Testreszabott támogatások az innovációs lánc minden eleme számára

forrás: Prím Online, 2018. július 18. 16:59

Először nyílt alkalom a Horizont Európa bizottsági javaslatcsomagról szóló magas szintű eszmecserére a tagállami kutatási miniszterek informális találkozóján 2018. július 17-én, Bécsben. 

A magyar delegációt vezető György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár kifejtette: „a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus egyik komoly nyertese az innováció lehet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a folyamatosan változó technológiai környezetben megőrizzük munkahelyeink biztonságát. A kormánynak ehhez fókuszálnia kell a magyar gazdaság kutatási-fejlesztési és innovációs kapacitásait, hogy fel tudjunk készülni az előttünk álló kihívásokra, minél többet tudjunk elnyerni és az ország hasznára felhasználni a Horizont Európa forrásaiból. Tanuló, kreatív magyarok és tanuló, innovatív vállalkozások jelentik a kulcsot a stabil munkahelyekhez és a növekvő bérekhez.”  

 

Az Európai Unió 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezete alapján a következő hétéves ciklus egyik komoly nyertese az innováció lehet. A Horizont Európa javaslat azon a megközelítésen alapul, hogy a kutatásnak és innovációnak hozzá kell járulnia a közös gazdasági versenyképesség növeléséhez, a kihívások rendszerszintű megoldásához. A korábbi keretprogram sikereire építve a Horizont Európa továbbra is integrált módon támogatja az innovációs lánc egészét, jelentősen egyszerűsítve a támogatások igénybe vételét.

 

A 94,1 milliárd eurós összköltségvetésű Horizont Európa három pillérre tagolódik, a legtöbb forrást, a teljes tétel több mint felét ezek közül a globális kihívásokra és ipari versenyképességre szánja a javaslat. A tervek szerint a legnagyobb keretösszegeket a digitális technológiák és ipar, az éghajlat, energia és mobilitás, valamint az élelmiszerek és természeti erőforrások klaszterek használhatnák fel. A másik két pillér a nyílt tudomány és a nyílt innováció lehet, önálló, elkülönült szervezetekkel (Tanácsokkal) szolgálva egyrészt az Európai Unió tudományos vezető szerepének megszilárdítását, másrészt az áttörést hozó, piacteremtő innováció növelését. 

 

A Horizont Európa jelentősen megerősíti a nemzetközi együttműködést, új és hatásalapú megközelítést alkalmaz a tagállamokkal és ipari szereplőkkel közösen indított partnerségekkel kapcsolatban, csökkenti e kezdeményezések számát, egységesebb, egyszerűbb és nyitottabb működési modelleket alakít ki. Az osztrák uniós elnökség célja, hogy 2018 végéig széles körű egyetértést érjen el a programjavaslat kapcsán.

 

A magyar álláspont szerint a bizottsági elképzelések az előző keretprogramok eredményes elemeit ötvözik az Európa innovációs kapacitása növeléséhez szükséges újdonságokkal a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás támogatása érdekében. Az innovatív projekteket finanszírozó Európai Innovációs Tanácsnak (EIC) kellő rugalmassággal kell működnie a gyorsan változó piaci trendek lekövetése érdekében. Ki kell alakítani az EIC és a budapesti székhelyű EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) közötti strukturált együttműködést. Az áttörést hozó innováció, a teljesen új terméket vagy szolgáltatást eredményező nagy felfedezések támogatása mellett nem szabad elfeledkezni a továbbfejlesztett produktumot vagy a piaci elterjedést generáló fokozatos innováció elősegítéséről sem.

 

György László a bevált tagállami gyakorlatokat ismertető szakaszban magyar részről a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok (FIEK) programot mutatta be. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egy hatékony KFI rendszernek testreszabott támogatást kell nyújtania az innovációs lánc minden eleme számára a kutatóktól a vállalkozókig, a kutatóintézetektől az innovációs hub-okig. A szakpolitika-alkotók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az innovációs életciklus különböző szereplői - különösen a felsőoktatás és az ipar - közötti együttműködés fokozása. 

 

A Strukturális Alapokból és nemzeti forrásból finanszírozott FIEK program olyan központok létesítését teszi lehetővé, amelyek valós vállalati-ipari KFI igényeket az egyetemek és kutatóintézmények tudására, képességeire építve szolgálnak ki, és egyben a legújabb eredmények oktatási célú felhasználása révén hatékonyan hozzájárulnak a felsőoktatás és a szakképzés megújításához. Az így kialakított infrastruktúra és kapacitások új, versenyképes termékeket és szolgáltatásokat eredményeznek. A program egyebek mellett kutatás-fejlesztési központok létrehozását támogatja Budapesten, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten és Miskolcon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Extrém körülményekre fejlesztett nagy felbontású dómkamerákat az Axis

Az Axis Communications két új, nagy felbontású, kültéri használatra szánt dómkamerával bővítette csúcsminőségű Q35-sorozatát. 

2018. augusztus 14. 18:33

Miként segíthetik az adatok az ipart a globális felmelegedés fő forrása elleni harcban?

Az alábbiakban az ABB egyik szakemberének cikkét olvashatják arról, hogyan segíthetik az adatok az ipart a globális felmelegedés fő forrása elleni harcban. 

2018. augusztus 14. 08:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2018. második negyedéves eredményei

2018. augusztus 9. 14:43

Területi értékesítési igazgatót igazolt a Kaspersky Lab

2018. július 25. 15:17

Véget ért a teljesen megújult CEBIT 2018

2018. június 25. 10:09

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17
cloudappsportal.com