Hamis biztonságérzet a GDPR-ral kapcsolatosan

forrás: Prím Online, 2019. július 17. 10:15

Sokan úgy értékelték 2019 március-áprilisban, hogy a büntetések elmaradásával a GDPR rendelet erejét vesztette. Azonban kis szünet után ismét publikálja a NAIH az adatvédelmi határozatait. Sándor Zsolt András – a Gill & Murry Adatvédelmi szakértője - hamis biztonságérzetként értékeli ezt a jelenséget. 

Érdemes megfigyelni a NAIH határozatok sorszámát – monda Sándor Zsolt. Megjelent már a NAIH/2019/3854 határozata, és a Gill & Murry Kft. saját ügyfelénél már megismerte a 4400 feletti sorszámú határozatot is. Ami azt jelenti, hogy sok határozatot hoz a Hatóság, de ebből csak igen keveset publikál weboldalán. Nem tudjuk, hogy a kiadott határozatok hány esteben tartalmaznak büntetést, és hány esetben csak figyelmeztetést. Nincs olyan Szervezet, ami önszántából publikálná, hogy hibázott.

 

 

Azonban a publikált estekből is érdemes tanulni. Az utolsó publikációból például megtanulhatjuk, hogy a Hatóság vizsgálja a múltat is, nem csak a bejelentés időpontját. Szintén megtanulhatjuk, hogy a hatósági igazolványok másolása scannelése a hatóság szempontjából kifogásolható. Sok szervezet a munkavállalók munkaügyi bejelentéséhez másolja a munkavállaló személyi igazolványát, lakcím kártyáját és bizonyítványait. A SZIGET büntetését követően levonhatjuk a következtetést, hogy a hatóság álláspontja szerint a hatósági igazolványok másolása nem elfogadható.

 

Érdemes késedelem nélkül selejtezni az igazolványmásolatokat – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry Adatvédelmi szakértő partnere. Természeten azon szervezetek kivételek melyek a pénzmosás elleni törvény miatt kötelesek igazolvány másolatot készíteni. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50