Új alkalmazásplatform fejlesztése a globális IoT piac szereplőinek

forrás: Prím Online, 2018. június 12. 10:23

A nemzetközi és a hazai piacon egyaránt új alkalmazásplatformot fejleszt az IoT (Internet of Things) technológia területén az LRG Kft. és a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. 

A megoldás versenyelőnyhöz juttathatja mind a hazai, mind a globális piaci szereplőket az IoT fejlesztésekben, mert nyitott és széles platformot biztosít az Ipar 4.0-ban központi szerepet játszó adatkommunikációhoz. A fejlesztés a GINOP-2.1.1 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap 606,17 millió forint vissza nem térítendő támogatásával valósul meg. 

 

Már ma többszörösen meghaladja a föld lakóinak számát az Internetre csatlakoztatott eszközök száma, az IoT (a dolgok Internete) robbanásszerű elterjedése tehát forradalmi változásokat ígér a gazdaságban (pl. Ipar 4.0) és az emberek életében (pl. Jövő Otthona). Az IoT technológia teljes potenciálja a jövőben csak akkor bontakozhat ki, ha annak jelenlegi korlátaira megoldás születik. Ilyen korlátokat jelent többek között az IoT eszközök heterogenitása, mivel az eszközök többsége nem kapcsolható „egyszerűen” az internetre, a keletkező adatok nagy mennyisége a feldolgozói oldalon a szintén fejlődésben lévő Big Data technológia eszközeit kívánja meg, és még az adatbiztonság gyenge színvonala is nagy kihívások elé néz. 

 

 

Az LRG Kft. és a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. ezért egy olyan doménspecifikus nyelven alapuló alkalmazásgenerátort fejleszt a projektben, amelyben gyorsan és költséghatékonyan hozhatók létre webes alkalmazásokkal támogatott IoT (Internet of Things, a dolgok Internete) alkalmazások, és ami adaptálható lesz bármely hardver- vagy kommunikációs technológiához. A fejlesztők már egy korai fázisban elérhetővé teszik a keretrendszert és a hatékonyságát demonstráló elemkészletet, hogy a lehető legszélesebb szakmai kör ismerhesse meg a megoldást. 

 

Az LRG és a PHARMAFLIGHT a projekt keretében egy heterogén szenzorból álló, speciális célú hálózat fizikai megvalósítását és a ráépülő alkalmazás kifejlesztését is tervezi, amely a pilóták kiképzése során lehetőséget nyújt új folyamatok implementálására, követésére, szabályozására. Különös jelentősége lehet ennek az olyan terheléses teszteknél, ahol a képzésben résztvevő pilóták akár 4-5 órát töltenek egyhuzamban egy szimulátor zárt kabinjában. Az alkalmazás egyrészről lehetővé teszi a képzésekhez legkedvezőbb körülmények biztosítását, másrészről az eddig nem vizsgált körülményeknek és tevékenységeknek a repülőszemélyzet teljesítőképessége változásainak vizsgálatát (pl. hypoxia és szennyező anyagok együttes jelenlétének vizsgálata). 

 

A fejlesztés a GINOP-2.1.1-15-2015-00696, „Innovatív adatvezérelt IoT (Internet-of-Things) alkalmazásplatform kifejlesztése” című projekt keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap 606,17 millió forint támogatásával Debrecen és Győr megvalósítási helyszínnel 2018.01.01. és 2019.06.30. között.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09