A rugalmas gripperek biztosítják az automatizálás jövőjét

forrás: Prím Online, 2019. június 14. 10:08

Manapság az emberek minden eddiginél nagyobb mértékben állnak összeköttetésben egymással, és mindez az ipari automatizációra is igaz. Ez, a korunkra jellemző példátlan összekapcsolhatóság gyorsabb termelést és komolyabb skálázhatóságot helyez kilátásba, de a vállalkozások számára a kérdés már nem csak magáról az automatizációról szól. A hangsúly az együttműködő automatizáción van, mely során különböző fajsúlyú és nehézségű feladatokat lehet egyszerre automatizálni annak érdekében, hogy olyan szintű termelékenységet és költséghatékonyságot lehessen elérni, ami korábban lehetetlen lett volna.

Az együttműködő alkalmazások általában embereket, robotokat, robot-kiegészítőket, és munkadarabokat foglalnak magukba, melyek különböző úton és módon hatnak egymásra azzal a céllal, hogy automatizáljanak bizonyos feladatokat. Ezek a jellemzők könnyen telepíthetővé teszik az együttműködő alkalmazásokat, így a velük járó költségek is csökkennek.

 

 

Forradalmi gripper technológiák

Az end-effektorok, vagy End-of-Arm Tooling (EOAT), más szóval a végszerszámok jelentik a fizikai kapcsolatot a robot és az együttműködő alkalmazás között. Mivel ezek az alkalmazások megkövetelik azt, hogy a munkadarabok extrém rugalmas és önálló módon kerüljenek kezelésre, egy rosszul megválasztott EOAT képtelen lehet megfelelni ezeknek a kívánalmaknak, és így jelentősen korlátozhatja az alkalmazásban rejlő együttműködő potenciált. Mindez torlódásokhoz és a gyártósor károsodásához vezethet.

 

A modern grippereket (fogókat) úgy tervezték, hogy a legmodernebb fogótechnikákkal rendelkezzenek, és velük lehetséges az, hogy egy fogási feladat minden egyes lépését előre be lehessen programozni. Nagyon fontos, hogy a gripperek tudják milyen szögben, milyen módon és mekkora erőkifejtéssel kezeljenek egy tárgyat, még mielőtt a feladat megkezdődne.  

 

Például, az erő alapú fogási technika, amelyet csomagoló és raklapozó, gépkiszolgáló és szerelő feladatoknál alkalmaznak, minimális termeléskieséssel tesz lehetővé rugalmas gyártási folyamatokat. A beépített erő/nyomatékérzékelők integrált erővezérlő szoftverrel és optikai technológiával ellátott közelség-érzékelőkkel rendelkeznek, melyek segítenek a szenzornak felismerni a tárgy pozícióját, még akkor is, ha az nincs pontosan előtte. Ez a technológia rendkívül jól passzol az együttműködő alkalmazásokhoz, mert a gripper „látni” és „érezni” is tudja a tárgyat a beépített erő/nyomatékérzékelésnek köszönhetően.

 

Egy további forradalmi technológia a ‘Gecko gripper’, amely egy speciális tapadási módszert használ arra, hogy lapos és sima vagy porózus felületű tárgyakat emeljen. Ezt a speciális tapadási technológiát az OnRobot fejlesztette ki, és nincs szükség hozzá sem vákuumra, sem külső levegőellátásra.

 

Az OnRobot gripperek zökkenőmentesen integrálhatók együttműködő alkalmazásokkal, és egyszerű „plug-and-produce” automatizációhoz hozták őket lére. Ezek a gripperek bármilyen robotra szerelhetőek, és a végfelhasználók a szoftver paneljébe ágyazott programozás segítségével vezérelhetik őket. Azoknak a nagy-, valamint kis- és középvállalkozásoknak előnyös, amelyek nagyobb agilitást és költséghatékonyságot szeretnének elérni, mivel a nagy választékkal rendelkező, kis tételben történő gyártási folyamataik változást igényelnek.

 

Fejlett intelligenciával rendelkező modern eszközök

Az együttműködő alkalmazástól függ az, hogy milyen típusú EOAT-ot alkalmazunk, cserébe az EOAT intelligens funkciói emelik az automatizálás minőségét.

 

Például, ha egy robotot azzal bízunk meg, hogy emeljen fel egy műanyag lemezt, akkor pneumatikus vagy vákuumos tapadókorongokkal ellátott fogót kell választani. A kétujjas fogást igénylő alkalmazások esetén ajánlott egy olyan gripper mellett dönteni, amelyet könnyű telepíteni és programozni, valamint még költséghatékony is. Ha pedig a gyártott termékválaszték gyakran változik, akkor az a legjobb, ha a gripper szorítása és fogási ereje állítható.

 

A fejlett EOAT-ok választ tudnak adni ezekre a különféle igényekre, és eközben a felhasználó hosszú-távú érdekeit tartják szem előtt. A robot-kiegészítők esetében az átlagos intelligencia már nem elegendő – ahhoz, hogy az Ipar 4.0-ra jellemző agilis, egymással magas szinten összekapcsolt és együttműködő környezetet lehessen létrehozni, a kiegészítőknek magas fokú intelligenciával kell rendelkezniük.

 

Az automatizáció új korszaka

Az ipari automatizáció új irányzata arról szól, hogy intelligenciát adunk az end-effektorokhoz, ami által a robot okosabbá válik. Az intelligens szenzorokkal felszerelt és beépített szoftverrel rendelkező fejlett EOAT segít a gyártóknak abban, hogy agilisabbá, összekapcsoltabbá, és együttműködőbbé tudjanak válni. Manapság a vállalatoknak rugalmas, rendkívül adaptív automatizációs megoldásokra van szüksége. Így azok az intelligens eszközök, amik az automatizációt még együttműködőbbé, költséghatékonyabbá, skálázhatóbbá, és kapcsolhatóbbá teszik, prioritást kell, hogy élvezzenek. A speciálisan kidolgozott, fejlett EOAT kínálat megoldja azt, hogy a régóta ígért, távkapcsolóval vezérelt automatizáció végre valósággá váljon.

 

 

Az intelligens automatizáció a növények kezelését is versenyképessé és rugalmassá teszi

A Rosborg Food Holding, Dánia legnagyobb gyógynövény- és kisméretű növény-termelő vállalkozása úgy döntött, hogy az OnRobot együttműködő grippereivel automatizálja üvegházát. Az olyan törékeny áruk – mint például a gyógynövények – kezeléséhez nagyfokú kézügyességre van szükség, amely egy igazán izgalmas kihívást jelent automatizációs szempontból.

 

A Rosborgnál korábban előfordult, hogy nagy tételben való termelés esetén csökkenő haszonkulcs mellett kellett dolgozniuk. 2013-ban új tulajdonos érkezett a vállalathoz, aki modernizálta a teljes gyártási folyamatot. 37 millió dán koronát fektetett be jól felszerelt, automatizációs technológiával és robotokkal ellátott üvegházakba. Ugyanekkor a Rosborg termékkínálatát is bővítette, hogy válaszolni tudjon az egyre növekvő keresletre az olyan gyógynövények esetében is, amelyek nem a hagyományos Skandináv gasztronómia részét képzik.

 

A Rosborg egy RG6 grippert szerelt egy Universal Robots együttműködő robotkarra, amivel egy rugalmas csomagoló-alkalmazást hozott létre. A kar és a gripper most együtt dolgozik, közösen hajtogatják a csomagoló kartonokat és finomra vágott növényeket helyeznek a dobozokba. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piacképes szaktudás versenyképes fizetésért

A T-Systems Akadémia idén indítja el először az SAP Akadémia modulját, melynek keretében 10 junior SAP tanácsadó és 10 junior SAP fejlesztő képzése kezdődik meg szeptemberben. Olyan frissdiplomásokat és pályamódosítókat várnak, akik a nemzetközi munkaerőpiacon is keresett tudást kívánnak szerezni. A T-Systems Akadémia amellett, hogy egyedülálló képzést nyújt, versenyképes fizetést biztosít a hat hónapos oktatás idejére is. A jelentkezésre 2019. június 18. és július 2. között van lehetőség.

2019. június 19. 16:06

A MiR új szolgáltatása azonnali megtérüléssel jár!

Egy új lehetőség még tovább csökkenti az autonóm mobil robotokba (AMR-ek) való befektetés pénzügyi akadályait – azonnali megtérüléssel jár és a mobil robotok akár 3,58 eurós (kb. 1150 forint) óradíjjal is elérhetőek.

2019. június 19. 10:00

A Vodafone Csoport a Libra Association alapító tagjai között

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t, amelynek célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz. A Libra-t a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál, köztük a Vodafone Csoportot. A Libra-hoz való csatlakozás összhangban van a Vodafone céljával, melynek lényege, hogy a jövő digitális társadalmában mindenki részesüljön annak előnyeiből. 

2019. június 19. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás