Lendületesen terjeszkedik az USA-ban a legnagyobb magyar big data cég

forrás: Prím Online, 2019. január 10. 17:53

Tavaly júliusban nyitotta meg washingtoni irodáját a budapesti székhelyű Starschema Kft., amely tengerentúli jelenlétének köszönhetően tovább növelte főként Fortune 500-as vállalatokból álló ügyfélkörét. Az üzleti intelligencia és big data szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás az észak-amerikai terjeszkedés részeként egy San Francisco-i techcéget is felvásárolt 2018 őszén. Az amerikai befektetések várhatóan már 2019-ben jelentős bevételt hoznak a Starschema számára.

30 százalék feletti árbevétel emelkedést ért el 2018-ban a nagy mennyiségű adatok (big data) kezelésével és elemzésével foglalkozó Starschema Kft., amely ezzel átlépte a 3 milliárd forintos éves bevételi határt. A siker egyik kulcsa, hogy a magyar cég a szektort sújtó szakemberhiány ellenére is jelentős mértékben, az év eleji 180-ról 210-re tudta növelni foglalkoztatottainak számát.

 

A további fejlődés megalapozása érdekében tavaly februárban a PortfoLion Regionális Magántőke Alap 5 millió dolláros befektetést biztosított a Starschema részére. A magyar vállalkozás a tőkeinjekciót elsősorban üzleti tevékenységének szélesítésére és nemzetközi terjeszkedésre, ezen belül is főként észak-amerikai jelenlétének erősítésére használta fel: ebből a forrásból finanszírozta washingtoni irodájának megnyitását és egy San Francisco-i üzleti intelligencia tanácsadócég felvásárlását. Az erőfeszítések eredményeként a Starschema nagyrészt Fortune 500-as nagyvállalatokból álló ügyféllistája 2018 második felében több új névvel is bővült. Ezek közé tartozik többek között a 2018-ban közel 42 milliárd dollár árbevételt produkáló óriás, a Honeywell, vagy a 35 milliárd dollár felett teljesítő gépipari konszern, az ABB.

 

A nemzetközi tervek megvalósítása mellett a cég a hazai pozícióinak megerősítésére is nagy energiákat fordított tavaly. Ennek hozadéka, hogy a neves magyar nagyvállalati ügyfelektől érkező megrendeléseknek köszönhetően 2017-hez képest sikerült megdupláznia országhatárokon belülről származó bevételét.

 

A hazai és a tengerentúli ügyféligények kielégítéséhez szükséges szakértői csapat fejlesztését a Starschema továbbra is prioritásként kezeli. „Mérföldkőnek számít, hogy decemberben Szegeden megnyitottuk első vidéki irodánkat. Itt a tervek szerint 2019 végén már egy 50 fős szakértői gárda fog működni, amelynek tagjai alapvetően szoftverfejlesztéssel és big data rendszerek üzemeltetésével foglalkoznak majd. Emellett a birtokunkban lévő szaktudásra alapozva 2018-ban több olyan jelentős kutatás-fejlesztési projektet is elindítottunk, amelyek várhatóan a következő 3-5 évben járulnak hozzá a cég növekedési ütemének gyorsításához” – nyilatkozta Csillag Péter, a Starschema társalapítója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05