Megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát

forrás: Prím Online, 2019. november 19. 14:27

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy megteremtsük a munka és a magánélet egyensúlyát. Az okostelefonok világában minden pillanatban elérhetőek vagyunk, kizárni a munkát gyakorlatilag lehetetlen, legyünk éppen a munkahelyünkön, vagy intézzük a délutáni bevásárlást. A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú, mindkét területen egyformán teljesítenünk kell, nem billenhet el a mérleg nyelve. Hogyan oldható meg, hogy valaki gyerek vagy akár tanulás mellett is dolgozni tudjon?  

Manapság igen keveseknek, talán csak a nemzetközi nagyvállalatok felsővezetőinek adatik meg, hogy munkáltatójuk tudatosan figyeljen az életminőségükre, a munka és magánélet egyensúlyának megtartására. Egy átlagos kis- vagy középvállalat a legritkább esetben tud arra figyelni, hogy a kollégák a saját bioritmusuk szerint dolgozhassanak, megteremthessék a munka és magánélet egyensúlyát. Egy vállalat számára az a jó munkavállaló, akinek a magánélete kiegyensúlyozott, pénzügyileg, lelkileg, egészségügyileg is rendben van, így megteheti, hogy 100%-ban csak a munkájára figyel munkaidejében. 

 

Azonban kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy munka közben csak és kizárólag a munkájukra koncentráljanak. A legtöbb munkavállaló a munkaidejéből próbál lopni néhány percet arra, hogy elintézze ügyeit, kapcsolatot tartson barátaival, családjával, megtervezze a család napjait, étkezését, vásárlását, fejben tartson minden családdal kapcsolatos logisztikai teendőt. Szinte minden irodai dolgozó fejében nap mint nap jelen van, gondolataikban ott bujkál, hogy mi lesz este a vacsora, hogyan fogja kihúzni a hó végéig a fizetéséből, illetve kénytelen idő hiányában munkaidőben vásárolni az interneten, nyaralási úticélokat keresgélni, barátaival chatelni és még szülei hogylétéről is érdeklődni. 

 

Pedig nem titok, az a cég, amelyik segíti a munkavállalóit egészségesebben élni, relaxálni, tanulni, annak munkavállalói sokkal energikusabbak, kreatívabbak, koncentráltabbak lesznek. 

 

Sokak álma, pont a fent említett körülmények miatt, az a munka, amelyet bárhonnan, bármikor végezhetünk. Így jut időnk elvinni a gyereket iskolába, elmenni az edzőterembe, vagy bevásárolni is akár a nap közepén. A rugalmas munkaidő ma már nem azt jelenti, hogy el lehet kéredzkedni 10 perccel korábban a munkából, hanem azt, hogy akkor dolgozhatunk, amikor igazán tudunk a munkánkra figyelni, amikor odafigyelve, nem kapkodva, pihenten tudunk arra figyelni, amiért a fizetésünket kapjuk. 

 

 

Szerencsére itthon is van olyan állás és cég, ahol megvalósítható a munka és magánélet egyensúlya. Az Erste Mobilbankárok keményen dolgoznak átlagon felüli fizetésükért. Cserébe az irodát igény szerint használhatják és akkor és onnan dolgoznak, amikor az nekik jó. A mobilbankári munka nem csak az ügyfél számára jelenti azt, hogy az igényeihez rugalmasan alkalmazkodva ott és akkor igényelhet pénzügyi terméket, amikor neki a legmegfelelőbb, hanem a munkavállaló számára is rugalmas munkaidőt és munkavégzést tesz lehetővé. 

 

A megfelelő egyensúlyhoz – bárhonnan is közelítünk – leginkább az a lehetőség kell, hogy rendelkezhessünk a saját életünk, valamint az időbeosztásunk felett. Az önrendelkezés a legfontosabb kulcs a megfelelő munka-magánélet egyensúlyhoz – legyen szó akár családról, barátokról, egészségről, töltődésről. Sokan nem is igazán ismerik meg saját igényeiket, hiszen az iskolapadból egy gyár-szemléletű munkahelyre kerülnek, ahol nem tudják kipróbálni, hogy mennyi kikapcsolódás, legyen az akár sport, szórakozás, családi élet vagy alvás, kell ahhoz, hogy szakmájukban valóban a legtöbbet tudják nyújtani. 

 

Ha pedig nem ismerjük saját igényeinket, nem is tudunk értük megküzdeni. Az Erste Mobilbankárainak minden nap egy új lehetőség, hogy kiismerjék az optimális napirendjüket, napközbeni feltöltődési lehetőségeket, vagy a nyugodt családi életet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09