Óvja meg idejét és pénzét az adatrobbanástól!

forrás: Prím Online, 2018. december 18. 13:55

Egyre nagyobb költségeket emészt fel a vállalatoknál a szüntelenül növekvő adatmennyiség tárolása. Az IT-szakemberek oldaláról pedig a bővülő tárolási rendszerek kezelése egyre több figyelmet és időt követel. A SUSE szakértői szerint a szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek segíthetik a szervezeteket abban, hogy minden téren megfelelően tudják kezelni az adatdömping hatásait.

Napjainkban egyre több adat keletkezik a vállalatoknál különféle felületeken, amit mind tárolni kell. A kommunikáció digitális platformokon zajlik a kollégákkal és ügyfelekkel, és célszerű, ha ennek részletei később is visszakereshetők. Egyes fájlokat és dokumentumokat bizonyos megfelelőségi előírások miatt kell megőrizni meghatározott ideig. Az IoT- és mobil eszközök is nagy mennyiségű adatot termelnek, illetve minden iparágban vannak olyan nagyobb méretű fájlok, amelyeket a szervezetek hosszabb távon megtartanak. Az egészségügyben például a különféle orvosdianosztikai eszközökkel készített leleteket kell tárolni, az irodaházakban, telephelyeken és raktárakban a biztonsági kamerák felvételeit mentik el, máshol pedig egyéb film- és videóarchívumot őriznek.

 

A vállalatok ugyan ritkán használják ezeket a fájlokat, mégis meg kell őrizniük őket. A tárolásuk pedig egyre nagyobb nehézségeket okoz azoknál a szervezeteknél, amelyek nem változtatnak a bevett gyakorlataikon. Régebben egyszerűen új tárolókat vásároltak, ha nem volt elég a tárhely, ám a nagy volumenű, vállalati felhasználásra szánt megoldások rendkívül költségesek. A napjainkban zajló, óriási adatrobbanás mellett nem fenntartható, ha pusztán a folyamatos bővítéssel próbálják orvosolni a problémát. Ráadásul a tárolási rendszerek kezelése is egyre több időt követel az informatikai szakemberekről. A SUSE tapasztalatai szerint a szoftveresen vezérelt tárolás kínál megfelelő megoldást a kihívások leküzdésére.

 

Kevesebb pénz…

A szoftveralapú tárolási rendszer elkülöníti a tároláskezelést és a tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől. Így a tárolók egyszerűen bővíthetők vagy cserélhetők anélkül, hogy ez megzavarná az alkalmazások működését. A szoftveresen vezérelt tárolási megoldások ráadásul képesek integráltan kezelni a már korábban használt, illetve az infrastruktúrába újonnan beillesztett hardveren tárolt adatokat is. Így az ügyfeleknek nem kell a már meglévő megoldásaikhoz igazítani a beszerzést, nem függnek korábbi szállítóiktól, hanem rugalmasan válogathatnak az általánosan elérhető szerverek közül. Egy német kórház például a korábbiakhoz képest körülbelül 70-80 százalékkal alacsonyabb kiadás mellett tudta bővíteni tárolókapacitását, miután bevezette a SUSE szoftveresen vezérelt tárolási rendszerét, a SUSE Enterprise Storage megoldást. Azóta költséghatékony módon tudják tárolni a páciensek adatait és különféle leleteit. 

 

 

Az egyes gyártók szoftveresen vezérelt tárolási megoldásai is eltérőek azonban, funkcionalitásban és árban egyaránt. Ezért a vállalatoknak érdemes megfontolniuk, melyiket választják. A SUSE Enterprise Storage például abban is különleges, hogy az árazás nem gigabájt-alapon, hanem fürtönként történik. Így a vállalatok csak azért fizetnek, ami felett valóban irányítással rendelkeznek (azaz az infrastruktúrájuk), és nem azért, ami kiesik a felügyeletük alól (azaz minden egyes fájlért, amelyet a felhasználóik eltárolnak).

 

Az IT Brand Pulse elemzése szerint a SUSE Enterprise Storage 30 százalékkal alacsonyabb beszerzési költségekkel jár, mint egy középkategóriás diszktömb, és 50 százalékkal olcsóbb, mint egy SAN. Fejlett képességei révén optimalizálja a tárolást, ezáltal nem csupán a beszerzési, de a működtetési költségeket is mérsékeli, és egyúttal a felügyelethez szükséges időt is csökkenti.

 

…több szabadidő

A SUSE Enterprise Storage önkezelő szolgáltatásai révén folyamatosan figyeli az adathasználatot, és kiegyensúlyozza az adatok elhelyezését, így optimalizálja a rendszer teljesítményét. Önjavító képességei révén pedig hardverhibák esetén is képes gondoskodni a redundáns működésről. Mindezeknek köszönhetően kevesebb adminisztrációt igényel a rendszer még akkor is, ha több petabájtnyi adatot kezelnek.

 

A SUSE ráadásul vállalati szintű támogatást biztosít a megoldás mellé, ezáltal mind a bevezetés, mind a működtetés során minimális időbe telik a felmerülő kérdések megválaszolása. A krakkói Jagelló Egyetem fizikai intézeténél például egyetlen nap alatt vezették be a rendszert a SUSE támogatása mellett, és egyúttal 20 terabájtnyival bővítették a tárolókapacitást. Ennek köszönhetően az intézet kutatócsoportjai megfelelő mennyiségű hellyel rendelkeznek a kísérletekből és szimulációkból származó adatok tárolásához, és a későbbiekben sem kell aggódniuk, hiszen szükség esetén az IT-szakemberek költséghatékony módon tudják majd bővíteni a tárolórendszert.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SUSE OpenStack Cloud 9: Rocky a ringben

Már elérhető a SUSECON konferencián április elején bemutatott SUSE OpenStack Cloud 9, amely az OpenStack Rocky kiadására épül. A SUSE nagyvállalati felhasználásra szánt felhőplatformjának legfrissebb verziója egyesíti magában a HPE és a SUSE felhőtechnológiáinak előnyeit, valamint leegyszerűsíti a telepítés utáni felhőműveleteket és a bare metal szerverek konfigurálását az egyes szolgáltatásoknak vagy felhasználási területnek megfelelően.

2019. május 22. 18:05

Egyszerű és biztonságos fizetési mód a FlixBus magyar utasainak

A FlixBus folytatja innovatív útját: a nemzetközi távolsági buszszolgáltató elérhetővé tette felhasználóinak az Apple Pay fizetési lehetőséget. A jegyvásárlás gyorsabbá és kényelmesebbé válik az egyszerű, biztonságos és titkosított mobilfizetési móddal.

2019. május 22. 16:27

Digitalizál a Kométa

Informatikai fejlesztéssel modernizál a Kométa, hazánk egyik legnagyobb sertésfeldolgozója és húskészítmény gyártója. A digitalizációs projekt az évente több mint 50 000 tonna hús feldolgozásához kapcsolódó folyamatokat teszi hatékonyabbá. 

2019. május 22. 15:01

A vitorlások fele nem ért célba az év egyik legnehezebb Balatoni versenyén

A Balaton egyik leginkább embert próbáló versenye, a Kétszemélyes Balatonkerülő mára Magyarország legkiválóbb vitorlázóinak összecsapásává vált. A hétvégi futamot Varga Lajos és Lillik Ákos nyerte egy perc híján 21 órás összidővel.

2019. május 22. 09:59

A L’Oréal a Viva Tech-en mutatta be a jövő szépségét

A párizsi technológiai világkonferencián mutatta be a L’Oréal a „Határtalan szépség”-et, a Csoport legújabb hangvezérelt, mesterséges intelligenciával (AI) és kiterjesztett valósággal (AR) működő technológiai fejlesztéseit, melyek a szépség és fogyasztói élmény jövőjét szemléltetik. 

2019. május 22. 08:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04
online sportfogadás