Védekezzünk a szúnyogok ellen

forrás: Prím Online, 2019. július 15. 13:50

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

 

Érzékenységi szinttől függ, hogy kinek milyen mértékű bőrpírt és csípésnyomot hagy maga után a szúnyoggal való találkozás: van, akinek nagyméretű dudor keletkezik az érintett testrészén, van, aki meg sem érzi a szúrást. Kutatók szerint a különböző vércsoportok is befolyásolják, hogy mennyire szeretnek bennünket a szúnyogok. Az emberek évtizedek óta kisebb-nagyobb sikerrel próbálkoznak védekezni a rovar és csípése okozta viszketés ellen. Van aki a körmével nyom keresztet a csípésbe, míg mások a benyálazásos módszerre esküsznek. A népi gyógymódok mellett érdemes a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetni, és felszerelni otthonunkat, valamint a környezetünkben élőket a megfelelő védelemmel.

 

Kutyák és macskák védelme

  

Fontos az állatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hiszen korunk állatokat érintő legalattomosabb betegsége a szívférgesség, amelyet fertőzött szúnyogok terjesztenek. A potenciálisan halálos betegséget még ha időben fel is fedezzük, akkor is csupán hosszú és költséges gyógyszeres kúra, esetleg műtét segítségével orvosolható. Érdemes spot on szívféreg elleni készítménnyel kezelni háziállatainkat, és félévente szívférgesség szűrést végeztetni kedvenceinken. A szabadban élő kutyák, macskák esetén érdemes lehet a fekhelyükhöz közel elhelyezni egy rovar- és szúnyogirtó lámpát, ami ugyan nem jelent maximális védelmet, azonban gyéríti a szúnyogállományt, és nyugodtabban tudnak a kedvenceink pihenni.

 

 

 

Óvjuk gyermekeinket is a csípésektől

 

A gyermekek védelme szintén nagyon hangsúlyos szerepet kell hogy kapjon, hiszen a kisgyermekek ritkán tudják betartani, hogy a csípést ne vakarják, így adott esetben érdemes arra is figyelnünk, hogy fertőtlenítsük a sebet időközönként. Sok kisgyerek fél ettől a szárnyas rovartól, ezért érdemes egy vicces és jópofa kiegészítővel elvonni a gyerkőcök figyelmét. A vicces szörnyecskés mintával kapható szúnyogriasztó karkötő citromolajjal van átitatva, mely a testhőmérséklet hatására folyamatosan tud párologni, így képezve illatfelhőt a gyermek köré, megvédve ezzel a szúnyogoktól. A szúnyogriasztó karkötő mérgező anyagokat nem tartalmaz, így bátran alkalmazhatjuk akár a legkisebbeknél is.

 

Átfogó védelem

 

A nyári hónapokban a kertes házban élők többsége szinte kiköltözik a teraszra, a kertbe, ezért érdemes a környezetünket is felszerelni a megfelelő védelemmel. Kerti partik esetén sokszor tud hangulatromboló lenni, ha lemegy a nap, és ellepnek bennünket a zümmögő szúnyogok. Az esti romantikus borozgatásokat, beszélgetéseket is tönkreteheti, ha folyamatosan csapkodni kell a zümmögő kis rovarokat. Ilyen helyzetekre megoldást jelenthet a napernyőre tehető szúnyoghálót. Könnyű, légáteresztő anyagának köszönhetően a napernyő alatti tér szellőzik, viszont nem jutnak be alá a vérszívók. Ennek a fajta védelmi eszköznek egy másik fajtája, a bejárati- vagy erkélyajtóra szerelhető mágneses szúnyogháló. A szúnyogháló ajtó a rajta elhelyezett kis mágneseknek köszönhetően könnyedén nyílik és záródik, így akár a háziállataink is használhatják.

 

 

Ha nagyobb teret szeretnénk szúnyogmentesen tudni, érdemes olyan eszközök beszerzésén is elgondolkodnunk, mint az UV fénycsöves, elektromos rovarcsapda. Ez a készülék teljesen biztonságos, és az egyetlen feladatunk csupán a rovartálca ürítése. Az UV fény közel csalogatja az állatokat, míg az elektromos áram elpusztítja őket. Hasonló hatékonysággal tud működni az is, ha a kültéri világításunk égőit lecseréljük szúnyogirtó LED izzóra. A fényként és szúnyogriasztóként is funkcionáló égő nagy hatékonysággal távolítja el a nemkívánatos rovarokat. Kerti leszúrható lámpáinkat is lecserélhetjük szúnyogriasztóval ellátott lámpákra.

 

A szúnyogok elleni megfelelő védelemmel számos kellemetlen perctől óvhatjuk meg magunkat, és szeretteinket. A leghatékonyabb megoldást az eszközök együttes használata biztosíthatja számunkra.

Kulcsszavak: védelem kütyü

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás