Az MKB Bank, a Fintechlab és az Oracle november végén Magyarországra hozza a valódi „open bankinget”

forrás: Prím Online, 2018. november 12. 12:19

Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere Magyarországon egyedülálló, világszínvonalú lehetőségeket nyitott meg a pénzintézet előtt. A bank fejlesztéseinek és működésének középpontjában az ügyfelek lehető legmagasabb szintű kiszolgálása és a digitalizáció teljes körű bevezetése áll. Ennek következő – európai szinten is egyedülálló, nemzetközi – eseménye lesz a november 30-tól december 2-ig tartandó fintech hackathon, amelynek részeként fintech startupok az MKB Bank új digitális rendszerének segítségével tesztelhetik a teljes nyílt bankolási megoldások megvalósíthatóságát, több mint 1500 dokumentált API segítségével. A verseny együttműködő partnere az Oracle.

A hackathon egyben a 2016-ban létrehozott MKB Fintechlab innovációs labor és nemzetközi fintech inkubátor 2019-es inkubációs programjának is fontos állomása. Célja, hogy inspirálja és támogassa új, innovatív pénzügyi szolgáltatások fejlesztését a technológia segítségével. A hackathon az eddig itthon ismert rendezvényektől eltérően nemcsak az ötletgazdákat, hanem a már működő, növekedő fintech startupokat is felkarolja. 

 

A „Hackathon PRO Challenge – powered by Oracle” keretében a résztvevők az MKB Bank és az Oracle által biztosítandó sandbox környezetben – több mint 1500 banki API-t segítségével – a banki termékek és szolgáltatások jelentős részét jól csomagolt módon tudják integrálni, és ezáltal képesek lehetnek az ügyfelek részére potenciálisan új szolgáltatásokat létrehozni.  

 

Az open banking (nyílt bankolás) célja pontosan az, hogy segítse a bankokat abban, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat a jövőben más vállalatokkal, fintech cégekkel és fejlesztőkkel együttműködve biztonságos környezetben, az eddigieknél jóval innovatívabb módon, egyéb termékekkel és szolgáltatásokkal összecsomagolva, digitális platformokon tudják az ügyfeleik részére biztosítani.

 

Az MKB Pénzügyi Csoport a digitalizáció elkötelezett híveként hisz abban, hogy az MKB Bank új digitális rendszerére épülő open banking rövid időn belül, soha eddig nem tapasztalt hasznosságú szolgáltatásokat tud biztosítani ügyfelei részére.

 

A PRO Challenge-re a legjobb nemzetközi és hazai fintech startupok kaphatnak meghívást, az érdeklődők az esemény oldalán találhatnak bővebb információkat: https://fintechlab.hu/hackathon/

 

Hetényi Márk, az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese: „A digitalizáció nemcsak bankokhoz köthető jelenség, hanem egy olyan alkotóeleme a minket körülvevő világnak, amely hamarosan felülír minden korábbi megszokást és gyakorlatot. Ez a technológiai forradalom az élet minden területén, egyszerre zajlik. Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere egy bank határozott reagálása volt a kor kihívására. Biztosak lehetünk benne, hogy a digitalizáció és az ehhez szorosan kapcsolható üzleti modellek átgondolása mind a bankszektorra, mind más szolgáltatási szektorokra évekig jelentős hatást gyakorol majd. 

 

A pénzügyi szektor digitalizációja nem egyszerű igennel-nemmel eldönthető kérdés, hanem bonyolult kérdések és arra adandó rendkívül bonyolult válaszok komplex rendszere. Az IT rendszerek cseréjén túl a vállalatoknak alapvető, az üzleti modelljüket megváltoztató kérdéseket is fel kell tenniük maguk számára és ezekre, a szervezetük egészét érintő válaszokat kell adniuk. 

 

Az alaprendszercseréknek számtalan előnye van, amelyet a szervezet sikerrel tud kiaknázni a bevezetést követően. Ilyenek a hatékonyabb és gyorsabb működés, a gyorsabb termékfejlesztés, a digitális ügyfélkiszolgálás, a skálázhatóság és sok egyéb. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hosszú időre meghatározzák egy-egy szervezet – a mi esetünkben jelenleg az MKB – hazai és nemzetközi versenyképességét.

 

Ne felejtsük el, hogy az MKB Bank digitális rendszercseréje közel három évig, rendkívül intenzíven zajlott a színfalak mögött, közben a bank működése mindvégig folyamatos és magas színvonalú maradt és a tényleges átállás és a megszokott stabilizációs időszakot követően vissza tértünk a zökkenőmentes működésre. 

 

Az MKB digitalizációjáért is felelős vezetőként különösen büszke vagyok arra, hogy az átállást követő néhány hónapon belül már a nyílt bankolás európai szintű vezetőjévé válhat az MKB.  

 

Az Oracle kitűnő partner volt az alaprendszercsere megvalósításához, hiszen olyan korszerű technológiát biztosít számunkra, amelyre folyamatosan tudunk építeni a jövőben is. Az Oracle kellő erőforrással rendelkezik, professzionálisan támogatta és támogatja működésünket és egy pillanatra sem él vissza piaci méretével, nevével.  Együttműködve velük, a magyar piacon évtizedek óta nem látott méretű és komplexitású projektet sikerült – rekordidő alatt – megvalósítani. 

 

A mostani hackathon közös megrendezése is azt bizonyítja, hogy az MKB Bank és az Oracle együttműködése eddig is rendkívül sikeres volt és a jövőben is folyamatos és magas szinten együttműködő marad.

 

Jelentős szakmai elismerés számunkra, hogy az MKB Bank – digitális átállásának köszönhetően – az első magyar bankként képes bemutatni az európai piacon, hogy mit jelent a gyakorlatban az open banking. Az Oracle-lel közös hackathonunk Európában is unikális, hiszen Londonban, a világ egyik pénzügyi központjában is csak néhány nappal később rendeznek hasonló eseményt.”

 

(Hetényi Márk, amerikai-magyar kettős állampolgár, vezető pénzügyi beosztásokban dolgozott az USA-ban és Magyarországon, technológiai tapasztalatait a PwC-ben szerezte. 2016 óta az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese, egyéb bankszakmai feladatainak végzése mellett, sikerrel vezette az MKB Bank teljes alaprendszer és IT architektúra cseréjét.)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális összefogásra hív fel az idei MENTA konferencián az IVSZ

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában. A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat – fogalmaz az informatikai és digitalizálódó vállalkozásokat tömörítő szervezet, amely éves nagy konferenciáján a megváltozott üzleti környezetre, az elérhető forrásokra, valamint az exportlehetőségek hatékony kihasználására fókuszál.

2021. szeptember 24. 09:58

Bemutatták a marketing gazdaságot motorizáló szerepeit

A támogató és együttműködő partnerek páratlan összefogásának köszönhetően igazi szakmai csúcstalálkozó volt az idei Marketing Summit,  ahol közel 100 előadó közreműködésével mutatták be a marketing gazdaságot motorizáló szerepeit. Az eseményt több mint 500 szakember részvételével múlt hét csütörtökön, szeptember 16-án szervezték a festői szépségű Haris Parkban. A marketing gazdaságot átszövő szerepein túl az eseményen posztumusz életműdíjat kapott Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító tagja, valamint idén is átadták a TOP50 legsikeresebb marketing és kommunikációs döntéshozók elismeréseit, és a Városmarketing díjakat is. 

2021. szeptember 23. 20:33

Bemutatjuk a legkedvezőbb árú 5G-s Nokia telefont

HMD Global, a Nokia telefonok gyártója bemutatta a Nokia G-széria legújabb tagját. A Nokia G50 az eddigi legkedvezőbb árú 5G-képes Nokia okostelefon, amely ötvözi a finn minőséget és a hosszú üzemidőt.

2021. szeptember 23. 19:06

Érkezik Veszprémbe a Fotósviadal

Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.

2021. szeptember 23. 17:34

Egy magyar fejlesztés akár 10-12% bevételnövekedést is hozhat a webáruházaknak

Folyamatosan bővül a hazai online kereskedelem, ahogy a rendelkezésre álló eszközök tárháza is. A kereskedők számára a webshop létrehozása és optimalizálása manapság az első napirendi pontok között szerepel, hiszen az értékesítés jelentős része átterelődött az online térbe. A kiélezett versenyhelyzetben elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés a látogatók kiszolgálása, a kimagasló felhasználói élmény elérése és nem utolsó sorban a forgalom növelése érdekében.

2021. szeptember 23. 15:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46