Magyar siker a zöld innovációs versenyen

forrás: Prím Online, 2019. november 26. 13:55

Magyarországról az Apro'Tech csapatát díjazták a Schneider Electric Alapítvány és az Ashoka nemzetközi szervezet közös, energiaszegénység elleni programjának brüsszeli döntőjében. A régió öt országából összesen 14 kezdeményezés mutatkozott be a zsűri előtt, a nyertes projektek között napenergiával hajtott kerékpár és különleges társasjáték is van.  

Öt országból öt projektet díjaztak a Schneider Electric Alapítvány és a társadalmi vállalkozásokat tömörítő Ashoka nemzetközi szervezet által meghirdetett Tackle Energy Poverty program brüsszeli döntőjében. A nyertes projektek 3500 eurós díjban részesültek és további mentori támogatást kapnak. 

 

A régió öt országában - Magyarország mellett Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában – keresték a legígéretesebb ötleteket, megvalósítási szakaszban lévő kezdeményezéseket, amelyek választ adnak, illetve adhatnak az energiatermelés és -felhasználás gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi hatásaiból eredő problémák kezelésére. A brüsszeli döntőben összesen 14 kezdeményezés mutatkozhatott be a zsűri előtt. 

 

A három magyar döntős közül az Apro’Tech kapott díjat. A cég egy tömegkályhát hozott létre az energiaszegénység enyhítése céljából, alacsony jövedelmű családok számára. A 2000-ben alakult cég célja, hogy Magyarország olyan ország legyen, amely erőforrásait fenntartható módon használja, illetve, hogy hozzáférhető szolgáltatásokat nyújtson a legkiszolgáltatottabb közösségek számára, elsősorban a téli fűtés és az energiafogyasztás területén. 

 

Bulgáriából a John Atanasov School diákjainak napenergiával hajtott elektromos kerékpár projektje bizonyult a legjobbnak a zsűri döntése szerint, míg Csehországból Obec Kněžice település közössége nyert egy elektromos és fűtési rendszerrel, ami 500 ember számára csökkenti a rezsiköltséget és példát mutat a decentralizált, biztonságos villamos hálózatra is. Lengyelországból a FOSa kapott díjat, az általuk létrehozott Monopoly-szerű társasjáték az energiaszegénységgel küzdőknek segít abban, hogy apró lépésekkel javítsanak helyzetükön. A romániai World Vision Romania projekt pedig a hátrányos helyzetű térségekben lévő, veszélyeztetett gyermekek otthonául szolgáló otthonok felújítására vonatkozó kezdeményezésével vívta ki a zsűri elismerését.

 

A brüsszeli döntőbe jutott magyarok között ott volt a W-heat csapata, akik környezetbarát, helyi alapanyagokból előállított szigetelőanyag gyártásával pályáztak. A cég egy szalmaalapú szigetelési módszert fejleszt ki, amely a jelenleg rendelkezésre álló és széles körben használatos habanyag alternatívája lehet.

 

Az Igazgyöngy Alapítvány a már korábban biobrikett gyártására létrehozott pilotját fejlesztené tovább egy fenntartható vállalkozás létrehozásával, hogy a lehető legtöbb kedvezményezettnek adjon megoldást. 

 

A programban mentorszervezetként részt vett a Schneider Electric Magyarország is. A társaság kollégái mentornak jelentkezhettek a három magyar döntős mellé, és szakmai tudásukkal segítették őket a felkészülésben. „Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan előremutató, most már nemzetközi szinten is bizonyított kezdeményezés mellé állhattunk, mint az Apro'Tech tömegkályha. Az innováció mindig is fontos szerepet játszott a Schneider Electric életében, és fontosnak tartom, hogy olyan programokat támogassunk, amelyek kapcsolódnak a mi tevékenységünkhöz is. A közös munka nagy élmény volt munkatársaink számára is, nem csak ők segítették a csapatokat, de a beszámolóik alapján ők is sokat tanultak a lelkes újítóktól” – jelezte Veres Zsolt a Schneider Electric vezérigazgatója.

 

A 20 évvel ezelőtt alapított Schneider Electric Alapítvány minden országban jelen van, ahol a franciaországi központú cég érdekeltséggel rendelkezik. Az alapítvány egyéni és társadalmi szinten járul hozzá a fejlődéshez az energiához köthető oktatáson, innováción, figyelemfelhíváson és felsőfokú képzéseken keresztül. 

 

Az alapítvány három programot futtat:

  • az energia mindenkié: olyan fejlődő térségben működő vállalkozások támogatása, amelyek oktatás és fenntartható energiaforrások biztosítása nélkül nem maradnának talpon;
  • energiaszegénység elleni küzdelem: még a fejlett világ számos térségében sem megoldott az energiaellátás, vagy nem olyan áron, ami reális lenne – erre kínálnak innovatív megoldásokat;
  • fenntarthatóság tudatosan: ez a program a bolygónkon már jelentkező energia- és éghajlatváltozással kapcsolatos problémák orvoslását tűzte ki, különböző fenntartható megoldás segítségével.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09