A Fujitsu bemutatja, hogyan tágítja tovább a mélytanulás és a mesterséges intelligencia határait

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 13:53

A Fujitsu a mesterséges intelligencia jövőjét járja körül a Frankfurtban június 16. és 20. között megrendezett éves ISC High Performance konferencián. A rendezvényen bemutatandó úttörő technológiák optimalizálják az üzleti folyamatokat, és kiaknázzák az MI-ben rejlő lehetőségeket. A látogatók megismerkedhetnek a Fujitsu DLU (Deep Learning Unit) lapkájával, és tájékozódhatnak a „K” szuperszámítógép utódja, a Fugaku fejlesztésének aktuális állásáról és a rendszer műszaki részleteiről.

A 2019-es ISC-n a Fujitsu a különböző iparágak folyamatainak intelligens automatizálásában egyre fontosabb szerepet játszó MI-technológiát: a mélytanulást állítja a középpontba. A nagy adattömeg feldolgozásához mély és komplex neurális hálózatokat használó mélytanulás lerövidíti az MI betanítási idejét. Ez értékes előnyöket, köztük nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb MI-betanítási költséget kínál, valamint új bevételszerzési és üzleti lehetőségekhez juttatja a vállalatokat.

 

A DLU-lapkával dolgozó, innovatív Fujitsu AI Zinrai mélytanulási rendszer új távlatokat nyit a mélytanulás terén, és olyan megoldások fejlesztését teszi lehetővé, amelyek egy wattra jutó teljesítménye tízszerese a ma elérhető alternatív rendszerekének. A DLU ezt úgy éri el, hogy jelentősen lerövidíti az egyes MI-modellek betanításához és teszteléséhez szükséges időt, így felhasználói gyorsabban hozzájutnak az üzleti folyamatok gyorsítására alkalmas következtetésekhez. 

 

 

A mélytanulás határait tágító innovációk 

A Fujitsu három olyan fontos innovációt alkalmaz, amelyek magasabb szintre emelik a mélytanulási képességeket. A Zinrai mélytanulási rendszer így rövid időn belül, egyszerűen és hatékonyan gyorsítja a mélytanulási folyamatot. A három innováció: a tartományspecifikus gyorsítóval dolgozó DLU lapka, a nagy teljesítményt és pontosságot nyújtó, mélytanulásra kifejlesztett „DL-INT” adaptív számformátum és egy új tartományspecifikus csatlakozási technológia, amely masszívan párhuzamos átvitelt tesz lehetővé a kiterjedt neurális hálózatokban. 

 

A Fugaku szuperszámítógép

Az ISC-n a Fujitsu a „K” szuperszámítógép utódja, a RIKEN és a Fujitsu által közösen megalkotott Fugaku műszaki hátteréről és fejlesztésének állásáról is beszámol. A Fuji-hegy után elnevezett Fugaku csúcsteljesítményt biztosít sokféle társadalmi és tudományos kihívás leggyőzéséhez. A rendszertervezési szakasz lezárultával a Fujitsu és a RIKEN már a gyártási fázisban tartanak. Tervei szerint a Fujitsu ez év végén jelenik meg a globális piacon a Fugaku technológiára épülő új kereskedelmi szuperszámítógéppel. 

 

A Fujitsu Digital Annealer rendszere már ma megoldja a korábban legyőzhetetlennek hitt problémákat 

Az ISC látogatói a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált, áttörő Digital Annealer rendszeréből is inspirációt nyerhetnek. A korábban megoldhatatlannak tűnő kihívások legyőzésére képes Digital Annealer optimalizálja a nagyszabású kombinatorikai feladatokat, például meghatározza a gépkocsikarosszéria gyártása során a robotkar által végzett hegesztési műveletek optimális sorrendjét, kiegyensúlyozott kockázatú pénzügyi portfóliót állít össze nagyértékű likvid eszközökből egy változékony piacon, vagy épp a valós idejű forgalmi viszonyokat figyelembe véve megtervezi a hálózatba kapcsolt járművek optimális útvonalát. 

 

A Fujitsu MI-szoftverét hasznosító integrált megoldások javítják a minőségirányítást, és segítenek megoldani a tervezési kihívásokat 

Az ISC látogatói megnézhetik, hogyan hasznosítja a Fujitsu FAIR (Fujitsu Advanced Image Recognition) rendszere a fejlett képfelismerési képességeket a gyártóvállalatok minőségellenőrzési folyamatainak továbbfejlesztésére az anomáliák észlelése során. Az Intel legújabb skálázható processzoraival dolgozó, HPC architektúrájú Fujitsu PRIMERGY M5 szervereken futó AI Solver gyors felismeréseket biztosít a komoly tervezési problémák megoldásához. A Fujitsu emellett a hibrid környezetekben nyújtott MI-alapú munkafolyamat-irányítást támogató Fujitsu Software Gateway megoldását is bemutatja az érdeklődőknek. A Fujitsu Software Gateway következtetőmotorja (inference engine) helyben telepített és felhőalapú neurális hálózatokon is futtatható. 

 

„A Fujitsu idei ISC-standján felvonultatott innovatív, diszruptív technológiák bepillantást engednek a jövőbe. A legújabb technológiák, például a DLU, a Fujitsu Digital Annealer és új szuperszámítógépünk bemutatása mellett azt is demonstráljuk, hogy segítünk a vállalatoknak már ma elnyerni ügyfeleik bizalmát és olyan nyereséges vállalkozást építeni, amely egyben a társadalom javát is szolgálja. Amint azt a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképében is kifejtjük, napjainkban a vállalatoknak ügyfeleik bizalmának elnyerésére kell összpontosítaniuk. Ezzel összhangban mi magunk is emberközpontú filozófiát követünk – ezt támogatják az ISC-n bemutatott ütőképes technológiák” – nyilatkozta Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régió terméküzletágának műszaki vezérigazgató-helyettese. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Automatizálás együttműködő alkalmazásokkal

Elmondhatjuk, hogy jelenleg a gépkiszolgálást jobbára még mindig emberek végzik, azonban a robotok kezdik forradalmasítani a gyártási folyamatok ezen monoton területét is.

2020. október 28. 19:26

Adatrendszerezés mesterséges intelligenciával

Az információ hatalom, ami minden vállalatnál rendelkezésre áll. De csak az jut versenyelőnyhöz, aki megfelelően tudja értelmezni és hasznosítani az információhalmazt, és ki tudja nyerni belőle a lényeget. A szervezeteknél összegyűlő adatmennyiség viszont olyan óriási, hogy esélytelen emberi munkával nekilátni a feladatnak. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia ezzel szemben képes szövegek, hangok, képek vagy arcok felismerésére és elemzésére, így akár rejtett összefüggésekre is rá tud világítani. Ezért használja a Micro Focus is egyre több megoldásában ezeket a technológiákat.

2020. október 28. 17:48

Hatékony termékkeresés a GLAMI szolgáltatásával

A GLAMI.HU egy évvel ezelőtt indította el vizuális keresési szolgáltatását, amely egy mobillal készített fotó vagy egy netről lementett kép segítségével egyetlen felületen több száz európai webáruház kínálatát teszi kereshetővé. Az egyre népszerűbb funkció nem csak a felhasználói élményben jelent nagy előrelépést, de jelentősen hozzájárul a webáruházak forgalmának növekedéséhez.

2020. október 28. 13:28

A Dell Technologies kibővíti as-a-Service stratégiáját

A felhő alapú informatikai infrastruktúrák területén vezető* Dell Technologies az APEX projekt keretében kibővíti szolgáltatásként kínált ajánlatait. A vállalat így megkönnyíti a hozzáférést on-demand technológiáihoz ügyfelei és partnerei számára a tárolók, szerverek, hálózatok, hiperkonvergens infrastruktúrák, asztali számítógépek és szélesebb körű megoldások esetében.

2020. október 28. 12:10

Elhozhatja a könyvelőirodák megbecsülését a digitalizáció

Decemberben még zacskóban vitték a könyvelőnek a számlákat a vállalkozók, ma online küldi az adatokat az adóhivatal. Évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg egyik hónapról a másikra radikálisan. A most végbemenő digitalizáció évtizedes akkut problémák és sérelmek megoldásának lehetőségét kínálja a könyvelőirodáknak.

2020. október 28. 09:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás