Minden eddiginél egyszerűbb válasz az adatrobbanás problémájára

forrás: Prím Online, 2018. június 21. 09:49

A növekvő adatmennyiség tárolása új kihívások elé állítja a vállalatokat, amelyek leküzdéséhez modernebb és hatékonyabb adattárolási módszerekre van szükségük. Ezt a törekvést támogatva a SUSE bejelentette, hogy a nyílt forráskódú Ceph projekt rendelkezésére bocsátja a birtokában lévő openATTIC tárolófelügyeleti keretrendszer szakértői erőforrásait és architektúráját. 

A jövőben az openATTIC lesz a szoftveresen vezérelt Ceph tárolóplatform alapértelmezett, beépített felügyeleti és monitorozó megoldása. A vállalatok így még egyszerűbben kihasználhatják a szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek előnyeit, és orvosolhatják az adatrobbanás okozta problémákat.

 

Amint arra a 451 Research nemrégiben közzétett kutatása is rámutatott, az üzleti informatikában minden korábbi elképzelést meghaladó mértékben nő az adatok mennyisége, és ennek üteme várhatóan nem is lassul a közeljövőben. A vállalatoknál használt fájlok túlnyomó része ma már strukturálatlan adat, ami nem rendszerezhető előre meghatározott módszerek alapján, viszont fontos információkat, számokat, tényeket tartalmazhat. Ilyenek például a hangfelvételek, a videók, a fotók és a különféle szenzorok által érzékelt információk. Ez új igényeket hoz létre az adattárolásban, és megköveteli az eddigi szemlélet megváltoztatását. A kutatóvállalat szakértői szerint az új generációs rendszereknek nagyobb rugalmasságot és döntési szabadságot kell nyújtaniuk, és lehetővé kell tenniük, hogy a szervezetek hatékonyabban és automatizáltan kezeljék, kategorizálják és hasznosítsák ezeket az adatokat.

 

A strukturálatlan információk tárolásánál a vállalatok egyre gyakrabban használnak szoftveralapú tárolókat (Software Defined Storage – SDS). Ezt az új szokást figyelembe véve napjainkban már minden nagyobb tárolószállító kínál általános célú tömeghardverekre épülő, horizontálisan skálázható (scale-out) SDS-megoldást. Ez a szállítóspecifikus termékekével egyenlő esélyeket kínál a nyílt forráskódú SDS-megoldások számára, amelyek ugyanúgy képesek biztosítani az integrált blokk-, fájl- és objektumalapú képességeket, és kapacitásuk modulárisan bővíthető. A 451 Research tanulmánya szerint a Ceph-hez hasonló következő generációs, nyílt forráskódú platformok segítségével a vállalatok megfelelően és költséghatékonyan, általános célú szerverhardvereket alkalmazva gondoskodhatnak az egységes tárolófelügyeletről és a biztonságos adattárolásról. 

 

Adattárolási trendeket bemutató videó:

 

„A SUSE szakértői a nyílt forráskódú, elosztott tárolási rendszerek közül a Ceph technológiát tartják a legkiemelkedőbbnek, ezért ennek közösségi fejlesztéséhez járulunk hozzá évek óta, és saját szoftveresen vezérelt tárolási megoldásunk, a SUSE Enterprise Storage alapjául is ezt választottuk. Jól alátámasztja a projekt iránti elkötelezettségünket legutóbbi bejelentésünk, amely szerint megosztjuk a Ceph közösséggel az openATTIC-architektúrát, amelyet a SUSE 2016-ban vásárolt meg a németországi it-novum vállalattól” – mondta Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési igazgatója.

 

 

Az elsőként a Ceph Mimic verziójában megjelenő, az openATTIC-re épülő, továbbfejlesztett irányítópult jelentősen egyszerűsíteni fogja a Ceph tárolóplatform felügyeletét és monitorozását a projekt felhasználói, különösen a parancssori utasítások használatában kevésbé tapasztalt szakemberek számára. A Ceph-projekt központi szereplőjeként a SUSE teljes fejlesztői csapatot biztosít a közös munkához. 

 

Az openATTIC felügyeleti keretrendszer már korábban is elérhető volt a SUSE Ceph-alapú, szoftveresen vezérelt tárolási megoldásában. A SUSE Enterprise Storage segítségével a szervezetek nagyvállalati tárolóinfrastruktúráikat gazdaságos, jól skálázható és rugalmas környezetté alakíthatják költségkímélő, általános célú szerverek és lemezmeghajtók alkalmazásával, ezáltal könnyebben alkalmazkodhatnak az üzleti és adattárolási igények változásához. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BME és a HONOR az egyetemi alkalmazásfejlesztést támogatja

A Honor nemzetközi technológiai márka okostelefonokkal és pályázati lehetőséggel támogatja az alkalmazásfejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A megállapodás részeként a mobilszoftver-fejlesztés mellékspecializációval bíró hallgatók tanulmányaik során Honor 9X Pro és Honor 9A készülékeket használva fejleszthetnek alkalmazásokat.

2020. december 4. 19:26

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Magyarország egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoportja lezárta azt a portfólióbővítési tranzakciót, amelynek keretében 50%-os tulajdonrészt vásárolt a miskolci székhelyű PV Napenergia Kft.-ben. A cég jelentős szereplő a lakossági-, vállalati-, valamint a naperőmű piacon, továbbá az AEG szolártermékek hivatalos magyarországi forgalmazója. 

2020. december 4. 17:59

Hogyan triplázhatják meg mobil robotok egy feldolgozó vállalat termelékenységét?

Az automatizálás egyre nagyobb lendülete az FMCG szektort is elérte. A modern gyártóvállalatok élnek a digitális átalakulás által kínált lehetőségekkel, hogy ezzel lean gyártást érjenek el, kihasználva a növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket. A gyógynövények feldolgozásával foglalkozó Infinitus az automatizálásnak köszönhetően tett szert versenyelőnyre: autonóm mobil robotokkal (AMR-ekkel) sikerült megtripláznia a termelékenységét.

2020. december 4. 15:32

Debrecenben nyílik az első vidéki Xiaomi Mi Store

Tovább terjeszkedik a Xiaomi Magyarországon: első ízben lesz hivatalos márkaképviselete Budapesten kívül, Debrecenben. A december 5-én megnyíló üzlet lesz a harmadik Mi Store az országban, ahol közvetlenül a gyártótól és gyártói garanciával lehet majd Xiaomi termékeket vásárolni. 

2020. december 4. 14:13

MI TUDÁSKÖZPONTOK: Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében megvalósuló projekt a jövőben több száz mérnökhallgatónak teszi lehetővé, hogy megtanulják és saját kutatásaikban is alkalmazzák a mesterséges intelligenciára épülő technológiákat. 

2020. december 4. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás