MTD főtengelyek kertészeti munkagépekhez

forrás: Prím Online, 2019. október 15. 18:40

Az amerikai székhelyű MTD Products a kültéri eszközök piacán vált világhírű vállalattá, többek között a kiváló minőségű kertészeti gépek gyártásának köszönhetően. A cég versenyképességét és termékeinek megbízhatóságát bizonyítja, hogy a legfőbb vetélytársai között megtalálható a John Deere, a Stihl és a Husqvarna egyaránt. 

A főtengelyek szerepe

 

A főtengely nélkülözhetetlen alkatrész minden jármű, többek között a kertészeti gépek motorjának működéséhez. A főtengely rendszere forgási energiát generál, amely lehetővé teszi a gép számára, hogy a kerekek előre haladjanak. A motor összes dugattyúja a forgattyúhoz van kötve, amely szintén csatlakozik a lendkerékhez. A hajtókar a többi motor alkatrésszel együttműködve szinkronizált mozgást eredményez. 

 

A főtengelyek elhelyezkedése

 

A főtengely a motor hengerei alatt található meg. A hengereken belül egy dugattyú helyezkedik el, amely a hengerek fel-le történő mozgatásának kivitelezésében segít. A motor összes dugattyúja a főtengelyhez van csatlakoztatva rudak segítségével. A hengerek a motor többi alkatrészével teljes összhangban kell, hogy működjenek a megfelelő stabilitás és teljesítmény biztosítása érdekében. 

 

Miért mehet tönkre a főtengely?

 

Működés közben a főtengely hőkezelést kap, amelynek célja a kopásállóság növelése, az ellenállás javítása és a nagy felületi keménység elérése. A hőkezelési folyamat miatt a főtengely rendkívül kemény, de egyben törékeny alkatrésszé válik.

 

Ha egy motor csapágyhibás lesz, abban az esetben a túlzott távolság miatt a forgattyú “ugrálókötél-hatást” idézhet elő. A főtengely a hibás működés miatt súlyosan meghajolhat és megrepedhet, de sokszor akár teljesen el is törhet. Amikor a főtengely meghajolt, általában már nem célravezető kiegyenesíteni, mivel az ilyen munkálatok során belső és külső repedések egyaránt létrejöhetnek. A repedések pedig ismét főtengely hibát okoznak rövid időn belül, ezért célszerű minél hamarabb cserélni a hibás alkatrészt.

 

Mit célszerű tenni, ha meghibásodott a kertészeti gép?

 

Érdemes először ellenőrizni az üzemanyagszintet, mivel számos esetben az üzemanyag és az olaj hiánya okozza a hibát. Amennyiben nem ez a probléma forrása, célszerű a szakmai tudástól függően elkezdeni a hibás alkatrész megkeresését.

 

A főtengely meghibásodása nem számít kifejezetten ritka jelenségnek a kertészeti eszközök területén, így ajánlott kiemelt figyelmet fordítani rá az ellenőrzés folyamán. Az Agrooroszi.hu webáruházban található MTD főtengelyek garantálják az alkatrészek strapabíró és hosszan tartó, de a teljesítményt tekintve is kimagasló működését.  

Kulcsszavak: autó alkatrész autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Amit a fürdőszoba költöztetésénél figyelembe kell venni

Amikor költözés előtt állunk, a pakolás heteket is igénybe vehet, főleg, ha munka mellett próbáljuk elvégezni a szükséges teendőket. A konyha és a nappali bedobozolása után úgy érezhetjük, hogy a fürdőszobával már csak a pakolászás könnyebbik fele van hátra, hiszen a fürdő a többi helyiséghez képest kicsi, és amúgy sem tárolunk ott túl sok mindent.

2019. december 13. 12:48

Hogyan pakolj, hogy minden beférjen?

Egy repülőút már magában izgalmas, hát még akkor, ha nem férsz a bőröndödbe. Mit kéne kihagyni vagy éppen átpakolni ahhoz, hogy mindennek legyen helye, esetleg van más jó megoldás is? Lássunk néhány tippet az ideális utazásért!

2019. december 12. 17:27

Minden, amit a vezeték nélküli video kaputelefonról tudni kell

Mindenki szeretné tudni, hogy ki várakozik kapujában, ki csenget és kér bebocsátást otthonába. Nem csak kíváncsiságképpen, de biztonsága érdekében egyaránt, mivel az otthon az a hely, ahol nem csak értékei, hanem szerettei védelméről is gondoskodni kell. Nem mindegy, hogy a szomszéd szaladt-e át egy kis cukorért, a várva várt vendégek érkeztek meg, vagy egy idegen ellenőrzi otthonunk gyenge pontjait.

2019. december 9. 17:05

A tökéletes gardróbszekrény

A gardróbszekrény a ruhásszekrények koronázatlan királya: elfér benne minden holmink, és azokat a polcoknak, akasztóknak és fiókoknak hála, rendszerezetten és áttekinthetően tudjuk tárolni. Azonban mielőtt lecsapunk az első szimpatikus darabra, gondoljuk át, hogy biztosan minden szempontból megfelelő lesz-e.

2019. december 9. 16:56

Macskaházak

Felelős gazdiként tudjuk, hogy mennyire fontos kutyáink számára a kényelem és a biztonság, ezért mikor házat nézünk nekik, figyelembe vesszük nem csak a saját, de kedvencünk igényeit is. És ez nincs másként a másik négylábú kedvencünk esetében sem!

2019. december 9. 16:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás