Lólépésben mozgó, beszélő sakkrobot

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 6. 14:55

S. Hegyi Béla szobrászművész és az Óbudai Egyetem együttműködéséből született meg az SHB – Kempelen projekt, melynek központi eleme a lólépésben mozgó, Kempelen Farkast ábrázoló, bronz portrészobor. A huszár sakkfigurát imitáló, beszélő installáció programozását az Óbudai Egyetem hallgatói készítették. Az SHB – Kempelen sakkrobot jelenleg a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban tekinthető meg, augusztus 11-től pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében nyíló kiállításon látható.

Az SHB Kempelen egy valódi feladategyüttes a mai gépész és mechatronikai hallgatók számára, és egyben egy maradandó alkotás technikai-technológiai innovációval. Egy társadalmi helyzetből fakadó - sok ember számára jellemző - gondolatot tárgyiasít, amelyet művészeti megformálás hagyományos módozataival összekapcsolva valósít meg. A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak – ezért lett a pázmándi Kempelen bronz portréból egy különös sakkfigura.

 

Az SHB-Kempelen a művész korábbi alkotásának mozgó változata tulajdonképpen egy huszár sakkfigura, amely szabályos „lólépésben” tud közlekedni a sakktáblán, miközben beszél. Meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben a figura mindkét fajta lólépést alkalmazva jobbra-balra el tud fordulni. Minden elindulás előtt „körülnéz”, és ugyanezt teszi minden egyes lólépés után is – kvázi, mint aki ellenőrzi, hogy valóban jó helyen van-e?

 

 

A szobor által elmondott szöveg a művész pázmándi szobrának készítésekor keletkezett írása, témája a fent bemutatott belső emberi konfliktusról. Az írás egy-egy részlete lépésenként hangzik el a szobor mozgásával szinkronban. 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályzást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész SHB – KEMPELEN című alkotásának első bemutatkozása a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban volt, bemutatásának következő állomása pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében rendezett kiállítás lesz. Ezen a helyszínen augusztus 11-től tekinthető meg a különleges, művészi installáció.

 

 

A sakkrobot fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla.

 

A bemutatókat követően a teljes mű a felsőoktatási intézmény tulajdonába kerül, és méltó helyet kap az Óbudai Egyetem területén. Az így nyíló állandó kiállítás a művészet és a modern technika, a hallgatói kreativitás, valamint az Óbudai Egyetem magas szakmai színvonalának, innovatív megoldásokra való nyitottságának élő bizonyítéka.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is megvannak az ország legszebb hangú ügyfélszolgálatosai!

Több mint 15.000 szavazó véleménye alapján hirdettek győztest a DIMSZ VII. Contact Center Hangszépségversenyen.

2018. november 20. 16:59

Fatal Drop: már több mint 50 DJ mondja, hogy ne told túl

Hogy miért szakadnak meg nyár óta hirtelen a mixek? A közelmúltban útjára indított Fatal Drop kezdeményezés egyre hangosabb. A DJ-k a túltolás veszélyeire hívják fel a figyelmet, kiállva a biztonságos bulizás és amellett, hogy a zene alap, hogy szól. Mindig.

2018. október 18. 08:31

Az Axis kamerája örökítette meg a Föld egyik legritkább állatának születését Nyíregyházán

Egyedülálló zoológiai esemény részese lehetett szeptember végén az Axis Magyarországon, amikor a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja egészséges borjúnak adott életet. A nemzetközi szenzációnak számító pillanatokat az Axis kamerájával sikerült megörökíteni, de a svéd gyártó rendszere a fokozottan védett, és a Föld egyik legritkább állatfajának számító indiai orrszarvú tudományos megfigyelésében, gondozásban is nagy segítséget jelent az állatpark munkatársai számára.

2018. október 15. 11:05

Látás- és hallássérültek sakkja a Világsakkfesztiválon

„Te is meglépheted!" FODISZ program a Global ChessFestival/Világsakkfesztivál rendezvényen - ahol bárki megismerheti, miben más a látás- és hallássérültek sakkja.

2018. október 12. 08:38

Kockázatelemzőkkel és informatikusokkal sakkozott az olimpiai női sakkválogatott

Az olimpiai 5. helyezett női sakkválogatott a világ egyik legjelentősebb bankjának budapesti kollégáival sakkozott: a válogatott végül győzelmet aratott, de a Morgan Stanley sakkcsapta sem maradt szégyenben, a végeredmény így 49,5:30,5 lett az adománygyűjtő rendezvényen. Az esemény célja egyebek mellett az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, miért érdemes a STEM (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) tudományágakat választani a továbbtanuláshoz.

2018. október 11. 16:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18
cloudappsportal.com