Két hét múlva Startup Safari

forrás: Prím Online, 2019. április 3. 19:35

Új munka, új befektető, új vevő, új üzleti partner, új élmények… mindezekhez juthat hozzá az, aki ellátogat április 17 és 19. között a mintegy 300 program valamelyikére az idei Startup Safari Budapesten. A hazai ökoszisztémában az egyik legváltozatosabb szakmai támogatói kezdeményezésként tartják számon emiatt a Startup Safarit – hangzott el az IVSZ Smart X konferenciáján.

A tizedik, jubileumi Smart X konferenciához igazítva mutatta be idei terveit a Startup Safari Budapest. Mint a főszervező X Labs képviseletében Kovács Péter alapító ügyvezető elmondta, a magyar fővárosban idén negyedik alkalommal, 100 helyszín részvételével megrendezett eseménysorozat a hasonló szafarik legnagyobbja a világon. Ez egyszerre örömteli, ugyanakkor annak is jele, hogy nagy a hiány azokból a lehetőségekből, ahol kapcsolatot teremthetnek, illetve tapasztalathoz és erőforrásokhoz juthatnak a startupok. Persze a magyar rendezvény népszerűsége köszönhető a vállalkozó szellemű és érdeklődő startupoknak is, valamint azoknak a partneri nagyvállalatoknak – például a Bosch, a KPMG, az SAP, vagy a T-Systems közreműködésének – amelyek többek közt tematikus látogatói utak támogatóiként gondoskodnak az aktuális, változatos és értékes programokról.

 

A Startup Safari beharangozásához kötődően a Smart konferencián kerekasztalbeszélgetést is tartottak a hazai startupok igényeiről, lehetséges támogatásuk módjairól, mind a privát, mind az állami kezdeményezések útján. Kölkedi Krisztián, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal stratégiai tanácsadója szerint a magyar startup ökoszisztéma támogatói oldalán az államnak is helye kell legyen. „Óriási félreértés azt állítani, hogy nincs helye az államnak, és élénk startupszférájuk miatt hivatkozni Izrael, Észtország, vagy az USA példájára, hiszen ezekben az országokban is jelen van az állam akár a megrendelői oldalon, akár a környezeti feltételek biztosításában.”

 

 

Somogyi Zsolt, a magáncégek szabad parkolóhelyeinek alkalmi bérbeadását applikáció útján bonyolító Parkl alapítója is kiemelte, hogy utólag visszatekintve úgy látja, hogy kizárólag saját képességeik mellett a networking útján megszerezhető tapasztalatokra, partnerekre, erőforrásokra is érdemes lett volna támaszkodniuk, még akkor is, ha abban az elkényeztetett helyzetben voltak, hogy financiálisan biztosítva volt belátható időre a működésük.

 

Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója, a kockázati tőkés oldal képviseletében elmondta, hogy változatos szolgáltatásokkal igyekeznek támogatni a startupokat az érvényesülésben, ugyanakkor fontos, hogy alap vállalkozói készségeket akár már középiskolai vagy egyetemi éveik alatt megszerezzenek a későbbi alapítók. Kölkedi Krisztián jelezte, hogy az NKFIH dolgozik egy olyan terven, ami a közép- és felsőoktatási intézményeket hozza helyzetbe, hogy támogatáshoz jussanak, amennyiben helyi ökoszisztémát, vállalkozóbarát környezetet és tudásmegosztási modelleket alakítanak ki a startupok ösztönzésére.

 

A kerekasztalbeszélgetésen résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a startupok sikerének kulcsa leginkább az oktatásban rejlik, hogy az onnan kikerülőket már ne kelljen edukációs programokkal külön felkészíteni a vállalkozói létre. A Startup Safari szervezői ezért is határozták el, hogy idén országszerte több városból mintegy 250 általános és középiskolai diáknak szerveznek ingyenes bejutást a Startup Safari eseményeire. Mindenki más természetesen a hagyományos csatornákon válthat belépőt a több száz programra!

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közeleg a 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Az Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra, március 27-én az Országházban, azon társaságok számára, melyek 2020. február 12-ig beadják jelentkezésüket.

2020. január 25. 13:17

Kelet-Közép-Európa lehet a kulcs az európai autógyártás versenyképességéhez

Kelet-Közép-Európában javíthatnak versenyképességükön a nyugat-európai gépkocsigyártók, amelyek elsősorban a kutatás-fejlesztés (k+f) terén néznek szembe rendkívüli kihívásokkal – derül ki a McKinsey&Company tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából. Olyan technológiák bevezetéséről van szó elsősorban, amilyen az önvezetés, a konnektivitás vagy az elektromos meghajtás. 

2020. január 25. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás