Morgan Stanley Ideas – gondolatok, melyek meghatározzák a jelent és átformálják a jövőt

forrás: Prím Online, 2018. november 17. 08:53

„Fenntarthatóság és fintech lehetnek a globális pénzvilág jövőjének kulcsszavai, amely jelentősen megváltozott az elmúlt 10 évben. A digitalizáció új távlatokat nyitott a klasszikus banki területeken. A szolgáltatások is aszerint fejlődtek, hogy megfeleljenek a globális piacokon lezajlott változásoknak” - mondta el Hajdu-Németh László, a Morgan Stanley budapesti irodájának operatív igazgatója. 

„A fintech szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő területté vált, miközben lényegesen nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és olyan új területek is, mint például a zöldkötvények. A változás pedig nagyon gyorsan történik, az innováció igénye ma nagyobb, mint bármikor eddig” – mondta el Hajdu-Németh László. A Morgan Stanley büszkén támogatta idén először a TEDxDanubia budapesti rendezvényét, elősegítve az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméjét. A Morgan Stanley számára is létfontosságú, hogy egyedi perspektívákat nyújtson arról, hogy milyen változások formálják a jelent és a jövőt, és az ügyfelek kezelésében is ezt tartja szem előtt. 

 

A november 13-ai konferencia alapvetése a „Mi lenne, ha?” kérdés volt. Ezt az egyszerű kérdést járták körbe a TEDxDanubián a legkülönbözőbb területekről érkező szakemberek. „A körülöttünk zajló változások megértése és az alkalmazkodás olyan alapvető innovációs erőt rejt, amely meghatározza, hogy egy vállalat képes-e élen maradni vagy lemarad a globális versenyben. Budapest a Morgan Stanley meghatározó technológiai és elemző központjaként fontos szerepet játszik abban, hogy a globális vállalat innovációban is az elsők között legyen” – összegezte a szakember.

 

Fintech: megváltozott a pénzügyi informatika szerepköre

Támogató szerepkörből az IT számos pénzügyi területen ma már vezetővé, a döntéseket meghatározó tényezővé lépett elő. Változott az IT biztonság megközelítése is: 10 évvel ezelőtt elsősorban a hacker- és egyéb külső támadások elleni védelmet értették IT biztonság alatt, ami természetesen ma is rendkívül fontos, különösen hogy ezek a támadások egyre kifinomultabbakká válnak, és újabb és újabb kihívásokat állítanak az IT biztonsági szakemberek elé. Mindemellett azonban jelentősen nőtt a fenntartható pénzügyi működés biztosításához szükséges informatikai feladatok mennyisége és fontosabbá váltak olyan területek is, mint például a belső hozzáférések szigorúbb és követhetőbb kontrollja, azaz a „privileged access management”. 

 

Határtalan mobilitás: új igények, új kockázatok

Ma már egy néhány ezer forintos okoseszközről, lényegében bárhonnan és bármikor elérhetőek olyan szolgáltatások, amelyeket korábban több százezer forintos informatikai berendezések tettek csak lehetővé. Az ügyfelek körében az egyre nagyobb számban megjelenő okoseszközök korábban ismeretlen informatikai igényeket és kihívásokat hoztak magukkal, amelyekre új megoldásokat kell adni, olyan új munkakörökben, amelyek nem is léteztek 10 ével ezelőtt. 

 

A belső munkában pedig például a banki rendszerekhez biztosított távoli, mobil hozzáférés, az otthoni munkavégzés terjedése hoztak eddig nem ismert IT biztonsági kihívásokat.

 

Fenntarthatóság - Zöld kötvények, zöld portfóliók

A „zöld” és fenntartható befektetési lehetőségek egyre erősödő területek. Tíz évvel azután, hogy a Világbank kibocsátotta az első „zöld” kötvényt - azaz olyan kötvényt, amely fenntartható, klímabarát projekteket finanszíroz -, ezen öko-barát befektetési termékek piaca nemrégiben exponenciálisan növekedett. A 2017-ben kibocsátott zöld kötvények értéke a Moody’s és a Climate Bond Initiative szerint elérte a 161 milliárd dollárt, ami 74%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. Ugyanezen forrás szerint az idei évben ez a szám várhatóan 250 milliárd dollárra emelkedhet. A Morgan Stanley 2013-ban bevezette a fenntartható befektetések intézményét, amely segítségével kimondottan „zöld”- üzleti területekre fókuszáló befektetési szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.* 

 

Fenntartható befektetési stratégia: még nagyobb hangsúly a kockázatelemzésen

Ma lényegesen több a fenntartható befektetési stratégiákkal, biztonsággal kapcsolatos elemzés, mint 10-15 évvel ezelőtt és a felügyelő szervekkel való együttműködés is még szorosabbá vált. Amellett, hogy ez egyrészről megfelelő számú kockázatelemző és matematikai modellező szakember bevonását igényli, egyben izgalmas informatikai, fintech kihívásokat is támaszt. 

 

Morgan Stanley Ideas

A TEDx terjesztésre érdemes ötletekkel kapcsolatos küldetése egybevág a Morgan Stanley értékeivel. Éppen ezért jött létre a ‘Morgan Stanley Ideas’ nevű weboldal (http://www.morganstanley.com/ideas), ahol a vállalat jelenünket és jövőnket meghatározó folyamatokkal kapcsolatos értelmezésekbe nyerhetünk betekintést, többek között a technológia, a fenntarthatóság, a globális gazdaság és piacok témáját érintő elemzések által.

 

______________

* http://www.morganstanley.com/ideas/green-corporate-bonds;

  http://www.morganstanley.com/articles/building-green-portfolio

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05