Hírközlési labort adományozott az NMHH a győri egyetemnek

forrás: Prím Online, 2019. május 17. 15:59

A hatóság első hírközlési laborját adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a győri Széchenyi István Egyetemen a távközlés nemzetközi világnapja alkalmából, május 16-án. A világnaphoz kapcsolódva az idei Dr. Magyari Endre-díjat Pados László frekvenciagazdálkodási szakember vehette át a digitális műsorszórás bevezetésében és hazánk nemzetközi képviseletében végzett munkájáért.

Győrbe került az NMHH első hírközlési laborja 

A Széchenyi István Egyetemen átadott hírközlési labor az NMHH egyetemeket támogató programjában egy új szakasz kezdete: az egyetem távközlési kara egy csúcstechnológiás hírközlési laborral lett gazdagabb a hatóság 12,3 millió forintos támogatásának köszönhetően. A műhely kialakításakor fokozottan figyelembe vették a hallgatók igényeit, akiknek többsége az űrtávközlésre, a műholdas technológiákra szavazott. A labor, amely egy 3 méter átmérőjű parabolaantennából, antennafejből, rögzítőből, antennaforgató motorból, adó-vevőből és a hozzá tartozó irodabútorokból áll, lehetővé teszi, hogy a hallgatók szoftverfejlesztéssel szélesítsék annak felhasználási területeit, így számos kísérleti, tanulási, mérési feladatban segítséget nyújthat, és hatékonyan támogatja a diákokat a naprakész szakmai ismeretek megszerzésében. 

 

Karas Monika, az NMHH elnöke az átadáskor elmondta: örül a hallgatók választásának, hiszen a műholdak távközlési használata egyre nagyobb teret kap, a globális űriparban és a magyar űrstratégiában is kiemelt szerepe van a távközlésnek és a navigációnak. Hozzátette: a labor szerves része a hatóság hírközlési tehetséggondozó programjának, amelynek keretében szeptember óta több egyetemmel együttműködve hírközlési ösztöndíjprogramot is indítottak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012 óta országszerte tizenegy egyetemnek adományozott médiaműhelyeket, ahol a médiával foglalkozó egyetemisták a legmodernebb számítógép- és szoftverparkkal végezhették feladataikat, idén pedig a győri hírközlési laborral az infokommunikációval foglalkozó tanszékek támogatását is megkezdték.

 

Földesi Péter, az egyetem rektora köszönőbeszédében hangsúlyozta, az egyetemnek sokat jelent a hatóság támogatása, hiszen a technológia költséges ágazat. A rektor elmondta, az új helyiség a kutatásban és a műszaki fejlesztésben fontos szerepet fog betölteni, és reményei szerint bebizonyíthatják, hogy a technikai fejlődés lehet környezetbarát is, így szolgálva az emberek javát. 

 

Pados László az idei Dr. Magyari Endre-díjazott

A világnap alkalmából Karas Monika, az NMHH elnöke a győri rendezvényen átadta a Dr. Magyari Endre-díjat, amelyben 2015 óta részesülhetnek olyan elhivatott szakemberek, akik a magyar hírközlési szektorban végeznek kiemelkedő, több évtizedes munkát. Az idei díjazott Pados László lett, aki aktív szerepet vállalt a STIR frekvenciagazdálkodási szoftverrendszer kidolgozásában, ő irányította a digitális műsorszórás bevezetésekor a teljes engedélyezési folyamatot, és hatékonyan képviselte hazánk érdekeit a nemzetközi távközlési szervezetekben. 

 

A díjat az 1900 és 1968 között élt Dr. Magyari Endréről, a magyar rádiózás egyik elindítójáról nevezték el, aki elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, és nevéhez kötődik a „híradástechnika” szó meghonosítása is. 2015-ben Bartolits István és Fiala Károly, 2016-ban Győrbíró László és Somogyi András, 2017-ben Bölcskei Imre és Bugyi József lettek gazdagabbak a kitüntetéssel, 2018-ban pedig Madarász Erika és Bánhidi Zoltán részesültek e szakmai elismerésben.

 

NMHH-s előadások az egyetemi szimpóziumon

Az átadó utáni szakmai szimpóziumon két előadás hangzott el az NMHH képviseletében: Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató áttekintette a frekvenciagazdálkodás elmúlt ötven évét, a Posta Rádió Műszaki Igazgatóságon 1969-ben létrejött Frekvenciagazdálkodási Osztálytól a 2010-ben mai formáját elnyert Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságig, valamint Bartolits István technológia-elemző főosztályvezető a küszöbön álló technológiai szingularitást és a jövő infokommunikációs trendjeit foglalta össze. A rendezvényen bemutattak egy kisfilmet is, amelyet az egyetem NMHH-s ösztöndíjasai által készített interjúkból állítottak össze, és amelyben a frekvenciagazdálkodás elmúlt ötven évének meghatározó alakjai beszélnek a szakterület múltjáról és jelenéről.

 

A távközlés nemzetközi világnapját ötven éve, 1969 óta rendezik meg világszerte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) 1865-ös megalakulására emlékezve május 17-én. Magyarország az ITU alapító tagja. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05