Készítsük fel az irodai szervereket a kánikulára!

forrás: Prím Online, 2018. június 21. 10:55

Egy hirtelen jött forró nap akár a teljes céges IT-rendszert romba döntheti. A meleg a gépek ellensége, ezért ajánlott az irodai szerverek megfelelő hűtéséről mielőbb gondoskodni, ellenkező esetben akár súlyos meghibásodással, adatvesztéssel is számolni kell.

100 éve nem volt ilyen forró az április és a májusi melegrekord után júniusra is megérkezett a kánikula, amely veszélyes az informatikai eszközökre is. A nem megfelelően hűtött szerverek teljesítménye a melegben jelentősen csökken, a hálózat működése lelassul. Az Amerikai Fűtés-, Hűtés- és Légkondicionáló Társaság* tanulmányában az irodai szerverek működéséhez 18-27 Celsius fok közötti hőmérsékletet javasol 40-60 százalékos páratartalom mellett. Vagyis ha igazán biztosra akar menni egy vállalat, érdemes lehet 20-23 fok körüli hőmérsékletet biztosítani a szervereknek vélik a Doclernet szakértői. Amennyiben a szerverek tartósan 30 fok feletti környezetben működnek, a túlhevülés váratlan rendszerleállást okozhat és jelentősen, akár 50%-kal is csökkentheti a szerverek élettartalmát. 

 

Falra szerelt irodai légkondicionáló: nem hatékony megoldás

A folyamatos és szakszerű hűtés biztosítása rendkívül energiaigényes, komplikált és költséges. A hatékony klímarendszer kialakítása nem egyszerű. „A hagyományos, falra szerelt klímaberendezés esetén a hűtött levegő általában felülről érkezik, a gépekből felfelé áramló meleg levegő miatt viszont nem biztos, hogy be is tud jutni a gépházba. Ha ezzel szemben a hűtés az álpadlóba kerül, a hűtött levegőt a gépek könnyen beszívják. Ilyen klíma rendszert viszont nehéz átlagos irodai körülmények között biztosítani” – mondta el Hajmási Gergely a szerverhoszting specialista Doclernet Hosting kereskedelmi vezetője. 

 

Kánikula_hőmérséklet a szabadban és a Doclernet szervertermében 

 

Olcsóbb felkészülni

A szakember szerint az irodai szerverszobák megfelelő kialakítása a kis- és középvállalkozások esetében gyakran anyagi vagy egyéb okokból nem kap kellő hangsúlyt, és sokan csak akkor ismerik fel a szerverek hűtésének fontosságát, amikor - komoly anyagi károkat okozva - a gép súlyosan meghibásodik. Jobb esetben „csak” elérhetetlenné válik a weboldal vagy leáll az e-mail rendszer. Rosszabb esetben szünetelnek a megrendelések, megáll a számlázás és az is előfordulhat, hogy lényeges adatoknak is búcsút kell mondani, mert a meleg az adattároló egységeket károsította. Mindez könnyedén kiküszöbölhető lenne, hiszen már akár 20-25 ezer forintos havidíjért elhelyezhető a vállalati szerver egy korszerű adatközpontban, ahol az állandó hűtés, áramellátás, internetkapcsolat és őrzés is garantált. Ugyanígy mód van bérelt szerver igénybevételére is.

 

„Az adatközpontban biztosított a szerverek energiaellátása és hűtése a nap 24 órájában, extrém körülmények között is megoldott. Szükség esetén például aggregátor vagy nagy teljesítményű szünetmentes tápegységek segítségével képesek áthidalni az áramszünetet és biztosítani a hűtést és működést. Ezen felül egy professzionális szerverközpont esetén az IT-infrastruktúra felügyeletéért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért állandó operátori ügyelet felel. Sőt, a teljesebb körű szolgáltatások esetén a nyári szabadságok alatt sem kell attól tartani, hogy egy váratlan technikai hiba esetén nem lesz elérhető az éppen nyaraló céges informatikus. Így azok a vállalatok, akik nemcsak az állandó hűtés és áramellátást akarják biztosítani, akár teljes körű rendszerüzemeltetési szolgáltatást is igénybe vehetnek, melynek során a céges szerverek működéséről az adatközpont állandó ügyeletet is adó szakemberei gondoskodnak.” – foglalja össze az adatközpontok előnyeit DoclerNet Hosting Kft. kereskedelmi vezetője. 

 

_____________

* American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, ASHRAE

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38