Mesterséges intelligencia a közoktatásban

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 4. 13:01

Egy 2016 óta tartó együttműködés keretében mintegy 4000 infotanár – s rajtuk keresztül 400 ezer diák – férhet hozzá idén is online a legfrissebb informatikai ismeretekhez. A NetAcademia által biztosított lehetőség keretében a 2019/2020-as tanévtől kezdődően ráadásul már a mesterséges intelligencia alkalmazását is elsajátíthatják, illetve ezt követően oktathatják nebulóiknak a tanárok.

2016-tól kezdődően két lépcsőben tette díjmentesen hozzáférhetővé online informatikai tanfolyamait a NetAcademia az infotanárok számára. 2016-ban még csak az új alaptantervhez való felkészülést támogató programozói kurzusok, míg 2018-tól a teljes, akkor mintegy 300 elemet számláló általános számítástechnikai, fejlesztői, illetve rendszerüzemeltetői tanfolyami kínálat vált elérhetővé a hazai informatikai tanárok számára. A 2019/2020-as tanévtől az infotanárok már a legújabb, s egyúttal a jövőt is meghatározó, mesterséges intelligencia kurzuscsomag anyagát is elsajátíthatják, illetve az ott megszerzett tudást mintegy 400 ezer iskolással meg is oszthatják.

 

 A gépi tanulástól az önvezető autókig

„Azt szeretnénk, hogy a magyar tanárok tudása valóban élvonalbeli legyen. Az eddigi felajánlás keretében ők, és rajtuk keresztül diákjaik, azokhoz az informatikai kurzusokhoz jutottak hozzá, ami most kurrens, vagyis az informatikus szakma jelen kihívásaira ad választ. Az idei tanévtől kezdődően azonban ingyenesen hozzáférnek a NetAcademia saját fejlesztésű mesterséges intelligencia tananyagaihoz is, mely mind számukra, mind az érdeklődő diákok számára megérthetővé, kézzelfoghatóvá teszi a gépi tanulás, a számítógépes látás, illetve az önvezető autók témaköreit. Mert ez lesz az, ami az elkövetkezendő évtizedet meghatározza az informatika területén, sőt! Nem túlzás azt állítani, hogy a mesterséges intelligencia lesz maga az informatika” – mondta Litkei Péter, a NetAcademia oktatóközpont ügyvezetője.

 

A szakember hozzátette, nincs tudomásuk arról, hogy más európai országban ilyen széles körben kapnának jövőbe mutató ismereteket a közoktatásban. A NetAcademia felajánlása keretében mind a tanárok, mind a diákok teljeskörűen hozzáférhetnek a mesterséges intelligencia alapjaitól az arcfelismerésen keresztül a neuronhálózatok tanításának és programozásának 100%-ban gyakorlatalapú tanfolyamaihoz. „Gyakorlatalapú alatt azt értjük, hogy a tanfolyamok végén például a sajátkezűleg készített arcfelismerő alkalmazás valóban működni fog” – tette hozzá Litkei Péter.

 

A NetAcademia teljes tanfolyami kínálatához az Infotanár Mentor Programot is működtető HTTP Alapítvány közreműködésével kérhetnek ingyenes belépésre jogosító azonosítókat a pedagógusok. A lehetőséget eddig mintegy 1500 tanár vette igénybe, azok, akik szeretnék elérni a díjmentes informatikai tanfolyamokat, igényüket a https://netacademia.hu/pages/infotanar címen jelezhetik.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50