Az IT-vezetők szerint a licenc nélküli szoftverek használata növeli az adatlopás kockázatát

forrás: Prím Online, 2018. június 8. 10:59

A magyarországi vállalatoknak üzleti eredményeik javítása és a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében érdemes felmérniük telepített szoftverállományukat, és kerülniük kell a licenc nélküli szoftverek használatát – állítja a BSA idei szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey).

A ma nyilvánosságra hozott felmérés szerint Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 36 százalékot, amely 2 százalék csökkenést jelent a BSA előző 2016-ban publikált felméréséhez képest.

 

A vállalatok világszerte szoftverek segítségét veszik igénybe ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyék üzletmenetüket, növeljék nyereségüket, új piacokat érjenek el, és versenyelőnyre tegyenek szert. Az IT-vezetők beszámolója és a felmérésben részletezett elemzés tanulsága szerint azonban a licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok jelentős biztonsági fenyegetésnek teszik ki magukat, egy esetleges incidens pedig gyakran meg is béníthatja működésüket.

 

Hogy rávilágítson a licenc nélküli szoftverekben rejlő kockázatokra, a BSA közzétette a szoftverhasználatot vizsgáló idei globális felmérését, amely a Szoftvergazdálkodás: Biztonsági szükségszerűség, üzleti lehetőség (Software Management: Security Imperative, Business Opportunity) címet kapta. A közel 23 ezer egyéni felhasználó, munkavállaló és informatikai vezető válaszai alapján készült felmérés több mint 110 országban és régióban vizsgálta a személyi számítógépeken telepített licenc nélküli szoftverek mennyiségét és értékét.

 

„A licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok az egész világon elesnek a megfelelően felügyelt szoftverek nyújtotta gazdasági és biztonsági előnyöktől – nyilatkozta Victoria Espinel, a BSA elnök-vezérigazgatója. – Minden vállalatnak érdemes szoftvergazdálkodási (software asset management – SAM) programot bevezetnie a hálózatában használt szoftverek feltérképezése és felügyelete érdekében, ennek segítségével csökkenthetik ugyanis a súlyos károkat okozó kibertámadások esélyét, és bevételeiket is növelhetik.”

 

 

A felmérés legfontosabb tanulságai:

  • A licenc nélküli szoftverek használatának gyakorisága enyhén csökken, de még mindig széles körben elterjedt. Az egész világon még mindig feltűnően magas arányban használnak licenc nélküli szoftvereket: a személyi számítógépeken telepített szoftverek 37 százaléka licence nélküli szoftver – ez mindössze 2 százalékos csökkenést jelent a 2016-os eredményekhez képest.
  • Az informatikai vezetők elmondása szerint a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és költségesebb. A nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok (malware) évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak. Az informatikai vezetők elmondása szerint az adatlopások és a kártékony programok egyéb veszélyeinek elkerülése a legfőbb indok, amiért kizárólag jogszerűen licencelt szoftverek használatára törekszenek.
  • A szoftverek megfelelőségének javítása napjainkban a biztonsági szempontok mellett gazdasági jelentőséggel is bír. Ha a vállalatok gyakorlati lépéseket tesznek szoftvergazdálkodásuk fejlesztése érdekében, nyereségüket akár 11 százalékkal is növelhetik.
  • A vállalatok jelentős lépéseket tehetnek a szoftvergazdálkodás fejlesztése érdekében. Több tanulmány is kimutatta, hogy a vállalatok akár 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be.

 

A felmérés alapján készült részletes elemzés rámutat, hogy a vállalatok az ehhez hasonló határozott intézkedések révén jobban ellenőrizhetik a szoftverek használatát, ezáltal növelhetik nyereségüket, csökkenthetik a biztonsági kockázatokat, és jobban kihasználhatják üzleti lehetőségeiket.

 

A felmérés eredményei országonkénti lebontásban a következő címen érhetők el: www.bsa.org/globalstudy.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05