Valószínűleg a világ legbiztonságosabb autonóm mobil robotjai

forrás: Prím Online, 2019. december 2. 12:45

Az együttműködő és autonóm mobil robotok (AMR-ek) legfontosabb jellemzője a biztonság, hiszen ezeket az eszközöket dinamikus környezetben, az emberek közvetlen közelében alkalmazzák. Mivel szinte minden iparág egyre komolyabb érdeklődést mutat irántuk, fontos, hogy egy olyan rendszer alakuljon ki, amely nem veszi félvállról a védelmet. Amikor erről beszélünk, fontos megkülönböztetni a robot jellemzőit, amelyek lehetővé teszik azt, hogy napi szinten önállóan és biztonságosan működjön, és a biztonsági funkcióit, amelyek a robotba építve garantálják, hogy azok még akkor is biztonságosak maradnak, ha az elsődleges rendszer meghibásodna.

 

Az AMR-ek 3+1 jellemzője, amik lehetővé teszik a biztonságos munkavégzést

A piacvezető Mobile Industrial Robots innovatív robotmegoldásai olyan jellemzőkkel bírnak, melyek a MiR robotokat minden bizonnyal a világ legbiztonságosabb robotjaivá teszik. A MiR autonóm mobil robotjai napi szinten végzett haladását és tájékozódását egy több érzékelőn alapuló biztonsági rendszer teszi lehetővé. A rendszer egy kifinomult tervezőalgoritmus számára szolgáltat adatokat, amely tudatja a robottal, hogy merre menjen, és döntést hoz abban az esetben, ha a robotnak meg kell változtatnia útját, vagy egy biztonságos és azonnali megállást kell eszközölnie egy esetleges ütközés elkerüléséhez.

 

1. A legfejlettebb dupla lézeres szkenner

Mindegyik MiR robot két lézeres szkennerrel van felszerelve, melyek a robot elülső és hátsó sarkán kaptak helyet, hogy az 360 fokos látómezőt kaphasson. E dupla lézeres megoldás segítségével a robot biztonságos módon tolathat, amennyiben olyan akadállyal találja szembe magát, amit nem tud kikerülni, illetve észlelheti a hátulról vagy oldalról érkező embereket, és megállhat, valamint újratervezheti útját, ha épp erre van szükség.

 

 

 

2. Két 3D-s kamera a megnövekedett biztonságért

Noha a lézeres szkennerek képezik a MiR robot átfogó biztonsági és tájékozódási rendszerének alapját, számos egyéb funkció is kiveszi a részét a MiR mobil robotjainak zökkenőmentes mindennapi működéséből. A robot elejére rögzített két 3D-s kamera azzal segíti a tájékozódást, hogy 0-tól 1,700 mm-es magasságban észleli az akadályokat. 120°-os vízszintes látómezejével a robot mindig felismeri az útjába kerülő dolgokat. A kamerák tehát azokat az akadályokat is meglátják, amik kiesnek a lézeres biztonsági szkennerek látómezőjéből. Ennek köszönhetően a robotok óvatosan ki tudnak kerülni például asztalokat, amelyek a lézeres szkenner látómezeje felett helyezkednek el, viszont alacsonyabbak a robot és a rászerelt fedélzeti modul, valamint a rakomány magasságánál. Így az olyan egyéb akadályok, mint a faliszekrények vagy polcok, szintén kikerülhetőek.

 

 

 

3. Közelségérzékelő a lábak és a raklapok észleléséhez

Egyedüli AMR-ként a piacon a MiR500 és MiR1000 robotok további 24 közelségérzékelővel is fel vannak szerelve, melyek a robot négy sarkán helyezkednek el, a padló felé irányítva. Ezek célja, hogy észleljék a lábakat és raklapokat, amelyek a lézeres szkennerek látómezeje alá eshetnek.

 

 

 

+1: További érzékelők által szolgáltatott adatok és szoftver a megnövelt biztonságért

A MiR robotok további érzékelői között szerepel gyorsulásmérő és giroszkóp is, amelyek segítségével a tehetetlenségi erő, a gyorsulás és a forgás is kontroll alá kerül. Emellett a kerekeken található jeladók mérik a sebességet is, hogy a lézeres szkennerek pontos visszajelzést kaphassanak és felismerjék, ha a robot megcsúszik például a vizes padlón.

 

Végül pedig a robotot az optimális biztonságra is könnyedén be lehet programozni. A robot térképén tiltott zónákat lehet egyszerűen kijelölni mindössze egy számítógépen, okostelefonon, vagy tableten keresztül.

 

 

Egy MiR200 növeli a biztonságot a Metro Plastics-nél

A Metro Plastics vállalatnál a Mobile Industrial Robots MiR200 robotja szinte teljesen kiváltotta a villástargonca-forgalmat a gyárterületen, amivel a munkafolyamatot és az ergonómiát is javította.

 

Mivel az üzemben egyszerre akár 20 munkamenet is folyamatban lehet, az elkészült termékekkel megtelt dobozok korábban gyakorta felhalmozódtak a sajtológépek mellett, mire a minőségellenőr elérkezett hozzájuk, hogy megnézze őket, majd a raktárba szállíttassa őket. A forgalmasabb időszakok alatt a dobozok és raklapok botlásveszélyt is jelentettek az alkalmazottak számára, a folyamatos villástargonca-forgalom pedig még rátett egy lapáttal a balesetveszélyre. A sajtológép üzemeltetőinek és a minőségellenőröknek pedig a gyárterület padlóján elhelyezett dobozok átvizsgálásával és mozgatásával járó fizikai megerőltetés még tovább nehezítette a munkavégzést.

 

A MiR200 robot a gyárterületen áthaladó forgalmat, valamint a felgyülemlő akadályokat szinte teljességgel megszüntette. A vállalat vezetőségét mindig is aggodalommal töltötte el, hogy a gyárterületen mozgó munkások zenét hallgatnak, vagy éppen a telefonjukat nyomkodják, miközben raklapokat vagy dobozokat szállító villástargoncák haladnak körülöttük. Az együttműködő MiR robot érzékeli és automatikusan kikerüli az akadályokat és a munkásokat, és eközben szinte teljesen kiváltotta a villástargonca-forgalmat, aminek köszönhetően a gyárterület biztonságosabbá és tisztábbá vált. Mindemellett pedig a vállalat spórol a propánon, a karbantartási költségeken, és a villástargonca-sofőrök munkaerő-költségén is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilapp segítségével edukál az MKIK

A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal. A pályaorientációt segítő alkalmazással a tanulók nemcsak az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmak között válogathatnak, akár a számukra legmegfelelőbb intézményre is rátalálhatnak. 

2020. szeptember 21. 17:41

Okos gabonaszondát fejlesztett egy magyar startup

A világon egyedülálló okos gabonaszondát dobott piacra egy magyar fejlesztőkből álló startup. A síktárolókban bekövetkező nedvesedéssel a kezdetek kezdete óta küzdenek a gazdák, de a GrainMonitor olyan automatizált megoldást kínál a problémára, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt. A technológia alkalmazását agrármérnökök javaslatai alapján dolgozták ki, egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy a szondák három-négy éves akkumulátoridővel rendelkeznek, ez idő alatt még csak tölteni sem kell azokat.

2020. szeptember 21. 14:40

Az ABB és a Hydrogen Optimized közösen fejleszt zöld hidrogéntermelési rendszereket

Az ABB globális technológiai vállalat és a Hydrogen Optimized megállapodott, hogy közösen vizsgálja meg a villamos hálózatokra csatlakoztatott, nagyvolumenű, zöld hidrogéntermelő rendszerek fejlesztését, hogy tiszta, fenntartható és megfizethető energiaforrást kínáljanak. 

2020. szeptember 21. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás