Ipar 4.0 már az iskolában is

forrás: Prím Online, 2018. december 1. 10:58

Az Ipar 4.0 már nem a jövő kérdése többé, minden társadalomnak haladnia kell a korral, és szembenéznie a kihívásaival. Az ipari folyamatok megértetéséhez következetes és módszeres oktatásra és képzésre van szükség. 

Ezentúl nem csak azt kell megtanulnunk, hogy hogyan működnek a minket körülvevő berendezések, hanem azt is, hogy ezt az információt hogyan tudjuk továbbadni a következő generációknak. A robotika jelenleg olyan helyzetben van, hogy a fizikát és a műszaki tudományokat szórakoztató, tanulható, és szemléletes módon képes bemutatni.

 

Magyarországon a duális képzések indítása jelentős részét teszi ki a legtöbb egyetem által kitűzött fejlesztési lehetőségeknek. A hallgatókat érdeklik a munkaerőpiacon is használható, gyakorlatorientált képzések; minél specifikusabb a szakirány, annál nagyobb szakértelmet igénylő állások nyílhatnak meg a fiatalok előtt miután elhagyják az egyetemet.

 

 

A tanulók érdeklődésének felkeltése nem csak a felső-, hanem a középiskolai oktatásban is kulcsfontosságú. Számos tudományos központ és tudományos alapú, szórakoztató program fókuszál a játékalapú tanulásra: érdekes ötletekkel és interaktív játékokkal a gyerekek más megközelítésből kerülhetnek közelebbi kapcsolatba az addig unalmasnak, vagy nehezen érthetőnek ítélt területekkel.

Egy jó példa erre a Future Park, amely egy olyan interaktív kiállítás, ami tudományos játszótér is egyben: a kreatív készségek és a logika fejlesztése áll a központban, egy lenyűgözően látványos modern környezetben. Egy másik példa lehet a Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos kiállítása gyermekek számára, amely egész napos programokat kínál több mint 250 játékkal és különböző fizikai jelenségeket bemutató eszközökkel.

 

A CEE régió tanulói felfedezhetik mire képes a robotika az iQLANDIA-ban

A közép- és kelet-európai régió más országaiban is találunk jó példákat arra, ahogyan a technológia és a fiatal generáció találkozik. Az iQLANDIA tudományos központ már tíz éve sikeresen népszerűsíti a tudományokat gyerekek körében a csehországi Liberecben. A szakértők most a Universal Robots-hoz fordultak egy interaktív robot kiállításuk kapcsán. A kiállítás során a tanulók első kézből tapasztalhatják meg milyen egyszerű is egy UR robotot programozni, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne úgy tekintsenek a robotokra, mint veszélyes és bonyolult gépekre.

 

 

Az iQLANDIA tudományos központ szakértői és előadói egy mai, kortárs robotot szerettek volna kiállítani, amivel megmutathatják a vendégeknek mekkora fejlődésen ment keresztül a robottechnológia az elmúlt évek során. A robot kiállítás így szemléltetni tudja, hogy mennyire felhasználóbarátokká, könnyen használhatóakká és biztonságosakká váltak az elmúlt években robotok. A tudományos központot Csehország minden részéről érkező általános és középiskolás tanulók látogatják rendszeresen.

 

Az iQLANDIA a Robot Run nevű interaktív játékot választotta a kiállítására. Az UR5 robot köré épített játék során a játékosoknak egy labirintus-szerű szerkezeten kell végigirányítaniuk a robotot. A játék kiemeli és dramatizálja a robotkar pontosságát, a könnyű programozhatóságát és a vele elvégeztethető feladatok széles körét.

 

Az alkalmazás egy UR5 Universal Robots robotkaron alapul. A robotkar biztonságos és rugalmas működést biztosít, melyhez nincs szükség biztonsági kerítéshez, és mivel 360 fokos fordulatra is képes, tökéletesen kielégíti a játék által felállított igényeket. A kiállítás rendkívül népszerűnek bizonyult, sikeresen nyűgözte le az évi 50 ezer fiatal látogatóval rendelkező központ vendégeit.

 

A magyarországi egyetemek is felismerték a robotika bevezetésének fontosságát a műszaki és mérnöki karokon, hiszen a piacnak szakképzett profikra van szüksége, amit a Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai is alátámasztanak: 2017-ben a szállított ipari robotok száma 244%-al emelkedett Magyarországon, ami így már 2470 telepített egységet számlál. A növekedés mozgatórugója az autóipar volt, amely 203-ról 1752 egységre növelte a robot alkalmazások számát 2016 és 2017 között, és az összes telepített egység 71%-ért felel. A robotok összesített eladási száma 2017 végére kb. 8500 egységet ért el. Jelenleg a becslések szerint 7700 robot dolgozik Magyarországon, ami 42%-al több, mint 2016-ban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Százféle innováció, egy közös szikra

Az áttörő újítások mindig egy korszakalkotó ötlettel kezdődnek. Ahhoz azonban, hogy egy jó elképzelés megszülethessen, és abból sikeres fejlesztés legyen, szükség van a megfelelő és támogató háttérre. Sokszor bele sem gondolunk abba, mi minden járul hozzá egy-egy különleges újításhoz a színfalak mögött. A SUSE számos különféle területen nyújt technológiai támogatást a digitális úttörőknek, az okos városok működtetésétől kezdve a Hold meghódításán és a biztonságos közlekedésen át a rák eddig ismeretlen gyógymódjainak kutatásáig.

2019. december 8. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás