Cisco: Mi várható 2019-ben az információtechnológia világában?

forrás: Prím Online, 2018. december 21. 17:54

2018-ban, a korábbi előrejelzéseknek megfelelően, a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy hogyan tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek a trendek jövőre is érvényesek lesznek.

Az előttünk álló 2019-es évet egyszerre jellemzi majd az „evolúció”, azaz a már létező trendek bővülése és fejlődése, és az az igény, hogy a digitalizációt és az új technológiákat minden eddiginél gyorsabban adaptáljuk az üzleti folyamatokba.

 

Az előző évekhez hasonlóan, a rendelkezésünkre álló tanulmányok és információk alapján idén is közreadjuk technológiai előrejelzésünket.

 

1. Hétköznapivá válik az AI és az ML

Az elmúlt években gyorsan fejlődött a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML). Ezt leginkább az ML-kész adatkészletek könnyebb elérhetősége, a számítási teljesítmény növekedése, valamint az alkalmazott matematika fejlődése tette lehetővé.

 

Az önvezető autók és a humanoid robotok megragadták a közvélemény fantáziáját, miközben az üzleti szereplők igyekeznek felmérni, hogy mi szükséges az AI-ML hatékony bevezetéséhez.

 

Ahhoz, hogy a vállalatok alkalmazni tudják az AI és ML megoldásokat, fontos a megfelelő digitális háttér: az adatgyűjtési és az adatmegőrzési folyamatoknak készen kell állniuk, illetve megfelelő számítási kapacitásra van szükség, ami képes vizualizált információkat előállítani. 2019-ben az AI és az ML az önálló döntések meghozatala helyett még inkább csak támogatást nyújt a felhasználóknak. Az adatközpontú fedezeti alapok például már ma is nagyban támaszkodnak az AI-ra az új kereskedési modellek kialakításában. A munkaerőhiány miatt a HR részlegek szintén a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy megtalálják és megtartsák a legalkalmasabb munkatársakat.

 

A Cisco elsősorban valós, gyakorlati problémák megoldására használja az AI-t és az ML-t. Például hatalmas mennyiségű hálózati adatot elemzünk, kiberbiztonsági fenyegetéseket azonosítunk, vagy zökkenőmentes munkafolyamatokat biztosítunk. A Cisco DNA Analytics képes kinyerni a felhasználók anonim adataiból a hálózati telemetria információkat, azonosítja a mintákat és segít az üzemeltetőknek, hogy átfogó képet kapjanak a hálózatuk működéséről. Így csökkenthetők a hálózati üzemeltetés költségei és növelhető a biztonság. 

 

A Cisco titkosított forgalomelemzés (Encrypted Traffic Analytics - ETA) megoldása a gépi tanulást használja a rosszindulatú titkosított programok megtalálására a hálózati forgalomban, anélkül, hogy visszafejtené azokat. A Cisco WebEx Assistant pedig képes megérteni az egyszerűbb szóbeli utasításokat. 

 

2. Az internet olyan mértékben növekszik, amit el sem tudtunk eddig képzelni

A Cisco Visual Networking Index (VNI) jelentése szerint 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen.

 

Az adatforgalom folyamatosan növekszik: a globális IP alapú adatforgalom 2017 és 2022 között várhatóan háromszorosára bővül, 26%-os éves növekedési ütemet produkálva.

 

2022-re a globális népesség 60 százaléka lesz internethasználó. Közben maga az internet is jelentősen átalakul a testen viselhető eszközök, az okosotthonok és az önvezető autók révén. Az IoT szenzorok kiterjedt hálózata kevésbé látványos, de jelentős hatása van az iparban, a mezőgazdaságban, a logisztikában, vagy az intelligens városi parkolórendszerekben. 2022-re több mint 28 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, és ennek több mint 50%-a gép-gép (M2M) kapcsolat lesz.

 

Az emberi és M2M kapcsolatok a szélessávú, a Wi-Fi és a mobil adatforgalom gyorsulását eredményezik: az átlagos vezetékes szélessávú és Wi-Fi kapcsolat sebessége 2022-re kétszeresére nő, míg a mobilkapcsolatok sebessége több mint háromszorosa lesz a 2017-es értéknek.

 

datafloq.com

 

3. Az ultra-HD felbontás, az élő videók és a virtuális valóság (VR) terjedése jelentős sávszélesség-igényt generál majd

2022-re a videóforgalom az összes IP alapú adatforgalom 82 %-át teszi majd ki. Ezen belül az élő videók adatforgalma 2017 és 2022 között 15-szörösére növekszik, és a teljes internetes videóforgalom 17% -át teszi majd ki, miközben fokozatosan felváltja a hagyományos műsorok nézésével töltött időt.

 

A virtuális és kiterjesztett valósághoz kapcsolódó adatforgalom is jelentősen emelkedhet, hiszen egyre több fogyasztó és vállalkozás használja ezeket a technológiákat. Az új hardverek és a növekvő tartalomfogyasztás miatt a VR és az AR népszerűsége várhatóan továbbra is növekedni fog. A virtuális és kiterjesztett valóság generálta adatforgalom a következő öt évben 12-szeresére nő. A VR alapú üzleti megoldások területén – a bemutatóktól a virtuális tesztvezetéseken át, a termékek és az ingatlanok értékeléséig – egyre több alkalmazás jelenik majd meg. 

 

4. A mobilkapcsolatok száma tovább növekszik, indul az 5G 

A mobil adatforgalom 2019-ben is tovább növekszik. Az 5G-re való áttérés még korai szakaszban van, így a legelterjedtebb protokoll továbbra is a 3G és a 4G marad.

 

A Cisco VNI jelentése szerint 2022-re a globális internetes adatforgalom 22 százalékát a mobilhálózatok generálják (2017-ben ez 12 százalék volt). A mobileszközök és kapcsolatok mintegy 3%-a lesz 5G képes, amely a globális mobil adatforgalom közel 12%-át generálja majd.

 

Ahogy várható volt, a mobilszolgáltatók a világ minden táján elkezdték bemutatni 5G hálózatukat. Számos iparági szakértő úgy véli, hogy az 5G átfogó bevezetésére 2020-tól kerülhet sor. Addig még sokat tisztul a kép, például a mobil spektrumok, a szabványok, üzleti tervek és az egyéb működési problémák vonatkozásában. 

 

5. A blockchain menetelése folytatódik, új, az üzleti szférán túlmutató innovációk várhatók

A blockchain technológia egyre elterjedtebb lesz az olyan területeken, mint az ellátási lánc kezelése, a hálózatok, a digitális azonosítás és a devizakereskedelem. Valószínű, hogy 2019 végére minden nagyobb felhőalapú szolgáltató használni fogja a blockchain-t, amely az elkövetkező években a legtöbb AI és IoT szolgáltatás alapvető részévé válik.

 

A blockchain technológiának egyre nagyobb szerepe lesz az üzleti szférán túl is. Segítségével ellenőrizhetővé válik például a termékekben felhasznált ásványok eredete, de hasznos lehet a gyermekkereskedelem elleni küzdelemben és a microgrid alapú energiakereskedelemben is.

 

Úgy gondoljuk, hogy a Trusted IoT Alliance, a Hyperledger és a Blockchain Research Institute, valamint más hasonló szervezetekkel meglévő partneri kapcsolatok nagyban elősegítik a technológiában rejlő lehetőségek felfedezését. Arra számítunk, hogy az elkövetkező években az ilyen partnerségek egyre nagyobb szerepet játszanak majd az innovatív felhasználási területek megismerésében.

 

6. A vállalkozásoknak újra kell gondolniuk hálózataikat

Az 5G, a virtuális valóság, az IoT vagy az AI-ML technológiák egy olyan digitális gerincre épülnek, amely számos nyilvános és magánhálózatból áll. 2020-ra óránként egymillió eszköz csatlakozik majd az internetre. A ma használt hálózatok többségét ugyanakkor nem a jövő hálózati igényeire tervezték. A rengeteg eszköz, a sávszélesség iránti igények és a támadási felületek növekedése azt is jelenti, hogy a hálózatok manuális üzemeltetése fenntarthatatlanná válik.

 

A korábban különállóan kiépített, majd egymással összekapcsolt hálózatokat egyesíteni kell egy multi-domain architektúrában, amely automatizált, képes előre jelezni a működési problémákat, megállítani a kibertámadásokat, miközben folyamatosan tanul és fejlődik.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05