MTD főtengelyek kertészeti munkagépekhez

forrás: Prím Online, 2019. október 15. 18:40

Az amerikai székhelyű MTD Products a kültéri eszközök piacán vált világhírű vállalattá, többek között a kiváló minőségű kertészeti gépek gyártásának köszönhetően. A cég versenyképességét és termékeinek megbízhatóságát bizonyítja, hogy a legfőbb vetélytársai között megtalálható a John Deere, a Stihl és a Husqvarna egyaránt. 

A főtengelyek szerepe

 

A főtengely nélkülözhetetlen alkatrész minden jármű, többek között a kertészeti gépek motorjának működéséhez. A főtengely rendszere forgási energiát generál, amely lehetővé teszi a gép számára, hogy a kerekek előre haladjanak. A motor összes dugattyúja a forgattyúhoz van kötve, amely szintén csatlakozik a lendkerékhez. A hajtókar a többi motor alkatrésszel együttműködve szinkronizált mozgást eredményez. 

 

A főtengelyek elhelyezkedése

 

A főtengely a motor hengerei alatt található meg. A hengereken belül egy dugattyú helyezkedik el, amely a hengerek fel-le történő mozgatásának kivitelezésében segít. A motor összes dugattyúja a főtengelyhez van csatlakoztatva rudak segítségével. A hengerek a motor többi alkatrészével teljes összhangban kell, hogy működjenek a megfelelő stabilitás és teljesítmény biztosítása érdekében. 

 

Miért mehet tönkre a főtengely?

 

Működés közben a főtengely hőkezelést kap, amelynek célja a kopásállóság növelése, az ellenállás javítása és a nagy felületi keménység elérése. A hőkezelési folyamat miatt a főtengely rendkívül kemény, de egyben törékeny alkatrésszé válik.

 

Ha egy motor csapágyhibás lesz, abban az esetben a túlzott távolság miatt a forgattyú “ugrálókötél-hatást” idézhet elő. A főtengely a hibás működés miatt súlyosan meghajolhat és megrepedhet, de sokszor akár teljesen el is törhet. Amikor a főtengely meghajolt, általában már nem célravezető kiegyenesíteni, mivel az ilyen munkálatok során belső és külső repedések egyaránt létrejöhetnek. A repedések pedig ismét főtengely hibát okoznak rövid időn belül, ezért célszerű minél hamarabb cserélni a hibás alkatrészt.

 

Mit célszerű tenni, ha meghibásodott a kertészeti gép?

 

Érdemes először ellenőrizni az üzemanyagszintet, mivel számos esetben az üzemanyag és az olaj hiánya okozza a hibát. Amennyiben nem ez a probléma forrása, célszerű a szakmai tudástól függően elkezdeni a hibás alkatrész megkeresését.

 

A főtengely meghibásodása nem számít kifejezetten ritka jelenségnek a kertészeti eszközök területén, így ajánlott kiemelt figyelmet fordítani rá az ellenőrzés folyamán. Az Agrooroszi.hu webáruházban található MTD főtengelyek garantálják az alkatrészek strapabíró és hosszan tartó, de a teljesítményt tekintve is kimagasló működését.  

Kulcsszavak: autó alkatrész autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

2020. június 16. 19:51

Hogyan napozzunk biztonságosan?

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

2020. június 16. 19:43

Kéziszerszámok professzionális felhasználáshoz

Sok más területhez hasonlóan a villamossággal kapcsolatos munkáknál is roppant hasznos kelléknek bizonyulhat egy-egy praktikus kéziszerszám. Nemcsak a munka gyorsaságára lehetnek pozitív hatással ezek a kiegészítők, hanem a minőségét is kedvezően befolyásolhatják.

2020. június 16. 19:31

Ezért jó nyáron lakást vásárolni

Jön a nyár. Az ember legszívesebben a teraszon koktélt kortyolgatva, a vízparton ejtőzve, vagy fagylaltot kanalazva töltené az időt. Kinek van kedve ilyenkor költözni? Pedig a nyári ingatlanvásárlás nagyon is megéri! Mutatjuk, hogy miért!

2020. május 15. 11:14

Ezek a világ legnépszerűbb receptes oldalai

Manapság már nem kell egy könyvtárnyi szakácskönyvet tartanunk otthon, hogy új receptet tudjunk kipróbálni. Az internet számos lehetőséget kínál erre, elég az étel nevét vagy akár csak az alapanyagot beírnunk a keresőbe, és már szemezgethetünk is a jobbnál-jobb receptek, és a különböző receptes oldalak között. És ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor nem kell csak a magyar oldalakat böngésznünk, bár itt is van recept és jó receptes oldal szép számmal. 

2020. május 15. 11:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás