befektetők, akik nem hiszik el, hogy a pénz nem a fán terem és nem duplázódik meg minden hónapban, csak azért, mert sarlatánok azt hirdetik... Arra várnak, hogy az észak-koreai hackerek lenyúlják a megtakarított fillérjeiket.
 
Azok, akik az exhange-eket hackelik meg, és százmillió dollárokat tolnak át a saját Bitcoin számlájukra, azok igazából nem kell, hogy zsenik legyenek: ugyanolyan módszerekkel törnek be rendszerekbe, mint eddig is - nincsen új a nap alatt. Ami új az a naiv, a decentralizált rendszerben vakon bízó crypto-tulajok, akik elhiszik a propagandát, hogy a crypto az biztonságosabb, mint a párna alatt tartott pénzük.
 

Persze azokat sem kell sajnálni, akik pénzmosásra használjak a bitcoin-t meg a többi crypto valutát, mert őket is vissza lehet ám keresni - a pénzmozgásokat figyelve, tudhattuk meg a Chainanalysis gurujától, Jonny Levin-től, aki beazonosítja a csapatával azokat a bitcoin címeket, amelyekről tiltott termékeket adnak el a Dark Web-en. Szóval azok, akik azt hiszik, hogy innentől kezdve ők csak egy "private key", és bármit megtehetnek, azok ne csodálkozzanak, ha a tengerparti fürdőzéskor valakik megütögetik a vállukat és arra kérik udvariasan, hogy "erre fáradjon", mint megtudhattuk a Chainanalysis és Alan Cohn, a Steptoe & Johnson ügyvédi iroda partnere jóvoltából. Akkor, amikor nem számítanak rá, akár évekkel azután, hogy a crypto pénzüket elköltötték.
 
A password halott, éljen a FIDO 2!
 
Aki pedig nem akar ölbe tett kézzel várni arra, hogy elrabolják az adatait, annak ajánlott a Google, Microsoft, Intel és sokan mások vezette FIDO 2-t figyelni. A magam részéről leginkább a ReonSecure prezentációjának őrültem a témával kapcsolatban, ahol három változatból lehet online bekapcsolódni a password elkerülésével: Írisz, ujjlenyomat vagy tenyérlenyomat vizsgálatával. Jason Burnett, a Dél-Koreai cég nemzetközi vezetője lebilincselő előadáson vezette le a jelszavak kiváltását, és azon a környéken ez valóban élet-halál kérdés.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50