Megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát

forrás: Prím Online, 2019. november 19. 14:27

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy megteremtsük a munka és a magánélet egyensúlyát. Az okostelefonok világában minden pillanatban elérhetőek vagyunk, kizárni a munkát gyakorlatilag lehetetlen, legyünk éppen a munkahelyünkön, vagy intézzük a délutáni bevásárlást. A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú, mindkét területen egyformán teljesítenünk kell, nem billenhet el a mérleg nyelve. Hogyan oldható meg, hogy valaki gyerek vagy akár tanulás mellett is dolgozni tudjon?  

Manapság igen keveseknek, talán csak a nemzetközi nagyvállalatok felsővezetőinek adatik meg, hogy munkáltatójuk tudatosan figyeljen az életminőségükre, a munka és magánélet egyensúlyának megtartására. Egy átlagos kis- vagy középvállalat a legritkább esetben tud arra figyelni, hogy a kollégák a saját bioritmusuk szerint dolgozhassanak, megteremthessék a munka és magánélet egyensúlyát. Egy vállalat számára az a jó munkavállaló, akinek a magánélete kiegyensúlyozott, pénzügyileg, lelkileg, egészségügyileg is rendben van, így megteheti, hogy 100%-ban csak a munkájára figyel munkaidejében. 

 

Azonban kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy munka közben csak és kizárólag a munkájukra koncentráljanak. A legtöbb munkavállaló a munkaidejéből próbál lopni néhány percet arra, hogy elintézze ügyeit, kapcsolatot tartson barátaival, családjával, megtervezze a család napjait, étkezését, vásárlását, fejben tartson minden családdal kapcsolatos logisztikai teendőt. Szinte minden irodai dolgozó fejében nap mint nap jelen van, gondolataikban ott bujkál, hogy mi lesz este a vacsora, hogyan fogja kihúzni a hó végéig a fizetéséből, illetve kénytelen idő hiányában munkaidőben vásárolni az interneten, nyaralási úticélokat keresgélni, barátaival chatelni és még szülei hogylétéről is érdeklődni. 

 

Pedig nem titok, az a cég, amelyik segíti a munkavállalóit egészségesebben élni, relaxálni, tanulni, annak munkavállalói sokkal energikusabbak, kreatívabbak, koncentráltabbak lesznek. 

 

Sokak álma, pont a fent említett körülmények miatt, az a munka, amelyet bárhonnan, bármikor végezhetünk. Így jut időnk elvinni a gyereket iskolába, elmenni az edzőterembe, vagy bevásárolni is akár a nap közepén. A rugalmas munkaidő ma már nem azt jelenti, hogy el lehet kéredzkedni 10 perccel korábban a munkából, hanem azt, hogy akkor dolgozhatunk, amikor igazán tudunk a munkánkra figyelni, amikor odafigyelve, nem kapkodva, pihenten tudunk arra figyelni, amiért a fizetésünket kapjuk. 

 

 

Szerencsére itthon is van olyan állás és cég, ahol megvalósítható a munka és magánélet egyensúlya. Az Erste Mobilbankárok keményen dolgoznak átlagon felüli fizetésükért. Cserébe az irodát igény szerint használhatják és akkor és onnan dolgoznak, amikor az nekik jó. A mobilbankári munka nem csak az ügyfél számára jelenti azt, hogy az igényeihez rugalmasan alkalmazkodva ott és akkor igényelhet pénzügyi terméket, amikor neki a legmegfelelőbb, hanem a munkavállaló számára is rugalmas munkaidőt és munkavégzést tesz lehetővé. 

 

A megfelelő egyensúlyhoz – bárhonnan is közelítünk – leginkább az a lehetőség kell, hogy rendelkezhessünk a saját életünk, valamint az időbeosztásunk felett. Az önrendelkezés a legfontosabb kulcs a megfelelő munka-magánélet egyensúlyhoz – legyen szó akár családról, barátokról, egészségről, töltődésről. Sokan nem is igazán ismerik meg saját igényeiket, hiszen az iskolapadból egy gyár-szemléletű munkahelyre kerülnek, ahol nem tudják kipróbálni, hogy mennyi kikapcsolódás, legyen az akár sport, szórakozás, családi élet vagy alvás, kell ahhoz, hogy szakmájukban valóban a legtöbbet tudják nyújtani. 

 

Ha pedig nem ismerjük saját igényeinket, nem is tudunk értük megküzdeni. Az Erste Mobilbankárainak minden nap egy új lehetőség, hogy kiismerjék az optimális napirendjüket, napközbeni feltöltődési lehetőségeket, vagy a nyugodt családi életet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Tettek hálózatán biztonságban tudhatod azokat, akik igazán fontosak

A Telekom portfóliója új IoT (Internet of Things – a dolgok internete) megoldásokkal bővül, amelyek speciális, kedvező díjcsomagokat és ezekhez tartozó eszközöket tartalmaznak. A Gyerek okosóra megoldás, a Kisállat Radar megoldás, valamint Táska Radar megoldás biztosítják, hogy a Telekom ügyfelek távolról is láthassák hozzátartozóik útját, kapcsolatba léphessenek velük, valamint követhessék házi kedvencük csatangolásait, vagy akár értékeik földrajzi pozícióját. 

2019. december 8. 12:05

Százféle innováció, egy közös szikra

Az áttörő újítások mindig egy korszakalkotó ötlettel kezdődnek. Ahhoz azonban, hogy egy jó elképzelés megszülethessen, és abból sikeres fejlesztés legyen, szükség van a megfelelő és támogató háttérre. Sokszor bele sem gondolunk abba, mi minden járul hozzá egy-egy különleges újításhoz a színfalak mögött. A SUSE számos különféle területen nyújt technológiai támogatást a digitális úttörőknek, az okos városok működtetésétől kezdve a Hold meghódításán és a biztonságos közlekedésen át a rák eddig ismeretlen gyógymódjainak kutatásáig.

2019. december 8. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás