Az MKB Bank, a Fintechlab és az Oracle november végén Magyarországra hozza a valódi „open bankinget”

forrás: Prím Online, 2018. november 12. 12:19

Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere Magyarországon egyedülálló, világszínvonalú lehetőségeket nyitott meg a pénzintézet előtt. A bank fejlesztéseinek és működésének középpontjában az ügyfelek lehető legmagasabb szintű kiszolgálása és a digitalizáció teljes körű bevezetése áll. Ennek következő – európai szinten is egyedülálló, nemzetközi – eseménye lesz a november 30-tól december 2-ig tartandó fintech hackathon, amelynek részeként fintech startupok az MKB Bank új digitális rendszerének segítségével tesztelhetik a teljes nyílt bankolási megoldások megvalósíthatóságát, több mint 1500 dokumentált API segítségével. A verseny együttműködő partnere az Oracle.

A hackathon egyben a 2016-ban létrehozott MKB Fintechlab innovációs labor és nemzetközi fintech inkubátor 2019-es inkubációs programjának is fontos állomása. Célja, hogy inspirálja és támogassa új, innovatív pénzügyi szolgáltatások fejlesztését a technológia segítségével. A hackathon az eddig itthon ismert rendezvényektől eltérően nemcsak az ötletgazdákat, hanem a már működő, növekedő fintech startupokat is felkarolja. 

 

A „Hackathon PRO Challenge – powered by Oracle” keretében a résztvevők az MKB Bank és az Oracle által biztosítandó sandbox környezetben – több mint 1500 banki API-t segítségével – a banki termékek és szolgáltatások jelentős részét jól csomagolt módon tudják integrálni, és ezáltal képesek lehetnek az ügyfelek részére potenciálisan új szolgáltatásokat létrehozni.  

 

Az open banking (nyílt bankolás) célja pontosan az, hogy segítse a bankokat abban, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat a jövőben más vállalatokkal, fintech cégekkel és fejlesztőkkel együttműködve biztonságos környezetben, az eddigieknél jóval innovatívabb módon, egyéb termékekkel és szolgáltatásokkal összecsomagolva, digitális platformokon tudják az ügyfeleik részére biztosítani.

 

Az MKB Pénzügyi Csoport a digitalizáció elkötelezett híveként hisz abban, hogy az MKB Bank új digitális rendszerére épülő open banking rövid időn belül, soha eddig nem tapasztalt hasznosságú szolgáltatásokat tud biztosítani ügyfelei részére.

 

A PRO Challenge-re a legjobb nemzetközi és hazai fintech startupok kaphatnak meghívást, az érdeklődők az esemény oldalán találhatnak bővebb információkat: https://fintechlab.hu/hackathon/

 

Hetényi Márk, az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese: „A digitalizáció nemcsak bankokhoz köthető jelenség, hanem egy olyan alkotóeleme a minket körülvevő világnak, amely hamarosan felülír minden korábbi megszokást és gyakorlatot. Ez a technológiai forradalom az élet minden területén, egyszerre zajlik. Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere egy bank határozott reagálása volt a kor kihívására. Biztosak lehetünk benne, hogy a digitalizáció és az ehhez szorosan kapcsolható üzleti modellek átgondolása mind a bankszektorra, mind más szolgáltatási szektorokra évekig jelentős hatást gyakorol majd. 

 

A pénzügyi szektor digitalizációja nem egyszerű igennel-nemmel eldönthető kérdés, hanem bonyolult kérdések és arra adandó rendkívül bonyolult válaszok komplex rendszere. Az IT rendszerek cseréjén túl a vállalatoknak alapvető, az üzleti modelljüket megváltoztató kérdéseket is fel kell tenniük maguk számára és ezekre, a szervezetük egészét érintő válaszokat kell adniuk. 

 

Az alaprendszercseréknek számtalan előnye van, amelyet a szervezet sikerrel tud kiaknázni a bevezetést követően. Ilyenek a hatékonyabb és gyorsabb működés, a gyorsabb termékfejlesztés, a digitális ügyfélkiszolgálás, a skálázhatóság és sok egyéb. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hosszú időre meghatározzák egy-egy szervezet – a mi esetünkben jelenleg az MKB – hazai és nemzetközi versenyképességét.

 

Ne felejtsük el, hogy az MKB Bank digitális rendszercseréje közel három évig, rendkívül intenzíven zajlott a színfalak mögött, közben a bank működése mindvégig folyamatos és magas színvonalú maradt és a tényleges átállás és a megszokott stabilizációs időszakot követően vissza tértünk a zökkenőmentes működésre. 

 

Az MKB digitalizációjáért is felelős vezetőként különösen büszke vagyok arra, hogy az átállást követő néhány hónapon belül már a nyílt bankolás európai szintű vezetőjévé válhat az MKB.  

 

Az Oracle kitűnő partner volt az alaprendszercsere megvalósításához, hiszen olyan korszerű technológiát biztosít számunkra, amelyre folyamatosan tudunk építeni a jövőben is. Az Oracle kellő erőforrással rendelkezik, professzionálisan támogatta és támogatja működésünket és egy pillanatra sem él vissza piaci méretével, nevével.  Együttműködve velük, a magyar piacon évtizedek óta nem látott méretű és komplexitású projektet sikerült – rekordidő alatt – megvalósítani. 

 

A mostani hackathon közös megrendezése is azt bizonyítja, hogy az MKB Bank és az Oracle együttműködése eddig is rendkívül sikeres volt és a jövőben is folyamatos és magas szinten együttműködő marad.

 

Jelentős szakmai elismerés számunkra, hogy az MKB Bank – digitális átállásának köszönhetően – az első magyar bankként képes bemutatni az európai piacon, hogy mit jelent a gyakorlatban az open banking. Az Oracle-lel közös hackathonunk Európában is unikális, hiszen Londonban, a világ egyik pénzügyi központjában is csak néhány nappal később rendeznek hasonló eseményt.”

 

(Hetényi Márk, amerikai-magyar kettős állampolgár, vezető pénzügyi beosztásokban dolgozott az USA-ban és Magyarországon, technológiai tapasztalatait a PwC-ben szerezte. 2016 óta az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese, egyéb bankszakmai feladatainak végzése mellett, sikerrel vezette az MKB Bank teljes alaprendszer és IT architektúra cseréjét.)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködés a jövő digitális egyészségügyi megoldásaiért

A General Electric (GE) egészségügyi üzletága, a GE Healthcare és a Hiventures, az MFB csoport tagja stratégiai megállapodást kötött annak érdekében, hogy kölcsönösen segítsék a jövő egészségiparhoz kapcsolódó innovatív elképzeléseit és kezdeményezéseit. A két vállalat közös célja, hogy az együttműködés révén a kezdeményezések minél eredményesebbek és önfenntartóak legyenek és ezáltal hozzájáruljanak egy értékteremtő startup ökoszisztéma kialakulásához az európai régióban.

2018. december 12. 08:39

Kelet-európai partnert választott a Facebook

A Magyarországon is egyre jelentősebb piaci szereplővé váló online kereskedő és marketing cég, a Retargeting.biz lett a Facebook egyik első hivatalos marketing partnere a kelet-európai régióban. Ezzel a vállalat azon ötven európai cég közé tartozik, amelyek egyszerre birtokolják a Facebook Marketing Partner és Google Premier Partner címeket.

2018. december 11. 17:20

A Hankook támogatásából robotokat és 3D nyomtatót vettek a jövő mérnökeinek

Az abroncsgyártó vállalat 2018-ban második alkalommal hirdette meg Hankook Oktatási Pályázati Programját (HOPP), amire olyan Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyei középiskolák jelentkezhettek, amelyek kiemelt hangsúlyt fektetnek a gazdasági, technológiai vagy társadalmi innovációs törekvések saját tevékenységükbe való átültetésére. Az egyenként 2-2 millió forinttal támogatott, öt darab oktatási intézmény között találjuk a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumát is, ahol a támogatást az informatikai ágazat fejlesztésére fordították.

2018. december 11. 15:53

Székesfehérvár az okosvárossá válás küszöbén

A Vodafone Magyarországgal kötött megállapodásnak köszönhetően Fejér megye székhelye lehetővé tette a városlakók számára az okos parkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Székesfehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon a lakosok a mobiljuk segítségével. A legmodernebb technológiákat bemutató sajtótájékoztatón a résztvevők láthatták a századik NB-IoT megoldással működő parkolószenzor telepítését is.

2018. december 11. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Okos karácsonyi ajándékok

Munkába állt VANDA, az első virtuális üzleti asszisztens Magyarországon

2018. december 11. 18:55

Huszonkét 5G távközlési hálózat kiépítésére szerződött eddig a Huawei

2018. november 23. 11:02

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12
cloudappsportal.com