Védekezzünk a szúnyogok ellen

forrás: Prím Online, 2019. július 15. 13:50

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

 

Érzékenységi szinttől függ, hogy kinek milyen mértékű bőrpírt és csípésnyomot hagy maga után a szúnyoggal való találkozás: van, akinek nagyméretű dudor keletkezik az érintett testrészén, van, aki meg sem érzi a szúrást. Kutatók szerint a különböző vércsoportok is befolyásolják, hogy mennyire szeretnek bennünket a szúnyogok. Az emberek évtizedek óta kisebb-nagyobb sikerrel próbálkoznak védekezni a rovar és csípése okozta viszketés ellen. Van aki a körmével nyom keresztet a csípésbe, míg mások a benyálazásos módszerre esküsznek. A népi gyógymódok mellett érdemes a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetni, és felszerelni otthonunkat, valamint a környezetünkben élőket a megfelelő védelemmel.

 

Kutyák és macskák védelme

  

Fontos az állatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hiszen korunk állatokat érintő legalattomosabb betegsége a szívférgesség, amelyet fertőzött szúnyogok terjesztenek. A potenciálisan halálos betegséget még ha időben fel is fedezzük, akkor is csupán hosszú és költséges gyógyszeres kúra, esetleg műtét segítségével orvosolható. Érdemes spot on szívféreg elleni készítménnyel kezelni háziállatainkat, és félévente szívférgesség szűrést végeztetni kedvenceinken. A szabadban élő kutyák, macskák esetén érdemes lehet a fekhelyükhöz közel elhelyezni egy rovar- és szúnyogirtó lámpát, ami ugyan nem jelent maximális védelmet, azonban gyéríti a szúnyogállományt, és nyugodtabban tudnak a kedvenceink pihenni.

 

 

 

Óvjuk gyermekeinket is a csípésektől

 

A gyermekek védelme szintén nagyon hangsúlyos szerepet kell hogy kapjon, hiszen a kisgyermekek ritkán tudják betartani, hogy a csípést ne vakarják, így adott esetben érdemes arra is figyelnünk, hogy fertőtlenítsük a sebet időközönként. Sok kisgyerek fél ettől a szárnyas rovartól, ezért érdemes egy vicces és jópofa kiegészítővel elvonni a gyerkőcök figyelmét. A vicces szörnyecskés mintával kapható szúnyogriasztó karkötő citromolajjal van átitatva, mely a testhőmérséklet hatására folyamatosan tud párologni, így képezve illatfelhőt a gyermek köré, megvédve ezzel a szúnyogoktól. A szúnyogriasztó karkötő mérgező anyagokat nem tartalmaz, így bátran alkalmazhatjuk akár a legkisebbeknél is.

 

Átfogó védelem

 

A nyári hónapokban a kertes házban élők többsége szinte kiköltözik a teraszra, a kertbe, ezért érdemes a környezetünket is felszerelni a megfelelő védelemmel. Kerti partik esetén sokszor tud hangulatromboló lenni, ha lemegy a nap, és ellepnek bennünket a zümmögő szúnyogok. Az esti romantikus borozgatásokat, beszélgetéseket is tönkreteheti, ha folyamatosan csapkodni kell a zümmögő kis rovarokat. Ilyen helyzetekre megoldást jelenthet a napernyőre tehető szúnyoghálót. Könnyű, légáteresztő anyagának köszönhetően a napernyő alatti tér szellőzik, viszont nem jutnak be alá a vérszívók. Ennek a fajta védelmi eszköznek egy másik fajtája, a bejárati- vagy erkélyajtóra szerelhető mágneses szúnyogháló. A szúnyogháló ajtó a rajta elhelyezett kis mágneseknek köszönhetően könnyedén nyílik és záródik, így akár a háziállataink is használhatják.

 

 

Ha nagyobb teret szeretnénk szúnyogmentesen tudni, érdemes olyan eszközök beszerzésén is elgondolkodnunk, mint az UV fénycsöves, elektromos rovarcsapda. Ez a készülék teljesen biztonságos, és az egyetlen feladatunk csupán a rovartálca ürítése. Az UV fény közel csalogatja az állatokat, míg az elektromos áram elpusztítja őket. Hasonló hatékonysággal tud működni az is, ha a kültéri világításunk égőit lecseréljük szúnyogirtó LED izzóra. A fényként és szúnyogriasztóként is funkcionáló égő nagy hatékonysággal távolítja el a nemkívánatos rovarokat. Kerti leszúrható lámpáinkat is lecserélhetjük szúnyogriasztóval ellátott lámpákra.

 

A szúnyogok elleni megfelelő védelemmel számos kellemetlen perctől óvhatjuk meg magunkat, és szeretteinket. A leghatékonyabb megoldást az eszközök együttes használata biztosíthatja számunkra.

Kulcsszavak: védelem kütyü

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás