Hogyan netezzünk biztonságosan?!

forrás: Prím Online, 2019. március 7. 12:31

Az internet a modern kor egyik legizgalmasabb vívmánya, hiszen használata révén milliók élete fejlődik. Bármit is kell keresnünk, legyen szó speciális orvosokról vagy a legközelebbi kávéboltról, megfelelő internet hozzáférés képes arra, hogy egy olyan úton vezessen, ami az egész jövőnket meghatározhatja.

Azonban amíg az internetnek számos előnye van, az árnyoldalakról is érdemes szót ejteni.

 

Míg az emberek egy része képezi magát, hogy online létre tudjon hozni olyan dolgokat, amelyek szórakoztatják az embereket, oktatják őket vagy éppen segítenek nekik, addig számos olyan is akad, aki az ideje jelentős részét arra fordítja, hogy megtanulja, hogyan manipulálhatja a digitális világot a saját bűnös vágyainak kielégítésére.

 

A kiberbűncselekmények számának növekedése életre hívta azt is, hogy az emberek védelmet keresnek. A VPN-ek tudnak ebben segíteni. Erre a NordVPN egy jó megoldás, azonban számos más módja is van annak, hogy az internetes védelmünket magasabb szintre emeljük.

 


Miért fontos az online védelem?

 

Aki még nem volt kiberbűnözés áldozata, annak nehéz elképzelnie azt, mennyire veszélyes és ijesztő ez valójában.

 

A kiberbűnözők nem csupán vírusokkal szórják tele a számítógépet, vagy adware-eket telepítenek rájuk: bár tény, hogy ezek a dolgok valóban megtörténnek. Ezek az emberek valójában mindenünkhöz képesek hozzáférni. Ellophatják a banki adatainkat és személyazonosságunkat, kiszivárogtathatják a privát adatainkat, megzsarolhatnak, de akár az egyenlegünket is képesek leszívni, hogy a többi lehetséges opciót ne is említsük.

 

Ha valaki egy kiberbűncselekmény áldozatává vált, nagyon fáradságos munka ezt felderíteni, visszaszerezni az adatokat. Nincsen garancia arra, hogy ezeket vissza lehet állítani, vagy arra, hogy a pénzünket visszakapjuk. Akár évekbe is telhet, mire az ember egy ilyen kibertámadásból „felgyógyul".

 

Azonban nem kell idáig eljutnunk, meg is előzhetjük, hogy hasonló helyzetbe kerüljünk, méghozzá az internetes biztonságunk fejlesztésével. Ennek bztosítása pedig nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, íme néhány hasznos tanács, hogyan is tehetjük ezt meg.



Tippek a biztonságos netezéshez



1. Használj tűzfalat

A tűzfal használatával megakadályozhatjuk a rendszerünkhöz való hozzáférést. Az alap biztonsági beállításoknál engedélyezhetjük ezt a funkciót.



2. Erős jelszavakat alkalmazz

Még egy egyszerű változás, amely nagy különbséget jelent majd. A nem egyszerű, nehezen kitalálható jelszavak révén az online üzletek bonyolítása biztonságossá válik, legyen szó bankolásról, számlabefizetésről vagy levelezésről.



3. Telepíts fel egy antivírus szoftvert

A vírusirtó szoftver használata a legegyszerűbb módja, hogy megvédjük gépünket a veszélyes weboldalaktól vagy linkektől, illetve attól, hogy bármi engedély nélkül rátelepülhessen a gépünkre.



4. A gyanús e-mailek elkerülése

Ha egy ismeretlen e-mail címről kapsz egy e-mailt, ne kattints a benne szereplő linkekre. Ha valaki olyantól érkezik egy levél, akit ismerünk, de a levél tárgya furcsának tűnik, akkor a szándék is gyanússá válik.


Fontos, hogy óvatosan nyissuk meg a levelet és navigáljunk benne, mert azok a kiberbűnözők, akik a levelet küldik, kellően furfangosak ahhoz, hogy olyan csalást használjanak a rosszindulatú programok telepítéséhez, amely egy adott, általunk ismert céghez vagy emberhez hasonló nevet használ.

 

5. Ne kattints a felugró hirdetésekre

 

Amikor a weben navigálunk, gyakran botlunk felugró ablakokba, hiszen a webhelyek többsége pénzt keres az ilyen típusú hirdetési felületek eladásából. Azonban ezek sok esetben veszélyesek lehetnek, és egy kattintással rosszindulatú programok települhetnek a gépünkre.

 

6. Használj virtuális magánhálózatot

Talán a legegyszerűbb módja annak, hogy az online biztonságunkat megóvjuk, egy virtuális magánhálózat (VPN) létrehozása, amellyel teljesen anonimek maradhatunk. Mindez egyben azt is jelenti, ha egy számítógépes bűncselekménybe botlunk, semmit nem tehetnek velünk. Továbbá jó hír, hogy ennek alkalmazásával a digitális kémek nem tudják tudják megállapítani a valódi személyazonosságunkat és helyünket sem.

 

Az interneten való böngészés sebezhetővé tesz bennünket a rosszindulatú támadásokkal szemben, de nem kell ennek így lennie. A fenti tippek betartásával soha többé nem kell aggódnia az online biztonság miatt.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05