Az okos online gyógyszerreklámoké a jövő, de még várni kell rájuk

forrás: Prím Online, 2019. december 1. 12:10

Itthon a tévés reklámok negyedét töltik ki vény nélkül kapható készítmények, pedig a vásárlói igények egyre inkább azt diktálják, hogy ezek a termékek nagyobb súllyal legyenek jelen az interneten. „A technológia már rég megvan az okos hirdetések létrehozására, de a tévének egyelőre csak kiegészítője és nem kihívója az online ebben a szegmensben” – hívta fel a figyelmet Tóth Gábor, a NetADclick ügyvezetője.

Évek óta az úgynevezett Over-the-counter (OTC), magyarul a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények gyártói költik el a legtöbb pénzt a hazai reklámpiacon – hívja fel a figyelmet a Kantar korábbi kutatása. Ugyanakkor ez a szegmens tovább szélesíthető, ha az egyre népszerűbb étrendkiegészítőket és vitaminokat is ide soroljuk.

 

Az online reklámok térnyerése nem véletlen

Az online hirdetések térnyerésével talán már a laikusok is teljes mértékben tisztában vannak, az Emarketer prognózisa szerint 2019 lesz az első év a globális piacon, mikor a reklámtorta felét már a digitális költés teszi ki. Mindez azt jelenti, hogy az idei évben egy 17,6 százalékos növekedés mellett 333,25 milliárd dollárra ugrik az online hirdetésekre költött pénz mennyisége. Hazánkban ugyanakkor le vagyunk maradva a világtrend mögött, ahogyan az a IAB Hungary által az Evolution 2019-es konferencián bemutatott adatokból is kitűnik, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a 33,57 százalékával már így is a legnagyobb szeletnek számít az online reklám. 

 

Ugyanakkor az OTC termékeknél hatványozottan kijön az az állítás, ami az Atmédia kutatásaiból kitűnik, hogy még mindig a tévé a király, mint ahogyan a Kantar tanulmány leírja: „a televízióban fizikailag nem fér el már több gyógyszerreklám, hiszen így is minden 4. vagy 5. spot az”. Erre a magyarázat a többi között az, hogy a célközönség itt érhető el a legnagyobb számban, mutat rá a Médiapiac is.

 

 

A bannerhirdetések is tudják hozni a tévés volumeneket

Annak ellenére, hogy az OTC szektor egyre inkább fedezi fel az online hirdetésekben rejlő lehetőségeket, még mindig azt látjuk, hogy ez a szektor mintha ódzkodna a netes lehetőségektől. Erre az egyik magyarázat az lehet, hogy olyan kép alakult ki: a tévé volumenét máshol nem lehet elérni. Pedig éppen ez az a terület, ahol alternatívát tudunk kínálni” – hívta fel a figyelmet Tóth Gábor, a NetADclick ügyvezetője.


Olcsóbb és pontosan elérhető vele a közönségünk

„A másik nagy előnye a bannerreklámoknak, hogy a számokkal alátámasztott volumen garantálása mellett pontosabban tudjuk a célcsoportot is hozni. Ha éppen arra van szüksége a megrendelőnek, hogy elérjünk százezer budapesti 25-35 év között lévő nőt több alkalommal, akkor online rendszerünkben ezt is be tudjuk állítani, sőt garantálni is tudjuk! Ugyanakkor valljuk, hogy – a gyógyászati termékek piacán különösen – fontos a többcsatornás elérés, hiszen itt a vásárlói útban az informálódás még kiemelkedőbb szerepet foglal el, mint más termékeknél, aminek pedig a fóruma egyértelműen az internetes tér. Magyarán érdemes erős tartalmi megoldásokkal is megtámogatni egy kampányt, hogy a megfelelő hatást érje el. 

 

Meggyőzősédünk, hogy a közeljövőben a hazai piacon egyre jellemzőbb lesz az online és a tévés kampányok együttese, de többet fogunk látni a kizárólag netes reklámokból, hiszen azok megjelenési egységára jóval alacsonyabb” – zárta gondolatát a NetADclick ügyvezetője.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakértők a várható trendekről: milyen lesz a jövő irodája?

A Profession.hu nyári felmérésének eredményei szerint a hazai cégvezetők több mint fele úgy tapasztalta, alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról dolgozva, mint korábban az irodában, 18 százalékuk szerint javított a vállalat hatékonyságán a home office. Így jogosan merül fel a kérdés: szükség van még egyáltalán irodákra? Ha igen, akkor milyenekre? Átalakuló munkaterek, újraértelmezett közösségi élet, agilis irodák – a Profession.hu összegyűjtötte a várható trendeket.

2020. augusztus 6. 14:58

Az Ericsson felmérése szerint így néz majd ki a jövő logisztikája

A fogyasztók és vállalati ügyfelek részéről is egyre jelentősebb igény mutatkozik a gyors szállítási szolgáltatások iránt, ami számos technológiai és logisztikai kihívás elé állítja a szállítmányozó cégeket. Az Ericsson IndustryLab legújabb, „Proaktív logisztika – út a jövőbe” című jelentése azt vizsgálta meg, mit várnak a logisztikai döntéshozók az iparág technológiai fejlődésétől. 

2020. augusztus 6. 12:16

A Magyar Telekom 2020. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2020. második negyedévre és első félévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2020. augusztus 6. 09:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás