A Fujitsu bemutatja, hogyan tágítja tovább a mélytanulás és a mesterséges intelligencia határait

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 13:53

A Fujitsu a mesterséges intelligencia jövőjét járja körül a Frankfurtban június 16. és 20. között megrendezett éves ISC High Performance konferencián. A rendezvényen bemutatandó úttörő technológiák optimalizálják az üzleti folyamatokat, és kiaknázzák az MI-ben rejlő lehetőségeket. A látogatók megismerkedhetnek a Fujitsu DLU (Deep Learning Unit) lapkájával, és tájékozódhatnak a „K” szuperszámítógép utódja, a Fugaku fejlesztésének aktuális állásáról és a rendszer műszaki részleteiről.

A 2019-es ISC-n a Fujitsu a különböző iparágak folyamatainak intelligens automatizálásában egyre fontosabb szerepet játszó MI-technológiát: a mélytanulást állítja a középpontba. A nagy adattömeg feldolgozásához mély és komplex neurális hálózatokat használó mélytanulás lerövidíti az MI betanítási idejét. Ez értékes előnyöket, köztük nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb MI-betanítási költséget kínál, valamint új bevételszerzési és üzleti lehetőségekhez juttatja a vállalatokat.

 

A DLU-lapkával dolgozó, innovatív Fujitsu AI Zinrai mélytanulási rendszer új távlatokat nyit a mélytanulás terén, és olyan megoldások fejlesztését teszi lehetővé, amelyek egy wattra jutó teljesítménye tízszerese a ma elérhető alternatív rendszerekének. A DLU ezt úgy éri el, hogy jelentősen lerövidíti az egyes MI-modellek betanításához és teszteléséhez szükséges időt, így felhasználói gyorsabban hozzájutnak az üzleti folyamatok gyorsítására alkalmas következtetésekhez. 

 

 

A mélytanulás határait tágító innovációk 

A Fujitsu három olyan fontos innovációt alkalmaz, amelyek magasabb szintre emelik a mélytanulási képességeket. A Zinrai mélytanulási rendszer így rövid időn belül, egyszerűen és hatékonyan gyorsítja a mélytanulási folyamatot. A három innováció: a tartományspecifikus gyorsítóval dolgozó DLU lapka, a nagy teljesítményt és pontosságot nyújtó, mélytanulásra kifejlesztett „DL-INT” adaptív számformátum és egy új tartományspecifikus csatlakozási technológia, amely masszívan párhuzamos átvitelt tesz lehetővé a kiterjedt neurális hálózatokban. 

 

A Fugaku szuperszámítógép

Az ISC-n a Fujitsu a „K” szuperszámítógép utódja, a RIKEN és a Fujitsu által közösen megalkotott Fugaku műszaki hátteréről és fejlesztésének állásáról is beszámol. A Fuji-hegy után elnevezett Fugaku csúcsteljesítményt biztosít sokféle társadalmi és tudományos kihívás leggyőzéséhez. A rendszertervezési szakasz lezárultával a Fujitsu és a RIKEN már a gyártási fázisban tartanak. Tervei szerint a Fujitsu ez év végén jelenik meg a globális piacon a Fugaku technológiára épülő új kereskedelmi szuperszámítógéppel. 

 

A Fujitsu Digital Annealer rendszere már ma megoldja a korábban legyőzhetetlennek hitt problémákat 

Az ISC látogatói a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált, áttörő Digital Annealer rendszeréből is inspirációt nyerhetnek. A korábban megoldhatatlannak tűnő kihívások legyőzésére képes Digital Annealer optimalizálja a nagyszabású kombinatorikai feladatokat, például meghatározza a gépkocsikarosszéria gyártása során a robotkar által végzett hegesztési műveletek optimális sorrendjét, kiegyensúlyozott kockázatú pénzügyi portfóliót állít össze nagyértékű likvid eszközökből egy változékony piacon, vagy épp a valós idejű forgalmi viszonyokat figyelembe véve megtervezi a hálózatba kapcsolt járművek optimális útvonalát. 

 

A Fujitsu MI-szoftverét hasznosító integrált megoldások javítják a minőségirányítást, és segítenek megoldani a tervezési kihívásokat 

Az ISC látogatói megnézhetik, hogyan hasznosítja a Fujitsu FAIR (Fujitsu Advanced Image Recognition) rendszere a fejlett képfelismerési képességeket a gyártóvállalatok minőségellenőrzési folyamatainak továbbfejlesztésére az anomáliák észlelése során. Az Intel legújabb skálázható processzoraival dolgozó, HPC architektúrájú Fujitsu PRIMERGY M5 szervereken futó AI Solver gyors felismeréseket biztosít a komoly tervezési problémák megoldásához. A Fujitsu emellett a hibrid környezetekben nyújtott MI-alapú munkafolyamat-irányítást támogató Fujitsu Software Gateway megoldását is bemutatja az érdeklődőknek. A Fujitsu Software Gateway következtetőmotorja (inference engine) helyben telepített és felhőalapú neurális hálózatokon is futtatható. 

 

„A Fujitsu idei ISC-standján felvonultatott innovatív, diszruptív technológiák bepillantást engednek a jövőbe. A legújabb technológiák, például a DLU, a Fujitsu Digital Annealer és új szuperszámítógépünk bemutatása mellett azt is demonstráljuk, hogy segítünk a vállalatoknak már ma elnyerni ügyfeleik bizalmát és olyan nyereséges vállalkozást építeni, amely egyben a társadalom javát is szolgálja. Amint azt a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképében is kifejtjük, napjainkban a vállalatoknak ügyfeleik bizalmának elnyerésére kell összpontosítaniuk. Ezzel összhangban mi magunk is emberközpontú filozófiát követünk – ezt támogatják az ISC-n bemutatott ütőképes technológiák” – nyilatkozta Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régió terméküzletágának műszaki vezérigazgató-helyettese. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hat új hozzáférési ponttal bővül a Nebula felhőcsalád

A Zyxel bemutatta a Nebula úttörő hálózati megoldás szolgáltatásnak legújabb verzióját. A felfejlesztett funkciókkal és a kompatibilis eszközök egyre több taggal bővülő családjával a hálózati innovátor felhőszolgáltatás továbbra is kimagaslik az egyre szorosabbá váló versenypiaci mezőnyből.

2019. június 26. 14:50

Új operatív szakmai vezető a norvég befektetési csoport élén

Operatív igazgató kijelölésével erősíti befektetéseit, a Nyugat-Balaton régióban aktív norvég befektetési csoport, a Central European Aviation Claster (CEAC). A társulás első - 4,8 milliárd forintos - projektje egy nemzetközi pilóta iskola felállítása, a Hévíz-Balaton Airport területén.

2019. június 26. 12:05

Nem elég a technológiai beruházás, 7 dolog szükséges még az üzleti sikerességhez a jövőben

Az Oracle és a WHU – Otto Beisheim School of Management új közös kutatása szerint az üzleti hatékonyság kétharmaddal növelhető a megfelelő technológiák alkalmazásával és a tanulmányban feltárt 7 fő faktor figyelembevétele mellett. 

2019. június 26. 09:58

Évről évre növekszik az átstartolások száma a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren

Idén, a mai napig kereken száz, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező gép szakította meg leszállását irányítói utasításra vagy a pilóta egyéni döntésére. Ezzel az év végéig minden valószínűséggel megdől az úgynevezett átstartolások 2018-as rekordja. Az átstartolás önmagában nem jelent vészhelyzetet, de különös figyelmet igényel a HungaroControl légiforgalmi irányítóitól.

2019. június 26. 09:02

KKV: folyamatosan napirenden a digitalizáció

A naprakész informatikai háttér olyan piaci környezetben teszi ütőképessebbé a kkv-kat, amelyben létfontosságú a gyors és eredményes reagálás az üzleti változásokra. Az ellenállóság mellett az ügyfelek elégedettségén is rengeteget javítanak az innovatív eszközök és megoldások – ezek a legfontosabb megállapításai a Hello Biznisz vidéki vállalkozóknak tartott meetupjainak.

2019. június 25. 17:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50
online sportfogadás