World ATM Congress: több ezren voltak kíváncsiak a HungaroControl fejlesztéseire

forrás: Prím Online, 2019. március 13. 11:38

Mesterséges intelligencia, gesztusvezérlés, távoli toronyirányítás – egyebek mellett ezeket a fejlesztéseit mutatta be a magyar légiforgalmi szolgálat Madridban. Az iparág legjelentősebb nemzetközi rendezvényén, a World ATM Congressen a HungaroControl innovatív tevékenységének szinte teljes palettáját megismerhették a légiközlekedés legfontosabb szereplői. A kétnapos rendezvény ideje alatt több ezren látogatták meg a magyar standot.

Az idei január-februári gépmozgások száma már közel 7 százalékkal haladja meg a 2018-as év eleji adatokat. A HungaroControl légiforgalmi irányítói tavaly több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését segítették, a rekordévet pedig az első kéthavi eredmények alapján újabb követheti. 

 

„A légtér forgalmának gyors és előre pontosan nem látható növekedése folyamatos innovációt igényel a légiforgalmi szolgáltatóktól. A HungaroControl fejlesztései alapvetően a megnövekedett forgalom könnyebb kezelését, a repülésbiztonság javítását szolgálják. De számos megoldás támogatja az irányítóképzést és a szimulációkat is” – hangsúlyozta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója a World ATM Congress világkiállításon. 

 

Beszélt arról is, hogy a cég a fejlesztései és kutatásai során a legmodernebb technológiákat alkalmazza, így többek közt a mesterséges intelligenciát, de alapkutatások zajlanak a gesztusvezérlés területén is. „Utóbbi kapcsán a kollégáink azt kívánják feltérképezni, miként hasznosítható a légiforgalmi irányításban az emberi test mozgásának értelmezésén alapuló kommunikáció” – avatta be a hallgatóságot a vezérigazgató.

 

 

A kiállítás szakmai összejövetelein a cég szakemberei bemutatták az új 3D repülőtér-modellezési eljárást, amely a jövőben épülő irányítótornyok és reptéri épületek tervezésében nyújthat nagy segítséget. Komoly szakmai érdeklődésre tartott számot a HungaroControl MergeStrip elnevezésű, új forgalomszervezési koncepciója és a Ködszűrő nevű megoldás, amely rossz időjárási körülmények között növeli a gépek láthatóságát. De szó esett a mirTWR programról is, amelyre a HungaroControl történetének legnagyobb európai uniós támogatását nyerte el, így összesen 7 milliárd forintból újulhatnak meg a repülőtéri légiforgalmi irányító szolgálat ellátásához szükséges technológiai rendszerek.

 

A World ATM Congressen a HungaroControl menedzsmentje nemzetközi partnereivel is egyeztetett. A társaság képzési megállapodást kötött az izlandi légiforgalmi szolgálattal, amelynek értelmében az ISAVIA légiforgalmi irányítói öt hetet töltenek el a HungaroControl képzési és szimulációs központjában.

 

Az állami vállalat standjánál látogatást tett Győri Enikő madridi nagykövet is, aki elismeréssel szólt a HungaroControl munkájáról. „A magyar légiforgalmi társaság jelenléte e rangos eseményen annak bizonyítéka, hogy a magyar szakértelem megállja a helyét a világban, mi több, innovatív megoldásainkkal számos területen aktív formálói lehetünk ennek az iparágnak” – mondta a nagykövet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05